Chinese os-sculptuur verlicht door Astera

Chinese os-sculptuur verlicht door Astera

Een groot, verlicht Ox-kunstwerk, gemaakt door Paul Wells van Sydney Props Specialists om het Chinese ‘Year of the Ox’ te vieren, werd verlicht met Astera Titan Tubes en NYX Bulbs en gerealiseerd in samenwerking met Sydney Event Services. Deze stond drie weken lang in Darling Harbour, Sydney, Australië tijdens de Chinese nieuwjaarsvieringen in 2021.

Het werk is gemaakt in opdracht van Sydney’s Harbour and Foreshore Authority. Ze benaderden Paul slechts vier weken voor het Chinese Nieuwjaar en vroegen of het stuk kon worden geleverd als een intern verlichte structuur met stalen frame en uitgerekte stoffen huiden. Paul vroeg op zijn beurt Mitch Hancock van Sydney Events Services om te helpen met de verlichting en levering van het project.

3D printen

Toen het werk begon aan de Ox – die 1,16 meter breed en 2,4 meter lang is – realiseerden Paul en Mitch zich al snel dat de tijd simpelweg te krap was om de stalen structuur met de hand op tijd te kunnen maken. Dus stelden ze in plaats daarvan de ingenieuze oplossing van 3D-printen voor, een taak die werd versneld door een gigantische drukmachine bij Composite Images in Artarmon.

Alle andere ontwerpvereisten bleven hetzelfde, en vanaf het begin stelde Mitch voor dat Astera-producten moesten worden gebruikt als de perfecte verlichtingsoplossing. Mitch is al enkele jaren een Astera-fan: “Ik ben helemaal weg van de producten.” Hij gebruikt regelmatig alle huidige Astera-assortimenten voor meerdere projecten. Hij heeft een goede relatie met Astera’s distributeur in Australië en Nieuw-Zeeland, ULA Group.

Voor een project als de Ox waren de twee Titan Tubes en de vijf NYX Bulbs binnenin ideaal vanwege hun lichte gewicht en draadloze bediening naast het prachtige kleurbereik en de supervloeiende lichtopbrengst. Twee Titan Tubes verlichtten het lichaam, waarbij de lampen zo waren geplaatst dat ze de lumen langs de ledematen en in het hoofd verspreidden en een mooie gelijkmatige gloed kregen. De Titan Tubes werden vastgezet met behulp van de verschillende Astera-montageclipopties, waarbij de NYX-lampen in waterdichte lichtfittingen werden gemonteerd die direct in de Ox waren gemonteerd.

Montageaccessoires

Het assortiment montageaccessoires van Astera is altijd populair bij klanten en eindgebruikers en vooral relevant voor een unieke installatie zoals deze en andere eenmalige en aangepaste scenario’s, evenals voor alle standaardtoepassingen.

Een andere belangrijke overweging was om weerbestendige lampen te hebben, zodat de producten regenbestendig waren en de klant ook heel specifiek was over hoe het kunstwerk moest worden verlicht. Het snel en gemakkelijk kunnen bedienen van de lichten via de Astera-app maakte het finetunen van deze details heel eenvoudig.

Kwaliteit en uitstraling

Ook de kwaliteit en uitstraling van het licht was kritisch, legt Paul uit. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om de Ox alleen ‘s nachts aan te steken en in de schemering aan te zetten, bleken de Astera’s even effectief te zijn in het volle daglicht, de oppervlakken te textureren en de sculptuur in het algemeen meer diepte te geven en tot leven te brengen. Dus werd de stier 24 uur verlicht.

De elektra werd allemaal in/uitgevoerd via een van de achterpoten en hoeven van de os, naar beneden in een waterdichte plint waaronder het was gemonteerd, waardoor alle elektra veilig en droog bleef.

De klant vroeg om vier verschillende kleurencombinaties en het plan was om één kenmerkende look te kiezen, maar met de Astera-app konden Paul en Mitch de verlichting animeren en een reeks creëren die naadloos tussen alle vier de lichtontwerpen scrolde, tot grote vreugde van de klant.

Grootste uitdaging

De grootste uitdaging was het creëren van een sculptuur die sterk en veilig zou zijn. Als openbare kunst moest het namelijk voldoen aan de strengste technische beoordelingen en veiligheidseisen. Dit kwam Paul en Mitch goed uit, omdat ze lateraal, lokaal en fantasierijk konden denken om het project tot een goed einde te brengen, een proces waar ze allebei erg van genoten.

The Ox was een enorme hit bij het publiek in de Darling Harbor-installatie en zorgde voor een groot aantal Instagram-momenten.

Foto: Paul Wells

Lees voortgang

Delen met anderen