Dutch Grand Prix koploper in het toegankelijk maken van festivals

Dutch Grand Prix koploper in het toegankelijk maken van festivals

Van de bijna 20 miljoen in Nederland verkochte festivaltickets, waren er in 2019 maar 50 voor mensen met een beperking. HandicapNL vindt dit onacceptabel en gaat daarom samen met de NRPU en koplopers uit de evenementensector festivals en evenementen toegankelijk maken voor mensen met een handicap. De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in Zandvoort is één van de pioniers die zich enthousiast hebben aangesloten bij de ‘Onbeperkt Feest’ pilot en dit prestigieuze event verwelkomt dit weekend 100 kaartkopers met een handicap.

Mindervalide gasten bekijken de race vanaf het ‘miva’ deck, waar zij zich kunnen terugtrekken wanneer gewenst en waar altijd hulpverleners aanwezig zijn. Zij hebben de mogelijkheid te overnachten in het volledig toegeruste pop-up zorghotel.

Een compleet aangepaste overnachtingsmogelijkheid, vrijwillige zorgverleners, rolstoelvervoer naar het circuit park, aangepaste douche- en toiletfaciliteiten en een zorg- en rustplek altijd in de buurt moeten een comfortabel verblijf en een all-inclusive Formule 1 ervaring voor mensen met uiteenlopende beperkingen waarborgen. 

“Voordat ik in een rolstoel terecht kwam, bezocht ik graag festivals samen met mijn man. Dit heb ik jarenlang niet aangedurfd, maar door de vele aanpassingen die via Onbeperkt Feest mogelijk worden gemaakt heb ik er vertrouwen in dat ik nu eindelijk weer van een festival kan gaan genieten!” zegt Rachel Luntungan. Door fibromyalgie kwam zij in 2019 in een rolstoel terecht. 

Onbeperkt Feest

In bijna geen enkel land op de wereld zijn zó veel evenementen en festivals als in Nederland. Maar hoeveel festivals dan ook: voor iemand met een handicap zijn ze bijna allemaal ontoegankelijk. Voor HandicapNL aanleiding om de noodklok te luiden.

Samen met de stichting NRPU (No Restrictions Party Unlimited) stelden ze een ‘Onbeperkt Feest’ manifest op, een praktische handleiding om alle toonaangevende festivals en evenementen binnen vijf jaar toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Een geslaagde test case met de Zwarte Cross in 2019 toonde aan dat het mogelijk was om een grootschalig festival met behulp van de expertise en faciliteiten van HandicapNL en de NRPU toegankelijk te maken voor iedereen. De komende jaren zal de pilot verder worden uitgerold en zullen meer festivals de eerste stappen zetten naar volledige toegankelijkheid voor mensen met een beperking. 

Inclusieve festivals: het ‘nieuwe normaal’

HandicapNL maakt zich hard voor een inclusieve maatschappij en inclusieve festivals zijn daar een belangrijk onderdeel van. “Festivals vormen door hun tijdelijke karakter een ideale proeftuin waar stappen kunnen worden gezet op weg naar bijvoorbeeld een duurzamere leefstijl maar ook naar inclusie. Op het gebied van duurzaamheid worden in de vorm van afval scheiden, groene stroom, vega/vegan/bio opties, lokale inkoop en slim watergebruik al grote stappen gezet maar aanpassingen op het gebied van inclusie en diversiteit blijven tot nu toe achter”, licht Jeroen van de Koppel, manager communicatie en fondsenwerving HandicapNL de Onbeperkt Feest campagne toe. “Wat ons betreft worden inclusieve festivals het ‘nieuwe normaal’ in de evenementenbranche”. 

Het initiatief van HandicapNL kan worden ondersteund door ondertekening van het Manifest op handicap.nl/toegankelijke-festivals/manifest/

www.handicap.nl

Lees voortgang

Delen met anderen