Film maakt afscheidsdienst draaglijker in coronatijd

Film maakt afscheidsdienst draaglijker in coronatijd

Toen het leven nog overzichtelijk was, overleed onverwacht de vader van een goede vriendin van colorist Guy Molin. Daags daarna, nog voor de uitvaart überhaupt besproken kon worden, was corona een feit. En werden overal steeds strengere restricties gesteld aan hoeveel mensen nog bij elkaar mochten komen. Dit was een man met een indrukwekkend verleden en ondanks zijn respectabele leeftijd (93) een groot netwerk. De gastenlijst was dus veel langer dan de 30 mensen die mochten worden uitgenodigd. “Halsoverkop zijn we te hulp geschoten en hebben met vier camera’s op twee locaties een en ander mooi vastgelegd. De nabestaanden kregen daags daarna de montage-link via de mail”, aldus Molin. Een mooi en dankbaar initiatief lijkt hiermee geboren.

“In het normale leven zijn wij allemaal filmmakers, producers, cameraman of colorist, dus heel anders dan het filmen van begrafenissen, maar dat kunnen we natuurlijk wel. En op deze manier kunnen we tenminste nog iets doen en hopelijk de pijn van veel mensen iets verlichten.

Ons bewust van het feit dat corona nog wel een tijdje zal gaan duren hebben we meteen actie ondernomen en een website gemaakt. Veel aula’s van uitvaartcentra bieden streaming aan – maar om eerlijk te zijn, dat ziet eruit als of je naar een bewakingscamera kijkt. En dan wordt het wel heel moeilijk om op afstand dezelfde emotie te voelen als de paar familieleden die er wel bij mogen zijn.” 

Website

“Die eerste begrafenis moest allemaal heel ad hoc, dus het was meteen duidelijk: dit kan beter. De tweede begrafenis, die we met hetzelfde team deden, was live te zien op de daartoe speciaal ingerichte website www.afscheid.live en werd meteen door ruim 180 mensen live meegekeken in binnen- en buitenland. Iedere uitvaart krijgt zijn eigen unieke inlogcode.

Natuurlijk kun je niet met een complete meer-camera wagen komen voorrijden, we moesten dus op zoek naar een klein portable setje dat vooral snel op te bouwen is. We hebben gekozen voor drie kleine camera’s met lange lenzen, we willen natuurlijk niet hinderlijk aanwezig zijn maar toch mooie close-up’s kunnen maken met een kleine regie-set die direct kan streamen.”

Atem Mini Pro zeer geschikt

“De nieuwe Atem Mini Pro van Blackmagic Design blijkt heel geschikt voor dit doel. Het grote voordeel van de Atem Mini mixer is dat het uitgaande signaal door een computer herkend wordt als een webcam. Naast de camera’s kunnen de muziek en een fotoreeks of zelfs video instarts meegenomen worden, inmiddels allang gebruikelijk bij begrafenissen.

We hebben ervoor gekozen om dit alles vanuit een eigen laptop gelijktijdig mee in te starten omdat elk uitvaartcentrum een eigen systeem heeft en daar willen we niet afhankelijk van zijn. De communicatie tussen de regie en de camera’s hebben we via een groeps-call op onze telefoons gedaan allemaal met een oortje in. Als je de Pocket Camera’s gebruikt krijg je ook in je viewfinder te zien of je ‘actueel’ bent. Dus eigenlijk alle functionaliteit van een reguliere televisie opname, alleen dan super klein en heel snel op te bouwen.

Natuurlijk nemen we het ook op, aan het einde krijgen de nabestaanden een USB-stick of een harddisk. En blijft de stream beschikbaar op de website, nog steeds achter de eigen unieke code. Op verzoek kan een verkorte versie worden gemonteerd voor de nabestaanden.”

Directe dankbaarheid

“Het is best een grote stap van documentaires of dramaseries naar begrafenissen, maar zeker niet minder, het fijnste is dat je direct de dankbaarheid ziet, mensen zijn heel blij dat je er bent en dat is toch heel anders dan als je film op tv wordt uitgezonden waar je eigenlijk nooit iets hoort.”

Lees voortgang

Delen met anderen