Astera ondersteunt BEYOND op LUMA Festival 2023

Astera ondersteunt BEYOND op LUMA Festival 2023

Lichtkunstenaar Eloi Maduell van Playmodes Studio gebruikte 288x Astera Titan Tubes om zijn spectaculaire meeslepende lichtinstallatie BEYOND te realiseren op het LUMA Projection Arts Festival 2023 in Binghamton, New York.

Pionier

De verlichtingsarmaturen zijn geleverd door Wireless Film Lights uit Hannover, Massachusetts, een pionier op het gebied van draadloze verlichting en sponsor van het LUMA-evenement van 2023, dat werd samengesteld en georganiseerd door medeoprichters Joshua Bernard en Tice Lerner.

Sinds 2015 is LUMA een kruispunt tussen kunst en technologie, waar inspirerende, baanbrekende en leuke grootschalige verlichtings- en projectiekunst wordt gepresenteerd in een pop-up stedelijke omgeving voor wat een populair jaarlijks evenement in de stad is geworden, dat duizenden bezoekers trekt.

BEYOND

BEYOND was een van de zeven werken die dit jaar werden gepresenteerd. Het was de enige waarbij geen reeds bestaand gebouw en projectiekaarten betrokken was. In plaats daarvan werd de ‘reizen zonder te bewegen’-ervaring, die licht en donker naast elkaar plaatst, van de grond af opgebouwd in een eigen, speciaal gebouwde 35 meter lange en 4,4 meter brede locatie, opgebouwd uit steigers en voorzien van 32 lichtbogen. Elk van deze bogen was uitgerust met 9 x Titan Tubes.

Eloi en Playmodes werden opnieuw uitgenodigd bij LUMA na het succes van hun ‘Horizon’-werk in 2022. BEYOND werd voor het eerst gemaakt in opdracht voor het Signal Festival 2017 in Praag, waar het plaatsvond op het beroemde Oude Stadhuisplein van de stad, en het is gereproduceerd in sindsdien nog een aantal andere landen.

De geometrische architectuur van BEYOND transformeert de gebouwde ruimte tot een container voor de abstracte taal van licht en geluid. De lange tunnelconstructie maakt de verdwijnpunten van de verlichting zichtbaar via de 32 bogen, waardoor diepte-effecten worden versterkt en schaalvoorkomen wordt nagebootst door de soundscape die te horen is via een cluster van luidsprekers langs de tunnel.

Titan Tubes

Aan elke kant van de boog waren drie Titan Tubes gemonteerd, met drie aan de bovenkant. In dit geval werden ze bedraad uitgevoerd om een ​​perfecte synchronisatie te garanderen, en dit aanpassingsvermogen van de armaturen was cruciaal voor het bereiken van de gewenste creatieve impact.

De ene kant van de tunnel was bedekt met BP-schermmateriaal (back-projectie), dat PAR-lampen verspreidde die achter het scherm waren gemonteerd en geprogrammeerd om in harmonie te pulseren met de Titan Tubes en de soundscape – ook gecomponeerd door Playmodes en integraal onderdeel van het stuk – die doorspeelde 16 luidsprekers en 4 subs, die de golven van licht en geluid creëren die mensen door hun eigen ruimtelijke en metafysische ervaring transporteren.

Bij eerdere versies van BEYOND werd gebruik gemaakt van op maat gemaakte LED-buizen die waren ontworpen en eigendom waren van Playmodes, maar om verschillende redenen was het niet mogelijk deze voor deze gelegenheid naar de VS te brengen. Gelukkig kon Wireless Film Lights echter helpen door het leveren van de grote hoeveelheden armaturen die nodig zijn.

‘Indrukwekkend’

Het was de eerste keer dat ze Astera-producten gebruikten, hoewel ze het merk kenden. “De kleurweergave is verbazingwekkend en de helderheid indrukwekkend”, aldus Eloi, duidelijk opgetogen over de resultaten van het gebruik van de Titan Tubes. Hij beschreef ze als ‘superlichten’ die in staat waren om op prachtige en elegante wijze de effecten en het drama te reproduceren die nodig waren om het kunstwerk energie te geven.

De president van Wireless Film Lights, Greg Hodges, legde uit hoe ze de kans om bij te dragen aan deze ‘fantastische artistieke expressie’ enorm op prijs stelden. Gegevens van de Titan Tubes op elke individuele boog werden ingevoerd in een powerbox die was verbonden door sACN en een netwerkswitch naar de eigen besturingssoftware van Playmodes die een interface had met de audiotrack, terwijl Dante naar de luidsprekers en subwoofers langs de tunnel rende.

Interieurervaring

Hoewel het werk was gemaakt als een interieurervaring, zag het er ook van buitenaf behoorlijk cool uit. Tice merkte op dat het een “enorm populaire” attractie was bij het publiek tijdens het evenement in 2023, en iets waar gasten van konden genieten ondanks de ongebruikelijke regen op de eerste nacht. De installatie werd ter plaatse voor het LUMA Festival technisch begeleid door Alan Wang.

Ideale keuze

Het LUMA-festival is organisch gegroeid van een klein experimenteel evenement tot een gerespecteerd lichtkunstfenomeen, terwijl het trouw blijft aan zijn roots en de visies van het collectief van gepassioneerde mensen die het hebben opgericht.

Wireless Film Lights heeft een uitgebreide inventaris van Astera-lampen met een waarde van enkele duizenden armaturen en is een van de grootste leveranciers van evenementen- en filmproductieapparatuur voor Astera in de VS. Greg merkt op dat Astera Titan Tubes een referentieproduct in de sector zijn met verschillende belangrijke kenmerken waardoor ze een ideale keuze zijn voor een breed scala aan toepassingen.

Foto: Van Zandbergen Photography & courtesy Playmodes Studio

Lees voortgang

Delen met anderen