Die Glocke verbetert verlichtingsysteem met stille armaturen van CHAUVET Professional

Die Glocke verbetert verlichtingsysteem met stille armaturen van CHAUVET Professional

Critici beoordelen zelden een concert in Die Glocke zonder commentaar te geven op de voortreffelijke akoestiek van de historische locatie. De minutieus gedetailleerde ruimte in het door Walter Görig ontworpen gebouw weerkaatst geluid met zo’n helderheid en zuiverheid dat vooraanstaande artiesten hier graag willen optreden. Zelfs de legendarische dirigent van de Berliner Philharmoniker Herbert von Karajan, die optrad op ‘s werelds beste locaties, noemde Die Glocke een van de drie beste concertzalen in heel Europa.

Upgrade verlichtingssysteem

Gezien deze reputatie hadden Christoph Brunkow, Project Supervisor bij Glocke en zijn team duidelijke doelen voor ogen bij het upgraden van het verlichtingssysteem van de faciliteit. Naast het zoeken naar armaturen die heldere, gelijkmatige lichtvelden produceerden, zochten ze naar armaturen die stil waren en geïnstalleerd konden worden met minimale verstoring van het interieur van het gebouw.

Extreme stille armaturen

“We wilden zo min mogelijk veranderen aan het gebouw”, zegt Brunkow. “Ons doel was om de bestaande rigging te behouden, terwijl we nieuwe armaturen installeerden die hetzelfde vermogen – of meer – leverden dan onze oude. Omdat deze hal beroemd is om zijn akoestiek, was het natuurlijk belangrijk dat de armaturen extreem stil zijn. Het aanvaarden van compromissen was voor ons absoluut geen optie.” 

Compromisloos

Om het technische team te helpen hun doelen compromisloos te bereiken, was een verzameling van 59 CHAUVET Professional LED-armaturen nodig. De nieuwe units vervangen de traditionele gloeilampen van Die Glocke en hebben de verlichting in de concertzaal aanzienlijk verbeterd en tegelijkertijd de energie- en arbeidskosten verlaagd.

 Duurzame producten

“Ons doel was om onze conventionele lamp volledig te vervangen”, zei Brunkow. “Onze oude armaturen draaiden urenlang en dat kostte veel energie. Ook moesten we hun lampen regelmatig vervangen, wat veel moeite kostte. Bij repetities en concerten werd de hele installatie regelmatig tot 14 uur non-stop gebruikt. Daarom wilden we hoogwaardige, duurzame producten in onze rig hebben.”

 Opstelling

De opstelling die bij Die Glocke is geïnstalleerd, is voorzien van acht Ovation F-915 FC RGBA-Lime Fresnels die worden gebruikt om het podium in wit en gekleurd licht te wassen. Ook in de opstelling voor het washen van podia zijn 11 Ovation F-265WW warmwitte Fresnels en 36 Ovation P-56 VW par-style units. Voor publieks- en effectverlichting is de rig voorzien van vier STRIKE P38s warmwitte armaturen. Samen met deze lichten werd de installatie geüpgraded met een Net-XII ethernet-naar-DMX-node.

 Kwaliteit witte licht

“De kwaliteit van het witte licht samen met de mogelijkheden voor kleurweergave en de intensiteit waren buitengewoon belangrijk voor ons”, aldus Brunkow. “Met de lampen links en rechts van het podium is het cruciaal dat we kleuren op afstand kunnen bedienen. Met de oude conventionele lampen was het altijd een strijd om ze te bereiken om kleurfilters te vervangen.”

‘Stille’ verlichting

De nieuwe lichtopstelling, die stil opereert, heeft al een positieve indruk achtergelaten. Brunkow merkt op dat crews van recente film- en streamingprojecten erg enthousiast waren over het verbeterde verlichtingssysteem. Misschien zullen critici niet alleen schrijven over de legendarische akoestiek van Die Glocke, maar ook over de verlichting ervan!

Lees voortgang

Delen met anderen