Astera voor het PoliNation-project

Astera voor het PoliNation-project

De stad Birmingham organiseerde het eerste PoliNations-evenement, een episch en levendig installatiewerk. Victoria Square werd aangekleed met verbluffende 12 meter hoge gebeeldhouwde archi-culturele bomen en duizenden soorten planten vervaardigd in een unieke setting van live-evenementen en optredens.

Het ‘bos’ vierde de kleur, existentiële schoonheid, delicatesse en aanpassingsvermogen van het tuinbouwleven en vertelde verhalen over verschillende soorten en hun wereldwijde reizen, beweging en transformaties, een fantastische metafoor voor de energie en symbiose die culturele diversiteit in elke samenleving brengt.

Lichtontwerper Matt Daw was al aan boord van het project toen het in Hampshire gevestigde verlichtingsverhuurbedrijf Liteup een concurrerende aanbesteding won van creatief productiebedrijf Trigger Collective – onder de artistieke leiding van Angie Bual en Carl Robertshaw – om het project te verlichten.

Birmingham 2022 Festival

Matt specificeerde 160x Astera draadloze LED-armaturen om te helpen bij deze enorme taak, waaronder 117x PixelBricks, 8x AX9 PowerPAR’s en 35x AX10 SpotMAX’s. PoliNations kreeg via het ‘UNBOXED: Creativity in the UK’-initiatief de opdracht om te produceren als onderdeel van het Birmingham 2022 Festival, georganiseerd toen de stad gastheer was van een zeer succesvol Commonwealth Games-evenement. Het werd gedurende 17 dagen aan het publiek gepresenteerd met de steun van de gemeenteraad van Birmingham.

Duurzaam en milieuvriendelijk

“Astera is vanuit vele invalshoeken een ‘voor de hand liggende’ keuze”, legde Liteup’s projectmanager Marc Callaghan uit, eraan toevoegend dat – uiteraard – alle verlichting zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk moest zijn. Ze hadden ook robuuste, betrouwbare producten nodig met heldere uitvoer van hoge kwaliteit die buitenshuis zouden werken gedurende de 17 evenementdagen plus de bouwperiode.

Het kleine formaat en de efficiëntie van al deze Astera-producten was ideaal voor Matts verlichtingsplan, vooral de PixelBricks die werden gebruikt om de paden die het bos doorkruisen te verlichten.

Zijn uitgangspunt voor het verlichten van PoliNations was de 30 minuten durende ‘Sunset shift’-reeks, een allesomvattende dagelijkse sonische en visuele ervaring die zich afspeelde in de schemering. Hij splitste dit op in vijf ‘hoofdstukken’: het gouden uur, het blauwe uur, bosbodem ontwaakt, mycorrhiza-communicatie en after dark.

PixelBricks

PixelBricks werden rondom de installatie geplaatst zodat het licht over de paden scheen. Door hun kleine formaat kon de lichtbron gemakkelijk worden verborgen en genesteld in het gebladerte van het bos, waarbij alleen het licht dat over de grond viel zichtbaar was. De PixelBricks speelden ook een functionele rol bij het verschaffen van essentieel licht voor het publiek om veilig door de installatie te lopen. “Deze compacte armaturen boden veel opties en zien er geweldig uit”, aldus Matt.

De PixelBricks waren allemaal bedraad en dit is misschien wel de grootste Britse installatie van deze enorm handige en flexibele armaturen tot nu toe. Liteup heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Astera. Sommige van de Astera AX9’s en AX10’s werden gebruikt als wash-verlichting met een groter bereik voor de bomen van buitenaf, in combinatie met 28 bewegende lichten met gobo’s die de toppen en stammen van textuur voorzien, en de bomen werden ook intern verlicht met op maat gemaakte LED-armaturen om diepte en dimensie toe te voegen aan de structuren ‘s nachts.

De rest van de AX9’s en AX10’s werden gebruikt als mobiele lichten die overal konden worden ingezet waar behoefte was aan een optreden of een interventie in het bos. Hierdoor konden deelnemende kunstenaars spontaan reageren op de ruimte en waar het publiek zich verzamelde.

Uiteraard was een draadloze optie hiervoor essentieel, en de AX9’s en AX10’s bleken ongelooflijk eenvoudig in te stellen en te gebruiken.

Lichtkunst

Matt waardeert de kleurmenging, de consistentie en continuïteit van de Astera-kleuren in het algemeen en de algehele kwaliteit en rijkdom van de lichtopbrengsten. Hij gebruikt nu Astera-producten op de meeste van zijn shows vanwege hun flexibiliteit en hoge kwaliteit, waaronder de   ‘uitstekende’ voorkant en talrijke lensopties. Hoewel de Astera-eenheden een element waren van meerdere lichtbronnen die Matt gebruikte om zijn lichtkunst te maken en de bosomgeving te helpen creëren, speelden ze een zeer fundamentele rol.

Enorm succes

Alle verlichting werd geprogrammeerd op en liep door een grandMA2 lichtconsole. PoliNations Birmingham bleek een enorm succes dat de gemeenschap betrokken maakte en veel interesse en positieve feedback genereerde.

Foto’s: Courtesy PoliNations/door Matt Daw

Lees voortgang

Delen met anderen