De gloednieuwe LEDBeam 350’s spelen hoofdrol in Duitse spelshow

De gloednieuwe LEDBeam 350’s spelen hoofdrol in Duitse spelshow

Lichtontwerper Bas van der Poel van ontwerpbureau Light Image gebruikte Robe’s gloednieuwe LEDBeam 350 bewegende lichtarmaturen voor de opnames van een nieuwe serie van de Duitse spelshow ‘99 – Einer schlägt sie alle!’ De serie werd in Nederland opgenomen in de Amsterdamse Westergasfabriek. De 32x LEDBeam 350’s – de eerste die in Nederland arriveerden – zijn door Robe’s Benelux-distributeur, Controllux, geleverd aan verlichtingsverhuurbedrijf Eventec, gespecialiseerd in het leveren van verlichting voor de televisie- en broadcastsector.

Eventec werkt regelmatig samen met het productiebedrijf van de show, Fabiola BV, en werd gevraagd om verlichting en tuigage te leveren voor de drie weken durende opnameperiode van de serie op Westergas. De showactie begint met 100 deelnemers die een reeks gekke spellen en knock-outrondes spelen totdat er maar één – de winnaar – over blijft!

Lichtontwerp

Bas van der Poel en regisseur Bastien Angemeer bespraken de eerste ideeën voor verlichting en Bas creëerde het ontwerp op basis hiervan plus een aanpasbare en veelzijdige installatie om snel te kunnen voldoen aan meerdere vereisten van het strakke opnameschema. De regisseur wilde ook rekwisieten en Nederlandse elementen op strategische momenten kunnen verbergen met slimme verlichting aangezien het in Duitsland wordt uitgezonden. Juist op dat moment werden de LEDBeam 350’s verwacht en kreeg Bas de vraag of hij ze wilde uitproberen. Natuurlijk greep Bas de kans om als eerste LD in Nederland, en zelfs Europa, deze coole nieuwe technologie te gebruiken in een tv-show.

Cirkelvormige truss

In de dakruimte van Westergas werd een cirkelvormige truss met een diameter van 20 meter geïnstalleerd die de indrukwekkende omtrek nabootste. Deze werd omringd door een reeks van 21x ‘arm’-trussen van twee verschillende afmetingen die elkaar afwisselden rond de ronde vorm van de zaal, in de ruimte tussen de truss en de buitenmuur.

De LEDBeam 350’s waren aan het bovenste uiteinde – dichter bij de buitenkant – van elk van de 21 stokken van de ‘vinger’-truss geplaatst, met een MegaPointe aan het andere uiteinde en twee Spiiders in het midden. Daarnaast waren er op de verlichtingsinstallatie nog eens 82 Robe-armaturen – 40x Spiiders, 20x MegaPointes en 22x ESPRITES – geplaatst plus andere lampen.

De vloer van de Westergas moest relatief vrij worden gehouden, zodat de spellen konden worden opgezet, gespeeld en gefilmd. Daarom werden de ESPRITES op trussen in het midden van de ronde truss gehangen en geoptimaliseerd voor sleutellicht. De overige 11x LEDBeam 350’s werden in verschillende posities op de vloer geplaatst en gebruikt als krachtige en flexibele lichtbronnen rond de achterwand die konden worden verplaatst naar waar ze nodig waren.

LEDBeam 350

Het was de eerste keer dat Bas het lichtplan ontwierp voor deze show, hoewel hij eerder aan verschillende andere Fabiola-producties heeft gewerkt. Hij was super enthousiast om de LEDBeam 350’s te gebruiken en was erg onder de indruk van de helderheid en snelheid van het armatuur. “Het is een grote ruimte en ze bevinden zich precies op de verste lichtpunten van het midden van de kamer en werpen heel mooi en helder in dat gebied”, merkte hij op.

Uitdaging

Een grote uitdaging bij het verlichten van de show was de snelheid waarmee games en shots moesten worden opgezet en opgenomen. Bas moest snel en efficiënt inspelen op de wensen en verzoeken van de regisseur, omdat ze simpelweg geen tijd hadden. Hij werkte samen met lichtprogrammeur en -operator Thijs Benschop, ook van Light Image, met behulp van een grandMA2.

Foto: Louise Stickland

V.l.n.r: Marc Frijters (Controllux), Stefan Bensch (Eventec), Bas van der Poel (lighting designer, Wijnand Mol (Eventec) en Jeroen van Aalst (Controllux).

Lees voortgang

Delen met anderen