Astera Pixel Bricks voor Bolesworth Castle Illuminated Trail Project

Astera Pixel Bricks voor Bolesworth Castle Illuminated Trail Project

Astera PixelBrick draadloze LED-verlichtingsarmaturen op batterijen bleken een perfecte oplossing voor een groot deel van ‘Bolesworth Christmas’, een visueel stimulerende en leuk verlichte proefervaring die werd opgevoerd in Bolesworth Castle, een indrukwekkend monumentaal landhuis in de buurt van Tattenhall, Cheshire, Engeland.

Lichtmagie

Lichtontwerper Nick Jevons werd gevraagd om lichtmagie toe te voegen voor het gloednieuwe evenementconcept op deze locatie nadat hij was uitgenodigd door evenementenproducent Matt Bates. Hij besprak de eerste ideeën die al aan het ontkiemen waren met Bolesworth’s live-evenemententeam plus enkele van de locaties die ze in gedachten hadden, en samen met zijn eigen input werden er acht ontwikkeld als hoogtepunten voor het 1,5 mijl lange parcours.

Een belangrijk deel van het pad was een groot grasveld van 400 x 300 meter voor het kasteel die dramatische hi-impact verlichting nodig had. Nick stelde voor om 48x IBC-tanks met interne lichtbronnen te gebruiken. De IBC’s – tussencontainers voor bulkgoederen – zijn containers van industriële kwaliteit die zijn ontworpen voor massabehandeling, transport en opslag van vloeistoffen, halfvaste stoffen, pasta’s of vaste stoffen, en zijn populair op festivals en live-evenementen voor ballast- of weegtoepassingen.

‘The Cube Field’

De installatie van ‘The Cube Field’ in Bolesworth was de eerste keer dat Nick PixelBricks gebruikte voor een evenement. Hij had deze zeer handige en robuuste nieuwe Astera-armaturen al in gedachten bij het vormgeven van dit stukje lichtkunst in zijn hoofd.

“Natuurlijk had ik iets nodig dat volledig op batterijen werkte en uiteindelijk inzetbaar zou zijn, aangezien stroom- of databekabeling in het hele gebied volkomen onpraktisch zou zijn geweest”, legde hij uit. Na de eerste tests bleek de PixelBrick een absoluut ideale keuze.

De 48x armaturen waren uitgerust met dome-diffusoraccessoires – een van Astera’s ingenieuze Accessory Pack-items – en straalden een fantastische, vloeiende lichtopbrengst uit die gelijkmatig met de hele IBC werd gevuld, waardoor ze in het donker gloeien en “de exacte effecten produceerden die ik voor ogen had”, aldus Nick.

Nick programmeerde de 48x PixelBricks via zijn Avolites-console met behulp van één zender, een Astera-ontvanger en een DMX-repeater die in het midden van het veld stond. Deze produceerden een breed scala aan funky, vloeiende en verschillende effecten en explosies van kleuren die op elkaar inwerken met mensen terwijl ze over het pad slenterden.

De 48x PixelBricks zijn speciaal voor het project gekocht door de in Hampshire gevestigde verlichtingsverhuurspecialist Liteup, die deze, samen met alle andere verlichtingsapparatuur, stroomdistro en crew voor het Bolesworth-project heeft geleverd.

Betrouwbaarheid

Marc Callaghan van Liteup merkte op: “We hadden al Titan Tubes op voorraad, dus de beslissing om meer Astera-producten aan onze inventaris toe te voegen, was een gemakkelijke. De betrouwbaarheid van de draadloze bediening en de levensduur van de batterij maken het product uiteindelijk bruikbaar, om nog maar te zwijgen van de kleuren en helderheid waar we van houden. Door de accessoirespakketten ernaast toe te voegen, is de PixelBrick een extreem veelzijdige verlichtingsarmatuur geworden voor een verscheidenheid aan shows.”

Nick gebruikt regelmatig andere Astera-producten zoals Titan Tubes in zijn werk en omdat hij de betrouwbaarheid en reikwijdte van de draadloze technologie kende, had hij er alle vertrouwen in om al deze PixelBricks vanaf de enkele zender te laten werken.

‘The Cube Field’ was een van de acht verschillende installaties, variërend in grootte en complexiteit die samen ‘Bolesworth Christmas’ vormden, waarin ook andere kunstwerken zoals sculpturen en een kerstmarkt waren verwerkt, en andere verbluffende omgevingselementen van het uitgestrekte terrein, waaronder bossen, werden gebruikt.

Uitdagingen

Uitdagingen waren onder meer het omgaan met zeer slecht weer – de opzet en periode die oorspronkelijk gepland waren als de eerste week werd beïnvloed door twee ernstige stormen (Arwen en Barra) die het VK op dat moment troffen – maar alles ging nog steeds door. “De PixelBricks waren overal ijzersterk”, merkte Nick op.

Hij voegde eraan toe dat het ‘uitstekend’ was om samen te werken met een klant als Bolesworth, bereid om de productiewaarden te pushen en een bezoekerservaring van hoge kwaliteit te creëren, ondanks verzinkende omstandigheden!

Het feestelijke evenement was een enorme hit bij het publiek. Omdat Covid-onzekerheid nog steeds van invloed is op live-evenementen over een groot deel van de wereld, zijn verlichte buitenpaden enorm populair geworden als een nieuwe, veilige en vermakelijke manier om wat theatrale magie te bieden die speciale seizoenen en thema’s benadrukt, en we zullen zeker nog veel meer Astera zien producten die op deze manier worden gebruikt.

Foto’s: Nick Jevons & Matt Bates

Lees voortgang

Delen met anderen