Elation, 4Wall en Paradox werken samen op het gedenkwaardige rockfestival Power Trip

Elation, 4Wall en Paradox werken samen op het gedenkwaardige rockfestival Power Trip

Het allereerste Power Trip-muziekfestival werd al als episch beschouwd voordat het zelfs maar plaatsvond! Waarom? Omdat zes van ‘s werelds meest legendarische heavy metal- en hardrockbands uit de geschiedenis samenkwamen om op één podium te spelen, en 4Wall, Paradox en Elation de eer hadden om het evenement te verlichten.

Metallica, Guns N’ Roses, AC/DC, Judas Priest, Iron Maiden en Tool (invaller voor Ozzy Osbourne) speelden allemaal van 6 tot 8 oktober op de Empire Polo Grounds in Indio, Californië, waar elke dag tot 80.000 fans samenkwamen om geniet van de muziekgeschiedenis. Power Trip was het eerste concert in zeven jaar van AC/DC.

Ongeveer 80 Proteus Maximus™-, 18 Proteus Excalibur™-, 84 DTW Blinder 700 IP™- en 80 DTW Blinder 350 IP™-armaturen van Elation werden allemaal gebruikt door het lichtontwerpteam van Paradox Production and Design en 4Wall Entertainment, onder leiding van de accountmanager van 4Wall en productiemanager Dallas Gaspar. 4Wall leverde ook aanvullende verlichtingspakketten voor de optredens van Iron Maiden, Judas Priest en Metallica.

Baanbrekende momenten

Alleen al het zien van deze reuzen van metal en rock die allemaal op hetzelfde podium speelden voelde historisch, en elke dag van de gigantische rockshow had een iets andere sfeer. Wat iedereen gemeen had, waren keiharde klassiekers en shows vol onvergetelijke momenten. Dallas zei over de mogelijkheid om betrokken te zijn bij zo’n monumentaal evenement: “Het was geweldig! Ik ben opgegroeid met het luisteren naar AC/DC en Metallica, dus het was voor mij een geweldig moment om te helpen bij het ontwerpen van het podium waarop deze bands zich afmelden en speelden. In feite was het een Metallica-show die Dallas op de universiteit bijwoonde en die als springplank diende voor zijn reis naar lichtontwerp. “Ik was onder de indruk van de productie en toen ik ontdekte dat de universiteit waar ik naartoe ging, Cal State Fullerton, een programma voor lichtontwerp aanbood, veranderde ik snel van studierichting”, vertelt hij.

Passend vermogen

Tijdens Power Trip speelden slechts twee bands elke dag uitgebreide sets op één groot podium, ondersteund door een enorme videomuur. Er was krachtige verlichting nodig om er doorheen te komen, en aangezien het festival een aantal dagen buiten plaatsvond, moest het ook IP65-betrouwbaar zijn (de temperaturen tijdens het weekend bleken boven de 40°C te komen, wat geen probleem bleek voor het innovatieve koelsysteem van de armaturen). “Het was een enorme show met intense rockbands, dus de kracht moest passen bij de sfeer en de stuwende energie van de muziek”, zegt Dallas. “We hadden iets nodig dat buiten een bepaalde ruimte zou werken, maar ook over lange afstanden zou kunnen snijden, en zowel de Maximus als de Excaliburs deden dat.”

Maximus en Excalibur

Paradox plaatste vier verspringende rijen truss-pods boven het hoofd, elke pod met 3 x 6 meter lange truss-stokken en een enkele 40 ft-truss boven het podium. Extra waren twee sets verticale spanten, elk 12 meter hoog. De Proteus Maximus, het populaire LED-profiel van 50.000 lumen van Elation, bezette de overhead-, downstage- en vleugelspanten en bekleedde de grote videomuur, wat voor luchteffecten zorgde en tevens dienst deed als sleutelverlichting. De Proteus Excaliburs, met zijn ultrasmalle straal van 0,8 graden, fungeerden vanaf de rand van het podium als vloerlampen met 81 extra armaturen die werden ingezet voor de Metallica-show.

Het verlichtingsteam zei dat ze het geweldig vonden om met beide lampen te werken en dat vooral de Excaliburs er echt doorheen sneden en zelfs van kilometers afstand duidelijk zichtbaar waren. “Het was de eerste keer dat ik ze gebruikte en ik was onder de indruk”, zei Dallas. De Maximus had hij al eerder gebruikt, maar niet in zulke grote hoeveelheden. “Ze sneden ook door en zagen er geweldig uit op de camera voor live IMAG-opnames van de band en het publiek”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat band-LD’s vaak de Maximus wijd uitgezoomd gebruikten met een gobo of als wash voor eye candy van het publiek.

DTW Blinders

Het grote aantal DTW Blinders stonden langs het videoframe, evenals de verticale en bovenliggende spanten, wat volgens Dallas een ouderwets rockblinder-gevoel aan de show toevoegde. Het inlijsten van de video met zowel verhuizers als oogkleppen was een van zijn favoriete looks. “De video was zo’n groot statement dat ik hem wilde verbeteren, in plaats van ermee te concurreren. De blinders in een rechte lijn rondom de video, vermengd met de movers, gaven diepte aan de look en hielpen de videomuur in bedwang te houden zonder deze te verkleinen.”

Power Trip, aangekondigd als een unieke kans om enkele van de meest legendarische rockbands op één evenement te zien, was een onbetwistbaar succes. Zes opwindende optredens met een indrukwekkend lichtontwerp lieten een onuitwisbare indruk achter op de duizenden mensen die zich elke dag verzamelden.

Lees voortgang

Delen met anderen