Het nieuwe, revolutionaire EOS VR SYSTEM biedt ’s werelds eerste1 verwisselbare lens voor VR180°-opnamen met digitale camera’s met één sensor

Het nieuwe, revolutionaire EOS VR SYSTEM biedt ’s werelds eerste1 verwisselbare lens voor VR180°-opnamen met digitale camera’s met één sensor

Canon Europe kondigt de nieuwste innovatie in het EOS R System aan – een baanbrekende nieuwe oplossing voor het vastleggen van virtuele realiteit die gebruik maakt van de superieure mogelijkheden van de RF-vatting. Het Canon EOS VR SYSTEM dat een nieuwe Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens bevat, is ontwikkeld als antwoord op de vraag naar hoogwaardige 3D VR180°-content.

Nu VR-technologie steeds meer toepassing vindt in allerlei sectoren – training, reizen, sport, live evenementen en productie van documentaires – vereenvoudigt Canon’s nieuwe aanbod het hele proces van stereoscopische VR180°-registratie en post-productie. Het vermogen van het EOS VR SYSTEM om een overweldigende ervaring te creëren, plaatst kijkers in het centrum van de actie door een professionele beeldkwaliteit en een hoger niveau aan realiteit te bieden.

De Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens is Canon’s allereerste verwisselbare VR-lens die is ontworpen om het instellen en vastleggen van VR180°-video en -foto’s met de EOS R52 te vereenvoudigen – dit alles met behoud van de hoge optische prestaties van het EOS R System. Dit maakt de creatie van 3D-content veel praktischer voor bestaande makers van VR-content, professionele productiemaatschappijen en professionals die met een efficiënter systeem willen doorbreken op de VR-markt. Naast de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens bevat Canon’s EOS VR SYSTEM ook een nieuw ontwikkelde Canon VR-software-applicatie (EOS VR Utility) en plug-in (EOS VR Plug-in for Adobe Premiere Pro) om het VR180° post-productieproces nog verder te stroomlijnen en zo de gebruikservaring van content creators van input tot output te verbeteren.

Innovatief lensontwerp vereenvoudigt beeldregistratie

De twee naar voren gerichte Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lenzen hebben een indrukwekkend breed beeldveld van 190 graden en vormen de basis van de stereo-scopische VR-registratiemogelijkheid. Het geavanceerde lensontwerp maakt het mogelijk om twee beelden op de enkelvoudige sensor van de camera te projecteren voor een perfecte uitlijning en synchronisatie direct vanuit de camera. Door de lens op deze manier te gebruiken, is het instellen van VR-registratie eenvoudiger dan bij een systeem met twee camera’s.

Twee beelden vastleggen op één sensor betekent ook dat beide beelden dezelfde prestatiekenmerken hebben, zodat subtiele variaties in beeldkwaliteit en belichting – waar andere systemen met twee sensoren onder kunnen lijden – worden vermeden. Bovendien worden de twee EMD (diafragma)-units – voor elk objectief een – ook nauwkeurig geregeld om een consistente belichting op de sensor te garanderen. Dit helpt om de post-productie grading en expertise te verminderen die nodig zijn om het geregistreerde linker- en rechterbeeld op elkaar af te stemmen. De compacte lens heeft een slim uitklapbaar optisch design en een baseline-afstand van 60mm voor een natuurlijk ogend beeld. Het systeem is ontworpen om te werken met compatibele camera’s binnen het VR-systeem, waaronder de Canon EOS R5, en biedt zowel de draagbaarheid als de vertrouwdheid van het EOS System.

Verleggen van optische grenzen

De stereoscopische Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens is uitgevoerd met de bekende rode ring. Deze geeft aan dat het om een professionele lens uit de L-serie gaat die gebruik maakt van twee UD-elementen per lens om van rand tot rand haarscherpe, heldere beelden te produceren. De SWC-coating van de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens is ideaal voor opnamen waarbij de zon in beeld is, want deze coating onderdrukt overstraling en reflectie van zonlicht – een vaak voorkomende conditie bij het vastleggen van VR-content.

Met een gelatinehouder bij de achterste elementen kunnen gebruikers van de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens ook gelatine ND-filters van derden gebruiken om ‘normale’ sluitertijden en diafragma’s te behouden bij opnamen in heldere omgevingen. De functie MF Peaking in de EOS R5 ondersteunt eenvoudig handmatig scherpstellen, waarbij de gebieden worden gemarkeerd die scherp zijn. Bij gebruik van de 8K full frame sensor3 in de EOS R5 en Canon Log / Log3 maakt de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens VR180°- beelden met hoge resolutie en een groot dynamisch bereik. Een snel diafragma van f/2.8 in combinatie met de hoge ISO-mogelijkheden van de EOS R5 zorgt bij weinig licht voor geweldige prestaties en stelt content creators in staat te werken met een groter aantal opnamescenario’s.

Gestroomlijnde workflows bij VR180°

Het splinternieuwe EOS VR SYSTEM gebruikt de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens op een camera met één sensor zonder dat uitlijning van de lens nodig is – dit betekent dat slechts één bestand wordt gemaakt voor zowel de linker als rechter beelden, een bestand dat al perfect is gesynchroniseerd. Dit stelt de Canon-software of -plug-in in staat het vastgelegde dubbele cirkelvormige fisheye-format nauwkeurig om te zetten in een standaard VR180°-format – direct klaar voor verdere bewerking in Adobe Premiere Pro of voor weergave op een VR-headset.

Het beeldconversieproces4 is een van de meer ingewikkelde en tijdrovende taken bij het maken van VR-content. Canon’s nieuwe, krachtige EOS VR Utility toepassing en de EOS VR Plug-in voor Adobe Premiere Pro voert deze conversie moeiteloos uit en maakt van een dubbel cirkelvormig fisheye-beeld een gelijkhoekig en herkenbaar zij-aan-zij VR180°-beeld. Met deze aanvullende oplossingen kunnen zowel video’s als foto’s gemakkelijk worden verwerkt3,5 en geëxporteerd in diverse resoluties en (professionele) codecs tot maximaal 8K-bestanden voor video-uitvoer2 – bedoeld voor editing tijdens post-productie of uiteindelijke weergave op geschikte VR-headsets. Canon’s vernieuwde EOS Utility & Camera Connect-app biedt ook eenvoudige bediening op afstand en live beeldweergave tijdens het maken van opnamen.

Prijs en beschikbaarheid

Het EOS VR SYSTEM en de Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens zijn vanaf december beschikbaar. Deze hoogwaardige oplossing maakt gebruik van de voordelen van de RF-vatting en levert tegelijk nieuwe, innovatieve VR-technologie om het hele proces van VR180°-beeldregistratie te vereenvoudigen – van configureren en instellen tot en met post-productie. De Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens heeft een verkoopadviesprijs van €2.239,99. Ga voor meer informatie naar www.canon.nl.

EOS VR SYSTEM – de belangrijkste kenmerken:

  • • Vereenvoudigde VR180°-instelling en -beeldregistratie in een compacte vorm
  • • Professionele beeldkwaliteit met uitvoer van 8K-bestanden
  • • Een enkel beeldbestand zorgt voor een efficiënte workflow tijdens post-productie
  • • EOS VR Utility3,4 vereenvoudigt de beeldconversie
  • • EOS VR Plug-in3,4 integreert met Adobe Premiere Pro

Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens – de belangrijkste kenmerken:

  • • Dubbel uitgevoerde Fisheye-lens voor stereoscopische VR180°-opnamen en een beeldveld van 190 graden
  • • Compact, lichtgewicht ontwerp met f/2.8 diafragma
  • • Twee UD-elementen per lens
  • • Subwavelength Structure Coating (SWC)
  • • Nauwkeurig gesynchroniseerde en geregelde EMD-eenheden

1 Per 5 oktober 2021, onder alle lenzen voor digitale camera’s met verwisselbare lens (gebaseerd op door Canon uitgevoerd onderzoek).

2 De EOS R5 (op dit moment de enige compatibele camera) zal een firmware update nodig hebben om compatibel te zijn.

3 De vastgelegde resolutie per lens zal iets minder zijn dan 4K omdat de twee beeldcirkels naast elkaar op de sensor worden geplaatst.

4 Canon’s EOS VR Utility of EOS VR Plug-in voor Adobe Premiere Pro zijn nodig om de conversie naar een rechthoek uit te voeren van de met een compatibele camera (EOS R5) opgenomen VR180°-beelden.

5 Een testgebruik van Canon’s app met foto’s en video’s korter dan 2 minuten is gratis. Voor het exporteren (EOS VR Utility) / importeren (EOS VR Plug-in voor Adobe Premiere Pro) van video’s van 2 minuten of langer is een betaald abonnement nodig.

Lees voortgang

Delen met anderen