35 jaar Fairlight: ‘Bring your Business to Bemmel’

35 jaar Fairlight: ‘Bring your Business to Bemmel’

Al meer dan vijfendertig jaar is Fairlight dé totaalleverancier van audiovisuele apparatuur op het hoogste niveau. De professionele producten en ervaren vakmensen maken Fairlight tot een ideale partner bij elk audiovisueel project; van live entertainment tot installatie. AV&Stage spreekt met CEO Theo van Workum in het nieuwe pand aan de Kazematten in Bemmel.

Eerst even een terugblik naar hoe het allemaal begon voor Theo. “Laat ik beginnen met vertellen dat ik als jong ventje al een fascinatie had voor ‘handel’. Ik zag óveral handel in.”

In zijn tienerjaren start hij met zijn broer Peter drive-in shows met veel discolampen en speakers, die waren eind jaren tachtig, begin jaren negentig razend populair. “Ik was vooral bezig met de handel in tweedehandsverlichting vanuit de varkensschuur van onze moeder. We hadden onszelf als doel gesteld om binnen 2,5 jaar te kijken of we er geld mee konden verdienen; écht een bedrijf van konden maken. Het eerste jaar draaiden we geen winst, maar het tweede jaar wel. En zo is Fairlight ontstaan; van origine zijn we een handelsonderneming. En eigenlijk is dat nog altijd de kern van het bedrijf: handel drijven.”

Benelux distributeur

Twee jaar na de start van de handelsonderneming krijgen de broers via via te horen dat de JEM rookmachines ‘helemaal hot’ zijn. Even voor de tijdsgeest: we hebben het hier over de jaren negentig, de tijd dat de discotheken nog the place to be waren en elk weekend stampvol zaten. “Op een beurs raakten Peter en ik met mensen van Martin Professional aan de praat. Er was een klik tussen Martin en Fairlight, de neuzen stonden dezelfde kant op als het gaat om zaken doen: Fairlight werd Benelux distributeur van hun rookmachines. Vijf jaar later groeide Martin uit tot wereldleider. Fairlight is meegegroeid en inmiddels al 35 jaar de Benelux-distributeur van Martin Professional.”

Theo legt uit dat Nederland altijd een pioniersrol heeft vervuld. Zeker ook op het gebied van AV. “Nederland gold – en geldt nog steeds – als een soort van proefkonijn. Als iets in Nederland aanslaat, weet je dat je het ook in Duitsland, Engeland en Frankrijk veel kwijt kunt.”

Duurzame relaties

In de loop der jaren weten Theo en zijn broer alle grote merken – denk onder andere aan EUROTRUSS, Chainmaster, Avolites, L-Acoustics, het gebied van audio, licht, video en control aan hun bedrijf te koppelen en te behouden. “Wij gaan voor duurzame relaties met zowel de klant als de leverancier. Ik ben erg voor continuïteit en een goede prijskwaliteitverhouding. Klanten en contacten van het eerste uur zijn en blijven waardevol en belangrijk. Zo doe ik al 30 jaar zaken met een bepaalde partij, elke keer als we elkaar zien maken we dezelfde grappen. Al dertig jaar lang. En we lachen er nog steeds om. Dát is de kracht van een fijne samenwerking.”

B2B, B2C & B3

Na 25 jaar stapt broer Peter uit het bedrijf – hij gaat zich volledig op Creative Lighting Solutions (CLS) richten. Theo gaat alleen verder. “We waren inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat op vele terreinen actief was. We waren ook bij veel projecten heel succesvol betrokken. Toch ben ik nu weer teruggegaan naar de kern: een handelsonderneming. Handel drijven in licht, geluid, control en video. Inmiddels zijn er zo’n 400 mensen in dienst. We vervullen allemaal een andere taak, zijn allemaal een schakel binnen het grotere geheel, met als hoofddoel: handel drijven en ondernemerschap.” Theo grinnikt: “Je hebt B2B, B2C en… B3 (triple B): Bring your Business to Bemmel! Ik vind zaken doen nog altijd het állerleukste dat er is. Na vijfendertig jaar ga ik nog iedere dag met veel plezier naar mijn werk, barst ik nog altijd van de ideeën en blijf ik zoeken naar uitdagingen om het zakendoen naar een nog hoger – en beter – (internationaal) niveau te tillen.”

Alles onder één dak

Sinds twee jaar is Fairlight gehuisvest in een splinternieuw gebouw aan de Kazematten in Bemmel. Een gigantisch gebouw met een perfecte ligging aan de snelweg. Je vindt hier alles onder één dak: Fairlight, Rent-All, een magazijn en een technische dienst en een Connect Experience Center. Hier ontdek je de allernieuwste, state-of-the-art technologieën op het gebied van licht, geluid, video en aansturing. In het Connect Experience Center staan al deze technologieën met elkaar in verbinding, met een verbluffend resultaat als gevolg. “Het Connect Experience Center is het resultaat van een jarenlange, hechte samenwerking met onze leveranciers en partners. Ik hecht veel waarde aan een optimale gebruikerservaring. Daar hoort een goede dienstverlening bij. Luisteren naar je klanten is ontzettend belangrijk.”

“Nu alles op de Kazematten gecentreerd is, kunnen we veel doeltreffender werken. Alles op een plek is efficiënter, makkelijker en je kunt veel sneller en beter ‘kennis sharen’. Samenwerken is daarbij essentieel, zodat je samen kunt door ontwikkelen. In het Connect Experience Center kun je de nieuwe technologie samen uitproberen en vanuit verschillende partijen en belangen benaderen. Ik ben continue op zoek naar verbetering en wil volume en onderscheidend vermogen creëren.”

Betrouwbare partner

“Fairlight is een betrouwbare partner, dat vertaalt zich in de jarenlange samenwerkingen. Ik vind het heel belangrijk om te blijven investeren in mensen en technologieën. Ik sta open voor veranderingen en groei, en – misschien wel de belangrijkste kernwaarde van mijn bedrijf – behandel iedereen met respect. Juist de kleine klant. Kleine klanten kunnen groeien, kunnen je ook weer met anderen in contact brengen. Blijf vriendelijk. Iemand die tig keer bij je huurt, gaat meer huren en uiteindelijk misschien ook wel kopen. En andersom. Als je een goede relatie opbouwt – én onderhoudt – heeft dat een absolute meerwaarde. Mensen weten je te vinden, komen op je af met vragen en dat leidt altijd tot handel. Kleine stapjes, kleine aankopen zijn ook handel.”

Mondiale speler

Fairlight is zelf ook klein begonnen in Bemmel en omstreken. “Ons werkveld groeide door heel Nederland, door heel Europa en inmiddels doen we over de hele wereld zaken. Dat heeft zeker te maken met de groei van onze bestaande klanten maar ook met het feit dat de wereld door alle nieuwe technieken ‘kleiner’ is geworden; de techniek laat het toe om steeds makkelijker contact te leggen over de hele wereld. Maar mijn ambities zijn ook gegroeid, de wereld is letterlijk binnen handbereik. Zo heb ik onlangs een uitnodiging gehad om op gesprek te komen in Dubai. Ik voel dat daar handelsmogelijkheden liggen, dus ik heb de uitnodiging met beide handen aangegrepen en ben naar Dubai afgereisd. Ik kwam heel enthousiast thuis, ik zie daar nog heel veel potentie.”  

“Mijn lijfspreuk ‘Bring your business to Bemmel’ triggert mij nog iedere dag. Zolang ik dit gevoel mag omarmen, geniet ik met volle teugen van mijn werk. Het kleine jongetje in mij loopt ook na vijfendertig jaar nog steeds warm voor ‘handel drijven’.” 

Voor meer informatie kijk op www.fairlight.nl

Lees voortgang

Delen met anderen