Het Kunstuur kiest verduisterend museumtextiel voor nieuwe vorm van kunstbeleving

Het Kunstuur kiest verduisterend museumtextiel voor nieuwe vorm van kunstbeleving

In 60 minuten tijd 32 topwerken uit de Belgische schilderkunst ervaren op een unieke manier. Dat is Het Kunstuur. Met verduisterende ShowTex gordijnen, levensgrote projecties en perfect getimede gordijnbewegingen streeft de tentoonstelling naar een gloednieuwe en toegankelijke vorm van kunstbeleving. De kracht van blackout gordijnen? Die ontdek je als bezoeker snel wanneer ze je vlot doorheen de galerij leiden.

Drie aparte ruimtes

Je vindt Het Kunstuur in een voormalige kapel in Mechelen (België), die met zwarte Molton gordijnen verdeeld is in drie aparte tentoonstellingsruimtes. Om de kunstwerken mooi te kunnen uitlichten zonder storende reflecties, zijn ook de wanden van de vertrekken volledig bekleed met verduisterend textiel. Als bezoeker ervaar je zo een erg intieme sfeer waarin de schilderijen één voor één tot leven komen.  

De beleving is pas echt compleet wanneer levensgrote projecties van bekende personen een anekdote vertellen bij ieder werk. Molton doet hier dus niet enkel dienst als wandbedekking of verduistering, maar ook als alternatief projectieoppervlak. Geen voor de hand liggende keuze, maar wel met prachtig resultaat.

Perfect getimede gordijnopeningen

Om de drie tentoonstellingsruimten van elkaar te scheiden zijn enkele statige zwarte gordijnen bevestigd aan een ShowTex railsysteem. De elektrische gordijnrail is helemaal afgestemd op de muziek en de verhalen, waardoor de doeken automatisch openen op exact het juiste moment. Als bezoeker stroom je zo vlot door van de ene ruimte naar de andere, waar een nieuwe reeks kunstwerken je opwacht. Een geslaagd recept voor een intense vorm van kunstbeleving, die de galerij op een haast theatrale manier tot leven brengt.

Lees voortgang

Delen met anderen