Eerste snelle test van 15 minuten voor grootschalige evenementen getest in het Austria Center Vienna

Eerste snelle test van 15 minuten voor grootschalige evenementen getest in het Austria Center Vienna

Vlak voordat het evenement begint een coronavirus-wattenstaafje nemen en de resultaten binnen 15 minuten terug krijgen? Wat een paar maanden geleden nog volkomen onrealistisch leek, is nu mogelijk – dankzij het tempo van de ontwikkelingen in snelle tests. Het Austria Center Vienna is de eerste locatie in Europa waar een groot proefproject werd uitgeprobeerd, in samenwerking met de Vienna University of Economics and Business. De komende dagen zullen in totaal 3.000 mensen die lezingen bijwonen om het academiejaar van start te laten gaan en worden getest met behulp van een nieuwe antigeen-sneltesttechniek. De opgedane inzichten kunnen binnenkort worden ingezet voor de hele evenementenbranche.

Proefproject

De congres- en evenementenindustrie is bijzonder hard getroffen door de Covid-19-pandemie – de afgelopen maanden zijn alleen al in het Austria Center Vienna ongeveer 50 evenementen uitgesteld of geannuleerd. De directe gevolgen voor Wenen als congresbestemming zijn rampzalig geweest, aangezien de internationale evenementen in het Austria Center Vienna in een normaal jaar een geïnduceerde economische impact hebben van tussen de 400 en 500 miljoen euro. “Met het proefproject voor snelle tests willen we ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat in de toekomst evenementen die aan de hoogst mogelijke veiligheidsnormen voldoen in Wenen kunnen worden gehouden. We zijn de studenten van de Weense Universiteit voor Economie en Bedrijfskunde erg dankbaar voor hun steun in deze onderneming”, zei algemeen directeur Susanne Baumann-Söllner. “Het is buitengewoon belangrijk voor ons om de nieuwe intake persoonlijk te laten plaatsvinden, terwijl het ook een veilige omgeving biedt voor studenten en docenten. Daarom maakten we graag gebruik van de kansen die door deze snelle tests werden geboden”, aldus Rector Edeltraud Hanappi-Egger van de Weense Universiteit voor Economie en Bedrijfskunde.

Grote uitdagingen

 Tot nu toe bracht het testen van alle deelnemers aan grootschalige evenementen een aantal grote uitdagingen met zich mee: de grootste hiervan is de tijdsfactor, aangezien er minstens een paar uur verstrijken tussen het moment waarop de wattenstaafjes of gorgelmonsters worden afgeleverd en de resultaten terugkomen van het lab. De Oostenrijkse groothandel in farmaceutische producten Alpstar heeft nu de NADAL® COVID-19 Ag Rapid Test van de Duitse fabrikant Nal von Minden op de Oostenrijkse markt gebracht, een systeem dat binnen enkele minuten duidelijke resultaten oplevert. Hij is uiterst nauwkeurig en gevoelig en onderscheidt zich ook door zijn uitstekende bedieningsgemak. In het proefproject worden keeluitstrijkjes genomen door medici van de Arbeiter-Samariter-Bund voordat de test wordt uitgevoerd op een vergelijkbare manier als een zwangerschapstest, waarbij een aantal druppeltjes met het monster wordt aangebracht op een testcassette voordat de resultaten worden weergegeven op een chemische strip.

 Teststroken voor studenten vóór colleges

 Traditioneel wordt de eerste lezing voor de populaire cursus bedrijfskunde aan de Weense Universiteit voor Economie en Bedrijfskunde gehouden in hal A van het Austria Center Vienna. “We willen studenten van het eerste semester de kans geven om de flair van universitair leren te ervaren tijdens een grootschalig kick-offevenement dit jaar, maar ook in overeenstemming met strikte hygiënenormen”, zei Hanappi-Egger. Voor het inleidende college bedrijfskunde worden de studenten opgesplitst in twee groepen met elk ongeveer 1.000 deelnemers. “Om ervoor te zorgen dat het testen zo min mogelijk tijd kost, hebben we op het overdekte hoofdplein buiten de locatie talloze lanen ingericht. Zodra het wattenstaafje is genomen door een medische professional, kunnen studenten de meeste resterende stappen in slechts een paar minuten zelf voltooien en het gebouw meteen betreden als ze een negatief resultaat opleveren”, aldus Baumann-Söllner. Tests zijn volledig anoniem. Het congrescentrum dekt met steun van de universiteit het grootste deel van de kosten van het pilotproject.

Pilotproject

Terwijl het pilotproject het Austria Center Vienna internationaal naar onbekend terrein brengt, zijn de ogen van de wereldwijde industrie gericht op Wenen. Gehoopt wordt dat het project praktische inzichten zal opleveren in belangrijke kwesties zoals organisatorische basiszaken, de hoeveelheid tijd die de deelnemers nodig hebben en de kosten voor snelle tests bij grootschalige evenementen. “Op dit moment zien we dat de sector voorzichtig weer op de been is, zij het op een zeer regionaal niveau. Om ervoor te zorgen dat grootschalige internationale evenementen op middellange termijn naar Wenen kunnen terugkeren, moeten organisatoren een hoog niveau van vertrouwen hebben in de genomen maatregelen. Geen enkel hygiëneplan of testprocedure kan volledige bescherming tegen Covid-19 bieden. Maar we zijn er allemaal vast van overtuigd dat snelle tests een belangrijke stap in de goede richting zijn en snel de nieuwe standaard kunnen worden. We willen dat dit proefproject de industrie laat zien welke nieuwe opties er beschikbaar zijn en dat het organisatoren gerichte ondersteuning biedt ”, besluit Baumann-Söllner. De tests, en vooral de resultaten, zijn ook erg belangrijk voor de universitaire sector: “Onze steekproef van meer dan 1.000 studenten per college is zo groot dat het bruikbare inzichten oplevert vanuit het oogpunt van risicobeoordeling voor lopende operaties aan de universiteit. in het volgende semester”, voegde Hanappi-Egger toe.

Meer weten, lees dan onderstaande link nog eens rustig door: https://www.acv.at/en/press/corporate-news/first-15-minute-rapid-test-for-large-scale-events-trialled-at-the-austria-center-vienna-covid-19-pilot-project-involves-3000-students-from-the-vienna-university-of-economics-and-business

Lees voortgang

Delen met anderen