Canon lanceert de XA45 in EMEA

Canon lanceert de XA45 in EMEA

Als reactie op de voortdurend groeiende vraag in de markt naar 4K-content in meerdere genres en sectoren, waaronder het bedrijfsleven, onderwijs, en onafhankelijke documentaire- en filmproducties, kondigt Canon Europe de XA45 aan. Deze professionele 20x optische zoom camcorder met een 1⁄2.3 inch type CMOS-sensor kan beeldmateriaal vastleggen in 4K UHD of Full HD XF-AVC1 en MP4 codecs, en geeft gebruikers maximale creatieve vrijheid. De XA45 is de opvolger van de XA40 (geïntroduceerd in 2019) en heeft een 3G-SDI-uitgang, waardoor gebruikers verbinding kunnen maken met standaardapparatuur zoals livestream-encoders – een ontwikkeling die blijkt uit de toegenomen behoefte aan professionele IP-aansluitingen.

Compact en krachtig

Met een gewicht van ongeveer 730 gram (alleen de behuizing) is de XA45 een uiterst compacte 4K UHD-camcorder. Ondanks het feit dat deze camcorder klein is, levert de combinatie van een 4K UHD 1/2.3-inch type CMOS-sensor en DIGIC DV6-beeldprocessor haarscherpe 4K UHD-beelden en indrukwekkende Full HD-beelden dankzij de oversampled HD-verwerking. Hiermee voldoet de XA45 aan de steeds grotere vraag naar hoogwaardige content. Als step up van de XA15 en de XA11, kunnen gebruikers van de XA45 werken met het professionele opnameformat XF-AVC – dit format biedt met extra metadata integratie in professionele workflows en daarmee verbeterde creatieve mogelijkheden tijdens post-productie. De camcorder ondersteunt 4K UHD XF-AVC of Full HD2 met een maximale bit-rate van 160 Mbps bij 25,00P en 45 Mbps bij het vastleggen van beeldmateriaal in Full HD. Hoewel camcorders als de 4K XA45 helpen bij het maken van toekomstbestendige content in lijn met de toenemende vraag naar 4K-content, wordt Full HD nog steeds op grote schaal gebruikt. De XA45 biedt in de Full HD-modus 25,00P, 50,00P en 50,00i. Voor gebruikers die een kortere doorlooptijd nodig hebben zonder daarbij afbreuk te doen aan de kwaliteit, kan de XA45 ook 4K/UHD-beeldmateriaal opnemen op SD-kaarten met behulp van de MP4 CODEC.

De perfecte partner voor streamingactiviteiten

Livestreaming werd in 2020 in een groot aantal sectoren versneld ingevoerd. In veel sectoren, zoals het onderwijs en het bedrijfsleven, bleek de behoefte aan betrouwbare filmapparatuur die in hoge kwaliteit kan streamen steeds groter omdat veel instellingen en bedrijven zich online moesten gaan manifesteren. Met de 3G-SDI-uitgang is dit slechts één uitdaging waar de XA45 direct een antwoord op heeft. Dankzij de keuzemogelijkheid van zowel SDI- als HDMI-uitgang kan de XA45 gemakkelijk worden geïntegreerd in meerdere livestream-opstellingen.

Optische perfectie

Met de hoogwaardige 20x optische zoomlens heeft de XA45 een indrukwekkend zoombereik voor zo’n compacte camcorder – beginnend met een 35mm equivalent brandpuntsbereik van 29,3mm tot maar liefst 601mm in de tele-stand. De 20x optische zoom kan bovendien worden verbeterd met behulp van de ingebouwde 2x extender. En met een optioneel digitaal zoombereik van maximaal 400x kunnen gebruikers ook onderwerpen op grote afstand vastleggen die anders niet zijn te filmen. Voor beeldstabilisatie beschikt de XA45 over drie krachtige IS-modi: Standard IS, Dynamic IS en Powered IS zodat het beeldmateriaal onder alle omstandigheden trillingsvrij blijft.

In december 2020 introduceerde Canon een firmware-update voor modellen in haar camcorder-portfolio – waaronder de XF405 / XF400, XA40 / XA45, XA55 / XA50 en zowel de LEGRIA HF G60 als HF G50. De update zorgt ervoor dat de XA45 ook Custom Picture ondersteunt – een functie die beeldinstellingen aanpast zoals scherpte, verzadiging, huiddetails en ruisonderdrukking, waardoor gebruikers beschikken over een grotere creatieve flexibiliteit om de gewenste opnamen te maken. Voor nog meer flexibiliteit kunnen gebruikers aan de daarvoor bestemde knoppen extra functies toewijzen zoals zebra, peaking en markers voor extra functionaliteit.

Veelzijdige audio-opties

De XA45 ondersteunt ook professionele geluidsregistratie. Een afneembare handgreep/grip bevat twee standaard 3-pins XLR-connectoren voor externe microfoons die twee- of vierkanaals geluidsregistratie ondersteunen. De camcorder heeft ook een line-, mic- en 48V Phantom-ingang en er is een ingebouwde microfoon aanwezig, net als een standaard 3,5mm stereo jack-plug die ook een externe microfoon van voedingsspanning kan voorzien.

Prijs en beschikbaarheid

De XA45 is vanaf eind februari verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €2.029,99. Ga voor meer informatie over de XA45 naar www.canon.nl.

Lees voortgang

Delen met anderen