Elation KL Panel™ voldoet aan de Olympische standaard voor curlingkwalificatie

Elation KL Panel™ voldoet aan de Olympische standaard voor curlingkwalificatie

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi in curling vond in december plaats in Nederland en het ijs heeft er nog nooit zo goed uitgezien dankzij MHB AV en Elation’s instelbare Kl Panel™ LED-zachte lichten. Gehouden in sportcomplex Elfstedenhal in Leeuwarden, was een professioneel verlicht oppervlak van de hoogste standaard een must voor het Olympische kwalificatie-evenement.

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi was het eerste internationale curlingtoernooi dat door Nederland werd georganiseerd. Teams van over de hele wereld namen deel aan het twee weken durende evenement in de hoop door te gaan naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, die op 4 februari beginnen.

Perfecte kandidaat

Maanden voorafgaand aan het evenement had MHB AV (www.mhbav.nl) contact opgenomen met Bert Schmeits, Key Account Manager Benelux bij Elation. Als gevolg daarvan had hij geïnvesteerd in de full-color-spectrum en kleurtemperatuur instelbare KL lichtpanelen. Schmeits meldt dat het bedrijf zo enthousiast was over de hoogwaardige verlichting en enorme output dat ze het zachte licht direct als de perfecte kandidaat zagen om het curlingevenement te verlichten.

MHB AV heeft veel ervaring met het ontwerpen en leveren van audiovisuele oplossingen voor sportevenementen, onder meer voor Triple Double sportmarketing en EMG media group. Voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi curling leverde MHB een compleet verlichtings-, audio-, video- en riggingpakket.

Verlichtingsniveaus

Verlichting voor TV en video stelt bijzonder hoge eisen. De verlichtingsniveaus die nodig zijn voor curling op de televisie zijn bijvoorbeeld veel hoger dan voor normaal competitiespel. Een uniform lichtveld over het gehele ijsoppervlak was ook een vereiste. “We hadden een heldere, hoge CRI-verlichtingsopstelling nodig die we boven de curlingbanen konden plaatsen om tenminste 1400 lux op het ijs te leveren, zodat de curlingspelers en televisiecamera’s een perfect licht zonder schaduwen hadden”, aldus Marten Hylkema van MHB AV. “We hebben ervoor gekozen om 90 eenheden van het KL-paneel te gebruiken vanwege de goede lichtopbrengst, hoge CRI en perfecte kleurafstemming.” De KL Panel units werden in rijen ongeveer 7 meter boven het ijs gemonteerd.

Met een 295 W RGBW + Lime + Cyaan LED-array levert het KL-paneel 24.000 lumen vanuit een kleine vormfactor om indien nodig een vlak veld van zacht wit licht of full-color washes te produceren. Kleurweergave is van de hoogste kwaliteit met een CRI van meer dan 95. De kleurtemperatuur is instelbaar en het apparaat is bedreven in het afstemmen van de witbalans voor de camera via een aanpassing van de groene verschuiving en een virtuele gelbibliotheek. Vrijwel stil is het KL-paneel volledig geoptimaliseerd voor uitzending met 900-25000Hz LED-verversingssnelheidsaanpassing.

Naast de voordelen van een LED-systeem zoals een lager stroomverbruik en een grotere betrouwbaarheid, produceerden de armaturen minder warmte in de arena, waardoor het koelsysteem voor het ijs niet zo hard hoefde te werken.

Projectmanager, MHB: Johan Miedema

Projecttechnicus, MHB: Durk Pelsma

Fotocredit: WCF/Steve Seixeiro

Lees voortgang

Delen met anderen