Astera krijgt COLOSSAL

Astera krijgt COLOSSAL

COLOSSAL is een levendig, dynamisch en inventief straattheater- en podiumkunstenbedrijf gevestigd in Wellington, Nieuw-Zeeland, opgericht door drie zeer creatieve individuen, de broers Zane en Degge Jarvie en Imogen Stone, met achtergronden in circus, architectuur en design. In de afgelopen drie jaar is COLOSSAL begonnen met het verwerken van licht in verschillende vormen in hun stukken die populair zijn geworden op lichtfestivals, een pad dat hun passie voor detail en innovatie benadrukt, gecombineerd met plezier en verbinding met het publiek die de kern vormen van al hun prestatieconcepten.

Astera Titan Tubes

Voor het HighLight Carnival of Lights in Lower Hutt 2019 kocht het bedrijf acht Astera Titan Tubes speciaal om een oplossing te bieden voor hun verkwikkende “Metronomen” -installatie. Sindsdien hebben ze talloze manieren gevonden om de zeer praktische en draagbare Astera’s in andere ideeën en activiteiten te integreren.

Voor het grote publiek

Ontwikkeld voor een groot publiek was “Metronomen”, gebaseerd op de thema’s ruimte en tijd, een enorm fysiek werk waarvoor ze lampen nodig hadden die moesten worden opgetuigd aan het einde van acht 4 meter lange metalen buismetronomen. Deze werden gecompenseerd via draaiende assen en gemonteerd in vierkante stalen bases – geballast en vastgezet – die, eenmaal handmatig gemanipuleerd, heen en weer zwaaiden, jongleren met de twee dimensies en een gevoel van ritme creëerden.

Als het aankwam op het vinden van een geschikte lichtbron, wilden ze iets helders met prachtige kleuren en uiteraard was alles met kabels helemaal uit den boze, legde Daan uit. De lichtbron moest licht en sterk genoeg zijn om aan het uiteinde van de metalen palen te worden bevestigd met hun gewicht op de juiste manier door de as gebalanceerd, waardoor de beweging een traagheid kon creëren terwijl Zane en Degge het zwaaien handmatig veroorzaakten en ze in verschillende patronen jongleerden.

Asteras

Degge was Asteras voor het eerst tegengekomen tijdens het zoeken naar een videoproject, en hij benaderde de Australische en Nieuw-Zeelandse distributeur van Astera – ULA Group voor meer details en een demo, waarna ze de investering deden. “Ze waren een perfecte oplossing”, zegt Zane, “volledig draadloos, betrouwbaar, met een lange en controleerbare batterijduur en licht genoeg om te worden gebruikt als de bewegende onderdelen die we wilden.”

Choreografie via App

Met de Astera-app konden kleuren en patronen vloeiend veranderen en verschuiven met het tempo en het ritme van de bewegingen voor een spannendere en volledig gechoreografeerde show die live en in realtime kan worden aangepast om te reageren op het jongleren van de swingende metronomen. Elke jongleeroptreden duurde 8 minuten en deze vonden elke avond van het festival gedurende een periode van drie uur back-to-back plaats, wat een grote hit was bij het publiek.

Gebruiksvriendelijk

Zane’s favoriete functie van de Titan Tubes is “hoe aanpasbaar en hoe snel en gemakkelijk ze te gebruiken zijn”, en hij was ook onder de indruk van de “uitstekende” klantenservice van het ULA Group-team. Sinds dit eerste project hebben ze ze voor verschillende andere werken gebruikt, meest recentelijk tijdens hun Covid-19 lockdown voor het verlichten van hun streamingstudio tijdens het uitvoeren van een reeks interactieve liveshows.

Nu de lockdown en sociale distantiëring zijn opgeheven in Nieuw-Zeeland – toegejuicht als een van de meest effectieve coronavirusreacties wereldwijd – werkt COLOSSAL al aan nieuwe shows en inhoud.

Foto’s: met dank aan COLOSSAL

Lees voortgang

Delen met anderen