Audioverstaanbaarheid stadion aanzienlijk verbeterd door d&b audiotechnik

Audioverstaanbaarheid stadion aanzienlijk verbeterd door d&b audiotechnik

Als onderdeel van de recente renovatie wil het Geoffroy-Guichard Stadion in de Franse stad Saint-Étienne de problemen met audioverstaanbaarheid aanpakken en kiezen voor een oplossing van d&b audiotechnik. Door ongeëvenaard live geluid te combineren met een hoog niveau van verstaanbaarheid van aankondigingen, beschikt het stadion nu over de beste audioprestaties in zijn klasse.

Historisch stadion

Het historische stadion dateert uit 1931 en is de thuisbasis van het plaatselijke voetbalteam van de stad. Het is het decor geweest voor verschillende topwedstrijden tijdens de FIFA-Euro- en Wereldbekerwedstrijden. Verantwoordelijk voor het verbeteren van de algehele ervaring voor het stadionpubliek was het in Lyon gevestigde ontwerpadviesbureau Cobalt.

Net als het managementteam van het stadion had Pierre-Philippe Garde, CEO van Cobalt, een holistische visie voor het stadion – een visie die bezoekers van het Geoffroy-Guichard Stadion een nieuwe en verbeterde ‘live’ ervaring zou bieden. Hij zegt: “Bij dit soort complete renovaties wordt de algemene indruk die je als toeschouwer van het hele project krijgt, gekoppeld aan geluid, video en licht. Alle aspecten moeten perfect zijn.”

Technische uitdagingen

Om dit te bereiken, werd het audioteam geconfronteerd met meerdere technische uitdagingen. Ten eerste moest het nieuwe audiosysteem elke luisteraar in het stadion een volledig en nauwkeurig geluid bieden, ongeacht waar hij of zij zat. Ten tweede zou het de bestaande problemen van het stadion met de slechte verstaanbaarheid van aankondigingen moeten oplossen – een probleem dat nog wordt verergerd door de legendarische hartstocht van de supporters van Saint-Étienne en de RT60-nagalmtijd van het stadion van meer dan vijf seconden in de lagere frequenties.

Om de uitdaging nog groter te maken, zou de nieuwe oplossing rekening moeten houden met een lage gewichtsbelasting van de stadionstructuur zelf, en zo onopvallend mogelijk moeten zijn om de zichtlijnen van het publiek te beschermen.

Y-serie line array-modules

Het systeem dat werd gekozen om aan deze veeleisende criteria te voldoen, was gebaseerd op de Y-serie line array-modules van d&b audiotechnik, samen met puntbronluidsprekers uit de xS-serie. Low-end ondersteuning wordt geleverd door de d&b Vi-SUB SVS – de stadionspecifieke installatieversie van de V-SUB. Hoewel ontworpen voor toepassingen op de grond, worden de subs hier in feite achter de bovenkasten gevlogen.

Terwijl de Vi-SUB’s het voordeel bieden van hun cardioïde prestaties en uitzonderlijke output-gewichtsverhouding, werden de installatiespecifieke Yi12- en Yi8-boxen van de Y-serie gekozen vanwege hun uitstekende richtingsgevoeligheid. De 24S en 10S-D puntbronluidsprekers zijn geselecteerd omdat ze zorgen voor een toonbalans die de verstaanbaarheid naadloos voortzet buiten de gebieden die worden bestreken door de clusters uit de Y-serie. Samen maakten de richtingsgevoeligheid en de regelkarakteristieken van deze luidsprekers ze tot een ideale keuze om de verstaanbaarheid te verbeteren, terwijl de gewichtsvereisten werden verlaagd en de zichtlijnen werden gemaximaliseerd.

Custom Solutions-team

Het Custom Solutions-team van d&b – waaronder Nicholas Traa, Lukas Walter en Michael Eckstein – heeft tijdens het hele project waardevolle hulp geboden. Ze waren in staat een speciale rigging-oplossing te ontwerpen die was aangepast aan het timmerwerk van het nieuwe stadion, terwijl een nieuw door d&b ontwikkeld algoritme ook werd gebruikt om de rekentijden te versnellen, wat een belangrijke tijdbesparing opleverde tijdens het verfijnen van het project.

De fysieke installatie werd uitgevoerd door hoofdaannemer SPIE, onder leiding van projectmanager Damien Venet. De technische exploitatie van het stadion wordt verzorgd door de lokale integrator VideoScope en zij waren dan ook verantwoordelijk voor de bekabeling en de implementatie van de controlekamer. Om kabelverliezen tot een minimum te beperken, zijn alle luidsprekers afzonderlijk op de versterkers aangesloten. Dit maakt ook toekomstige plug-and-play-verbeteringen mogelijk met d&b ArrayProcessing om het comfort van de geluidsniveaus in de commentaarposities te maximaliseren.

Expertise

In totaal kon het d&b-team zijn aanzienlijke expertise bijdragen aan een verscheidenheid aan uitdagingen, waardoor het gezonde element van de algemene visie voor het stadion, gedeeld door het stadionmanagement en Cobalt’s Pierre-Philippe Garde, met succes werd bereikt. Hierdoor werd dit een live-ervaring om te onthouden en te herhalen.

Lees voortgang

Delen met anderen