Het grootste stadion in Zwitserland vertrouwt op RCF HL Line Arrays

Het grootste stadion in Zwitserland vertrouwt op RCF HL Line Arrays

St. Jakob Park, plaatselijk ‘Joggeli’ genoemd, blikt terug op een lange geschiedenis. Het grootste stadion van Zwitserland volgt op een nieuwbouw onder leiding van de architecten Herzog & de Meuron. Na verschillende uitbreidingen is St. Jakob Park de eerste multifunctionele locatie in Zwitserland met appartementen, een winkelcentrum, restaurants, warenhuizen en is het ook een UEFA Categorie 4-stadion. Tijdens de meest recente modernisering in 2020 en 2021 heeft de eigenaar, FC Basel 1893, de gehele geluidsinstallatie vernieuwd met RCF-geluidsinstallaties.

Het PA-systeem onder het balkon en het volledige PA-systeem op de tribune zijn geüpgraded met RCF-luidsprekers. Eindversterkers en audiomatrixsystemen zijn ook vervangen. De klant koos met name voor passieve systemen uit de HL-, HVL- en P-serie van de Italiaanse fabrikant om de geluidservaring te vernieuwen en te verbeteren.

Vernieuwing: 3 fasen

Omdat de modernisering plaatsvond tijdens hardloopwedstrijden van het seizoen, voerde het team rond Martin Reich (audioconsulting ag) de vernieuwing van het audiosysteem in drie fasen door. Eerst werden de versterkers en de audiomatrix vervangen, daarna volgden de installatie van de onderbalkonvullingen en als laatste stap een volledig nieuwe geluidsinstallatie voor de tribunes.

Martin Reich, CEO van audioconsulting ag, trekt een eerste positieve conclusie: “Na de eerste paar games hebben we zeer positieve feedback gekregen. De muziekweergave en de dekking door de nieuwe RCF-systemen zijn in vergelijking homogener geworden en ook de spraakverstaanbaarheid is duidelijk verbeterd. Met de line array-systemen kunnen we veel fijnere aanpassingen maken in termen van stillere en luidere secties dan ooit mogelijk was met de vorige puntbronluidsprekers.”

PA-systeem

Vanwege de hoge akoestische eisen van de UEFA-richtlijn voor een stadiongeluidssysteem, de uitstekende ervaring met RCF-luidsprekers in verschillende Bundesliga-stadions, werd besloten om luidsprekers uit de HL-, HVL- en P-serie te installeren. In totaal omvat het PA-systeem op de tribune 205 HL 40 line array-elementen, 30 HS 2200 hoogwaardige subwoofers voor de hoofd-PA en tien HVL 15-luidsprekers voor de hoek-PA. In totaal worden 330 P 4228-luidsprekers, speciaal vervaardigd in Basel-rode kleur, gebruikt om de onderbalkons en de looppaden te versterken.
 
Georg Hofmann, hoofd van de RCF Engineering Support Group (ESG) in Duitsland, vertelt over de installatie: “Bij zo’n grote installatie in een stadion moest niet alleen rekening worden gehouden met de bouwkundige en akoestische omstandigheden, maar ook met het gebruik tijdens bedrijf. Met het nieuwe RCF-systeem beschikt St. Jakob Park over een geluidsversterkingssysteem met zowel een geoptimaliseerde stemweergave, inclusief noodwaarschuwingen, als een enorm verbeterde muziekweergave, zowel qua geluidskwaliteit als qua vermogen.”

Criteria

De RCF-systemen voldeden aan alle criteria bij de beslissing van FC Basel 1893 als exploitant van het St. Jakob Park-stadion en audioconsulting ag als installateur. Het belangrijkste criterium was de verbetering van de spraak- en muziekweergave, die ruimschoots wordt gehaald. Het audiosysteem wordt ook gebruikt voor veiligheidsgerelateerde mededelingen en moet dus voldoen aan de eisen van de Zwitserse SES-richtlijn SN EN 50849. Even cruciaal was een naadloze overgang van het oude naar het nieuwe systeem en uitstekende parameters voor weersbestendigheid en betrouwbaarheid.

Meer info: https://www.fcb.ch/stadion/uebersicht/zahlen-und-fakten/ De luidsprekersystemen voor vaste installatie van RCF vindt u hier: https://www.rcf.it/products/by-family/installation Voor verdere vragen over het project kun je terecht op: info@rcf.de

Lees voortgang

Delen met anderen