DAS Audio, klaar voor de Benelux

DAS Audio, klaar voor de Benelux

DAS Audio uit Valencia, Spanje, werd opgericht in 1971 en is een van de meest traditionele fabrikanten van professionele luidsprekersystemen in Europa. Na zich de afgelopen 15 jaar op overzeese markten zoals Zuid-Amerika en de VS te hebben gericht, richt DAS Audio nu ook zijn pijlen op de Midden-Europese markt met de oprichting van een dochteronderneming in Duitsland in 2021.

DAS Audio GmbH, gevestigd in Troisdorf, nabij Bonn, is onder leiding van directeur en partner Arne Deterts verantwoordelijk voor de verkoop, marketing en klantenservice van DAS Audio in Duitsland, Oostenrijk en de Benelux. Het feit dat het bedrijf Henri van Bergen aan boord heeft gehaald, een sales manager met zeer goede connecties in de industrie, onderstreept dat het bedrijf in de toekomst ook in Nederland en België een belangrijke rol wil spelen op het gebied van verhuur, installatie en retail.

Na een carrière als professioneel drummer en manager van een opnamestudio is Henri ongeveer 25 jaar werkzaam in de industrie in verschillende nationale en internationale functies. De laatste 11 jaar voor een Europese luidsprekerfabrikant met een vrij vergelijkbaar profiel als DAS Audio. Met zijn woonplaats in Nederland, zijn lange ervaring en zijn duidelijke focus op klanttevredenheid is hij de perfecte persoon om voor de DAS Audio klanten in Nederland, België en Luxemburg te zorgen en het merk DAS Audio in deze markten verder te ontwikkelen.

Duidelijke strategie

DAS Audio heeft altijd een zeer duidelijke strategie gevolgd, die vooral in tijden van knelpunten in de toelevering en verstoorde toeleveringsketens grote voordelen biedt. DAS Audio is niet alleen een van de weinige fabrikanten die transducer en drivers nog zelf ontwikkelt en produceert, maar meer dan 90% van het gehele portfolio wordt niet alleen zelf ontwikkeld, maar ook zelf geproduceerd. Verder wordt de voorkeur gegeven aan lokale leveranciers voor grondstoffen en onderdelen. Naast de administratie en het magazijn bieden het hoofdkantoor en de fabriek met meer dan 30.000 m2 ruimte aan de uitgebreide O&O-afdeling met inbegrip van twee echovrije kamers en een uitgebreide productie- en eindassemblageruimte. Op het gebied van ontwikkeling en productie zijn alle belangrijke disciplines – akoestiek, mechanica, elektronica en software – onder één dak ondergebracht. Dit garandeert een absoluut hoogste productkwaliteit en controle van alle processen vanaf het eerste idee tot het uiteindelijke luidsprekersysteem.


Actieve systemen

Op het gebied van verhuur en detailhandel ligt de nadruk al lang op actieve systemen en dienovereenkomstig worden vermogensversterkers, firmware en software al vele jaren in eigen huis ontwikkeld. Van compacte 8″ multifunctionele luidsprekers tot full-size line arrays met gerichte afstraling wordt hier een breed portfolio aangeboden, allemaal met moderne digitale eindversterkers, DSP-gestuurd en deels bestuurbaar met de eigen multiplatform software ALMA en een IP-gebaseerd netwerk. De kern voor de vast geïnstalleerde systemen is INTEGRAL, een serie eindversterkers gecombineerd met DSP, matrixfunctie en DANTE-interface en eveneens integreerbaar via een IP-gebaseerd netwerk. Luidsprekers voor vaste installatie worden aangeboden van ultracompacte 3″ full-range luidsprekers via conventionele 2-weg systemen en subwoofers tot zee-weerbestendige dubbele 10″ line arrays. In het algemeen is de selectie van weerbestendige systemen van IP54 tot IP66 zeer uitgebreid.

Absolute prioriteit bij DAS Audio is de tevredenheid van de klant, wat ook een slogan van het bedrijf is: ‘Wijzelf kunnen alleen succesvol zijn als onze klanten succesvol zijn’.


Dit duidelijke idee over zichzelf en de markt die zij willen bedienen begeleidt alle processen in alle afdelingen. Te beginnen bij de ontwikkelingsafdeling, dat de systemen eenvoudig te bedienen zijn en voldoen aan de eisen voor de specifieke toepassing, met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid, tot aan de after-sales service met snelle service en onderdelenvoorziening of de ondersteuning van klanten bij de planning en ingebruikname van complexe audiosystemen. Dit zelfvertrouwen wordt niet in de laatste plaats onderstreept door de 5 jaar garantie, die DAS Audio zelfs voor commercieel gebruik verleent.

Langetermijnrelatie
Henri van Bergen zegt daarover: ”We streven altijd naar een langetermijnrelatie. We adviseren en ondersteunen onze klanten op de eerste plaats met bijzonder goede én leverbare producten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld een line array binnen ongeveer twee weken kunnen leveren en niet zoals je op dit moment wel ziet na 6-8 maanden. We hebben natuurlijk ook een trainingsprogramma dat ontworpen is om klanten en gebruikers te helpen de prestaties van de DAS Audio systemen te optimaliseren. DAS Audio biedt workshops, webinars en seminars in combinatie met een reeks volledig flexibele en aanpasbare cursussen. Wij kunnen onze trainingen ook organiseren en al onze expertise delen met onze klanten in hun eigen kantoren. En mocht er eens iets kapot gaan dan is het complete onderdelenpakket en technische ondersteuning direct beschikbaar vanuit ons servicepunt in Troisdorf in Duitsland. We hebben daar een compleet spare part warehouse. Je zorgt ervoor dat een klant succesvol is met zijn DAS Audio producten.”

SARA systeem

Een van de producten die DAS Audio recent introduceerde was het SARA systeem. SARA is de kleinere versie van het LARA line array-systeem, het grootste systeem in de ARA-serie. SARA is een ultracompact line array-systeem en levert een lineaire prestatie van 138 dB SPL MAX en een breed dynamisch bereik, waardoor het ideaal is voor middelgrote installaties en evenementen waar geluidskwaliteit en uniformiteit een prioriteit zijn. Het symmetrische ontwerp van SARA omvat twee speciaal ontworpen 8″-luidsprekers voor de midden- en lage frequenties en een compressiedriver voor de hoge frequenties, met een 100° horizontale waveguide. De klasse D-versterker levert 3000 Wrms vermogen, verdeeld over 4 kanalen, waarvan er twee in brugmodus worden gebruikt voor de compressiedriver en de overige twee worden gebruikt om de 8″ luidsprekers aan de voorzijde aan te drijven. Het driepuntsophangsysteem kan worden gebruikt voor zowel SARA als SARA-SUB, zodat arrays van maximaal 24 SARA- en 16 SARA-SUB-eenheden kunnen worden gevlogen. Met het FSS™-systeem (Fast Set Splay) kunnen de hoeken vanuit de stapelpositie in stappen van 1° worden aangepast, waardoor de montagetijd aanzienlijk wordt verkort.

Uitbreiding Altea-serie

DAS Audio lanceerde ook de Altea-DUO 10A en 20A systemen als uitbreiding van de portable systemen uit de Altea-serie. De Altea-DUO 10A en 20A zijn draagbare kolomsystemen met subwoofer.

Deze driedelige systemen plus subwoofer vergemakkelijken zowel het transport als de installatie. Het systeem kan snel worden geïnstalleerd en ingepakt in drie eenvoudige stappen en is klaar om zonder hulp te worden vervoerd. Het biedt ook een grote verscheidenheid aan accessoires die de bediening door de gebruiker vereenvoudigen.

Een van de markten die sterk gegroeid is de laatste jaren is die van vaste installaties. De INTEGRAL serie is een familie van producten ontworpen en geproduceerd door DAS Audio, met als doel complete oplossingen te bieden voor bars, restaurants, hotels en scholen. Voornamelijk gebaseerd op multi-zone matrix en matrix-versterkers met geïntegreerde meerkanaals DSP.

“Kijk, dat zijn producten waar ik achter kan staan”, verklaart Henri. “Dat zijn ook producten waar plaats voor is in de Benelux-markt. Naar de DAS Audio producten wordt nu met bovengemiddelde belangstelling gekeken. Op de Duitse markt zie je dat bijvoorbeeld het VANTEC-20A Curved Source Line Array erg goed gaat. Om de Nederlandse markt verder kennis te laten maken met onze producten organiseren we na het festivalseizoen een DAS Audio dag.”

Gevraagd naar zijn ambitie met DAS Audio zegt Henri: “Ik vind het een mooie uitdaging om een merk met zulk mooie producten en reputatie in de Benelux op te bouwen. Aan de ene kant is dit voor mij weer een onontgonnen gebied waar ieder rental bedrijf een lead is, aan de andere kant heb ik in al die jaren een groot netwerk opgebouwd en weten mensen wat ze aan me hebben. Ik zie de toekomst met DAS Audio vol vertrouwen tegemoet!”

Lees voortgang

Delen met anderen