Geen enkele besmetting tijdens test evenement in Beatrix Theater

500 mensen waren aanwezig tijdens het Back 2 Live evenement in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar werden veel zaken onderzocht: van ventilatie, tot bezoekersdynamiek en van wel of geen mondkapje tot dicht bij elkaar zitten of met een stoel er tussen. Vooraf moesten alle bezoekers een negatieve PCR-test overleggen en dat heeft geholpen: 0 besmettingen tijdens het evenement zelf.

Dat is de conclusie die organisator Fieldlab Evenementen trekt, daags na het Back 2 Live evenement. “Ruim een week na Back 2 Live, het zakelijk congres in Utrecht op 15 februari, waar Fieldlab Evenementen het eerste praktijkonderzoek heeft uitgevoerd, is bekend dat er geen COVID19-besmettingen hebben plaats gevonden. Dat blijkt uit de PCR-testen die de bezoekers en medewerkers vijf dagen na het evenement hebben ondergaan.” 

Coronamelder App

Toch kwam er al snel in de media een bericht over een besmette persoon. Daarover zegt Fieldlab: “Van één medewerker is bekend is dat een besmetting, na de PCR-test van zaterdag en voor het event van maandag, heeft plaatsgevonden. Personen die in nauw contact met deze medewerker hebben gestaan of anderen, waarvan bekend is dat zij een bericht hebben gekregen via de Coronamelder App, hebben inmiddels allen een negatieve test afgelegd.”

PCR-test

Ook vooraf aan het evenement moesten bezoekers zich 48 uur van te voren laten testen. Bij die test werden 6 van de 500 mensen positief bevonden. Zij kregen dan ook geen toegang tot het evenement. Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen: “We hebben de bezoekers en medewerkers gevraagd maximaal 48 uur voor het event een PCR-test te ondergaan. Ruim zeshonderd mensen, zowel bezoekers als medewerkers, hebben daaraan hun medewerking verleend en we hebben zes mogelijke besmettingsbronnen eruit weten te halen. Mensen die geen klachten hadden, maar wel positief testten.”

Fieldlab Evenementen heeft inmiddels drie praktijkonderzoeken gedaan. Na het congres gebeurde dat bij de theatervoorstelling van Guido Weijers en de voetbalwedstrijd tussen N.E.C. en De Graafschap. Zondag 28 februari volgt het vierde onderzoek bij Almere City FC tegen Cambuur Leeuwarden.

Foto: Nico Alsemgeest

Bron: eventbranche.nl

Linda