American Airlines Center, een van de drukste arena’s in Noord-Amerika, is de thuisbasis van de NHL’s Dallas Stars en NBA’s Dallas Mavericks. De AAC, geopend in 2001, is erop gericht ervoor te zorgen dat de fanervaring toonaangevend is in de branche. The Stars and Mavericks verleggen graag de grenzen om een superieure show voor hun fans neer te zetten. Naast de honkbalwedstrijden organiseert de AAC elk jaar verschillende concertreizen en vele privé-evenementen.
Toekomstbestendig met LAWO
Voor een superieure geluidservaring en om zijn infrastructuur toekomstbestendig te maken, heeft het centrum onlangs geïnvesteerd in een Lawo mc²56 MkIII-mengpaneel met redundante A__UHD-kernen die 512 DSP’s leveren voor de front-of-house en monitormixen. Een Power Core voor Dante-conversie, Lawo A__madi6- en A__mic8-stageboxen en een V__pro8-videoprocessor voor MADI-insluiting en het genereren van LiveView™-videominiaturen zijn ook inbegrepen.
“We hebben het geluk dat de eigenaar altijd bereid is geweest om gesprekken te voeren over het investeren in de juiste tools om ons werk zo goed mogelijk te doen. Omdat de Mavericks en Stars er allebei zo op gebrand zijn om eersteklas producties af te leveren, hebben we de primaire audioconsole van het huis verschillende keren zien veranderen sinds de inauguratie van de arena”, zegt Scott Davidson, Facility Engineer van het American Airlines Center. Op een gegeven moment werd duidelijk dat hun vorige audiosysteem aan de limiet was en vervangen moest worden door een toekomstbestendige oplossing. “Na onderzoek naar nieuwe consoles, talloze praktische demo’s en gesprekken met toertechnici die de shows mixten, waren we het erover eens dat we ergens anders moesten zoeken. In een opwelling besloten we contact op te nemen met Lawo om te zien of ze iets hadden dat zou kunnen werken”, zegt Davidson.
Het American Airlines Center wilde een console die verschillende stijlen en soorten signalen aankon en die nieuwe technologieformaten kon ondersteunen wanneer deze relevant werden. De console moest voldoende fysieke knoppen bevatten om de klus te klaren, plus intuïtieve softwarenavigatie waarmee operators het bureau snel konden aanpassen aan hun specifieke workflowvereisten.
Demo-console
Tony Staires van Lawo North America regelde een demo-console bij de AAC. Het team ontdekte dat de capaciteit en flexibiliteit van het mengsysteem ingenieurs in staat stelden het systeem te configureren zonder enig compromis. Dankzij de uitstekende directe meting van alle verschillende mixen kunnen operators visueel verifiëren dat alles werkt en dat de signalen stromen zoals verwacht, door naar slechts één scherm te kijken. Waves-integratie werd van vitaal belang geacht, en de Lawo mc256 was een van de weinige consoles die dit kon realiseren zonder extra schermen rond het bureau te hoeven slepen.
Niet beperkt worden
“Door een groot aantal AUX-mixen te hebben, kunnen we signalen op verschillende manieren routeren en bronnen op een discretere manier mixen dan voorheen”, zegt Jeff McGinnis, A1 Engineer bij American Airlines Center. “Niet beperkt worden door een vaste console-opstelling is een groot voordeel van het Lawo-systeem. Het hebben van videominiaturen naast de faders is een zegen als je dingen van tevoren controleert. We waarderen bovendien de functies die uniek zijn voor de Lawo, waaronder de verschillende GPI/O-opties en VNC-toegang op afstand tot andere machines, zodat we de controle rechtstreeks vanaf de console kunnen overnemen.”
“Ik vind het leuk dat de console zo aanpasbaar is met betrekking tot de lay-out en schermweergaven. Ons mc256-bureau heeft dubbele faders in het linkervak en biedt 48 faders, plus twee grote touchscreens, in een verrassend compacte voetafdruk. Dus ergonomisch gezien hoef ik niet te ver te reiken om te doen wat ik moet doen. Bovendien is er voor de meeste functies een echte knop. Ten slotte is het Lawo-ontwerp strak genoeg om je ogen de console te laten scannen en een betrouwbare ‘live’ indruk te geven van wat er gebeurt.”
Pluspunt
Een ander pluspunt was dat het team van het American Airlines Center al snel ontdekte dat ze elke keer dat ze met Lawo-personeel spraken, iets nieuws leerden over extra functies en opties die het leveren van consistent superieure mixen versnellen.
“Zodra je je geest rond deze console begint te wikkelen en de kracht binnen handbereik beseft, begint je geest instinctief dingen te bedenken die geen enkele andere console kan doen”, voegt Jeff McGinnis toe. “Je realiseert je dat je verschillende workflows en opties kunt implementeren die elders niet mogelijk zijn.”
“Een paar andere kenmerken die onze beslissing hebben beïnvloed”, legt Scott Davidson uit, “was dat Lawo niet alleen een audiobedrijf is, maar ook een zeer robuuste IP-gebaseerde videorouteringsoplossing heeft die op dezelfde backbone-infrastructuur draait als onze audioconsole. Bovendien heeft de oplossing van Lawo ingebouwde groeimogelijkheden/mogelijkheden. Als we ooit een tweede console moeten toevoegen voor een mix van het type uitzending, of voor een draagbare console om overal in het gebouw te gebruiken, kunnen we dit doen met ons Lawo-systeem en bronnen delen op een zeer flexibele manier.”