Coldplay debuteert nieuw album met Global Live-Streaming Performances en mc²56 van Lawo

Coldplay debuteert nieuw album met Global Live-Streaming Performances en mc²56 van Lawo

Op vrijdag 22 november 2019 speelde Coldplay twee baanbrekende sets ‘Sunrise’ en ‘Sunset’ in Amman’s Citadel in Jordanië die beide live werden gestreamd op YouTube om de wereld in staat te stellen de release van het nieuwe album van de band ‘Everyday Life’ te vieren.

In navolging van de gedurfde beslissing van Coldplay om met ‘Everyday Life’ om milieuredenen niet te touren, kwam de band met een spectaculair alternatief om maximale impact te bereiken. “We wilden ergens in het midden van de wereld kiezen waar we normaal niet kunnen spelen”, vertelde Chris Martin, de zanger van Coldplay, de BBC.

Londen

Enkele dagen vóór de Amman-uitvoeringen kondigde het management van Coldplay de toevoeging aan van een eenmalige liveshow op 25 november in het Natural History Museum in Londen. Geselecteerde nummers van deze uitvoering zullen beschikbaar zijn op radio en sociale media en de opbrengst zal worden gedoneerd aan een goed doel voor het milieu.

Zoals altijd was wat er tijdens de showtijd gemakkelijk uitzag het resultaat van intense voorbereidingen waarbij de beste mensen in de branche waren betrokken. Tony Smith (Audio Designer van Coldplay, FOH Tech en Crew Chief) werkte samen met Toby Alington, (geluidsingenieur) om een ​​oplossing te vinden voor de Amman-uitzendmix. Toby op zijn beurt benaderde Dirk Sykora om via SR Films de volledige broadcast infrastructuur en technische crew voor Jordanië te leveren.

Bolke Burnaby Lautier van SR Films voegt toe: “We hebben niet alleen de audio geleverd, maar ook camera – allemaal digital film, grip, galley, intercom, ook voor show, en een live grade per camera en 2 drones. Plus alle bijkomende logistiek en crew en satelliet hardware en coördinatie vanuit Amman. SR Films had rond 40 man crew op locatie voor deze operatie. SR Films levert high end oplossingen voor concerten en evenementen over de wereld, we proberen hier voor de beste mix te maken van locale faciliteiten en brengen waar nodig expertise en hardware mee, zo ook bij Coldplay.” 

Toby mixte de twee sets live in Amman met behulp van Coldplay’s vertrouwde Rik Simpson (Producer, Sound Engineer) en Dan Green (FOH engineer).

Zowel de band als de technische crew waren een week voorafgaand aan de optredens van Sunrise en Sunset in Amman aangekomen. Volgens Dirk Sykora, die de Lawo mc²56-mengconsole configureerde en programmeerde voor de streaminggebeurtenissen, werden in totaal 192 ingangen opgenomen op drie afzonderlijke DAW-machines en live gemixed op de console voor stereo-uitzending.

45 seconds to live Sunrise show / Lawo mc2 56

Sunrise en Sunset

De band repeteerde het nieuwe materiaal in een theater in het centrum van Amman zodat de technische bemanning alle technische punten kon verbinden, de console kon programmeren en talloze parameters perfect kon afstellen.

Na de repetities en live-opnames in het theater werd de uitrusting bergopwaarts gedragen en opgesteld in tenten dicht bij de locatie waar de band zijn Sunrise- en Sunset-concerten uitvoerde.

Magisch project

Ondanks de veronderstellingen van het tegendeel waren de twee Amman-uitvoeringen van Coldplay echte live-optredens die ook werden gefilmd en gestreamd, zegt Toby Alington: “Het was zeker geen evenement dat werd opgenomen om af te spelen. We hadden echt die 192 audiokanalen nodig en bovendien een reeks sfeermicrofoons rond de Citadel aangebracht om Amman’s live ‘atmos’ bij zonsopgang en zonsondergang vast te leggen. Het hele project was magisch – alles viel precies op zijn plaats. De optredens van Coldplay in Sunrise en Sunset in de Citadel van Amman behoren tot de absolute hoogtepunten van mijn professionele carrière.“

Na deze twee geweldige shows vlogen de band en crew naar Londen voor het live optreden in het Natural History Museum. Met FOH gemixt door Dan Green werd de uitvoering ook opgenomen en gemixt door Toby Alington en Rik Simpson met behulp van de Floating Earth OB-truck – opnieuw met een Lawo mc²56-console op basis van de instellingen die Dirk Sykora had voorbereid en opgeslagen in Amman en later overgedragen aan de console in de OB-truck.

Rik Simpson, producer en geluidstechnicus van Coldplay, en Toby Alington, de ingenieur voor live audiomixen in zowel Amman als Londen, waren uiterst tevreden met de apparatuur geleverd door het Nederlandse bedrijf SR Films en de ongerepte geluidskwaliteit van de mc²56-console van Lawo. Toby Alington: “Deze console werkt zoals mijn hersenen werken. En het klinkt fantastisch.”

Initiatief

Het WWF verwelkomde het initiatief van Coldplay om touring uit te stellen totdat een meer milieubewuste strategie is gevonden. Met de vooruitgang van IP-gebaseerde externe productie, streaming en geavanceerde workflows is Lawo meer dan bereid om de band te helpen zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen en toch in de schijnwerpers te blijven.

Lees voortgang

Delen met anderen