Astera AX3’s ondersteunen productie My Mother’s Courage

Astera AX3’s ondersteunen productie My Mother’s Courage

My Mother’s Courage is een gedurfde nieuwe theatrale coproductie van Teatro de la Abadia in Madrid, Ur Teatro Company en Teatro Principal van Palma de Mallorca in Spanje. De meermaals bekroonde verlichtingsontwerper Nicolas Fischtel, AAI, werd aan boord gevraagd door regisseur Helena Pimenta met wie hij aan andere projecten heeft gewerkt.

Verlichting was absoluut een integraal onderdeel van de verhalen die in de loop van één dag plaatsvonden, en ook bij het verstrekken van omgevings- en locatiegegevens en context.

Nicolas gebruikte vijf Astera AX3 LightDrops als onderdeel van de verlichtingsinstallatie, die zich op decorelementen en rekwisieten bevonden die door acteurs over het podium werden bewogen terwijl de actie zich ontvouwde.

Decor

Het decor, ontworpen door José Tomé en Marcos Carazo, was strak en minimalistisch en ook de objecten die door de cast werden verplaatst, speelden allemaal een belangrijke rol.

De AX3’s werden via de handige magnetische basis aan de decorstukken bevestigd en konden gemakkelijk van hun basis worden verwijderd en indien nodig worden opgeladen. Het was van vitaal belang om draadloze lampen van hoge kwaliteit te hebben, anders zou het effect onmogelijk zijn geweest.

Fundamentele verlichting
Verlichtingsontwerper Nicolas legde uit dat het idee was om deze verkleinde set- en rekwisietelementen tot leven te laten komen en het publiek een ander perspectief te bieden, alsof ze de actie van buiten deze zeer gereduceerde elementen zagen. Hij maximaliseerde de AX3’s om locaties te reproduceren – zoals de tram die Elsa reed toen ze werd gearresteerd, de treinwagon die haar naar het concentratiekamp deporteerde en het gebouw waar zij en andere gevangenen werden vastgehouden.

Het verhaal wordt op een intelligente manier verteld zonder sentimenteel te worden. Heldere scènes gevolgd door schimmige scènes worden tijdens het stuk afgewisseld met verlichting die fundamenteel is voor de plot van deze show. Het helpt het publiek ook te verbinden met de situaties die Elsa ervoer en die plaatsvonden op een zonnige zomerdag, volgens de instructies van de auteur. Dit creëert een sterk contrast tussen de zon die leven brengt en de verschrikkingen van de nazi-uitroeiing.

Abadia Theater

Het Abadia Theater kocht een kit van acht Astera AX3’s voor deze productie, geleverd door Astera’s Spaanse distributeur Earpro&EES. Nicolas gebruikte Astera-producten voor het eerst in de zomer van 2018 in de luxe cabaretclub Lio Ibiza aan de haven, toen zijn compagnon LD Juanjo Llorens (ook een drukke LD op zich) voorstelde om Titan Tubes op de achtergrond te gebruiken.

Uiteindelijk lieten ze de dansers ook de buizen vasthouden en bewegen, waardoor een spectaculaire kinetische ‘blauwe buis’-choreografie ontstond die geïntegreerd was met hun dansbewegingen! “De resultaten waren verbluffend en sindsdien gebruik ik Astera-armaturen bij elke gelegenheid”, verklaarde Nicolas, eraan toevoegend dat hij alle ontwerpers van podiumverlichting zou adviseren om ‘je creativiteit te ontplooien en je vrij te voelen!’

Uitdaging

Zijn grootste uitdaging bij het verlichten van My Mother’s Courage, dat in première ging in het Teatro de la Abadia in Madrid, was om het publiek te helpen bij het volgen van Elsa’s fysieke en mentale reis, met licht dat al haar gedachten en emoties isoleert, benadrukt, verbergt en beschrijft. De productie staat gepland voor een tournee vanaf januari 2024, te beginnen in het Teatro Principal in Palma de Mallorca.

Foto’s: Lucia Romero

Lees voortgang

Delen met anderen