Hot Smeerboel Festival baadt in cool licht

Hot Smeerboel Festival baadt in cool licht

Op 9 september 2023 vond het Smeerboel Festival plaats op de Grasweide Papendorp in Utrecht. Zo’n 18.000 house- en dancefans en andere festivalgangers genoten van de muziek van talloze dj’s en acts. Stagelight leverde op verschillende podia Infinity- en Showtec-fixtures om de optredens tot een hoogtepunt te brengen.

Op een warme zaterdag begin september entertainde het Smeerboel Festival het publiek op zes podia met bekende acts en dj’s. Voor de podia ‘Joy’ en ‘Basis’ leverde Stagelight maar liefst 178 Infinity iB-2R moving heads, 13 Furion S401 Spot moving heads en 59 Showtec Helix S5000 Q4 washlights, die ook als stroboscopen werden gebruikt.

Tom van den Burg van T.Y.S Productions was verantwoordelijk voor de bediening van het Joy podium. 70 iB-2R moving heads fungeerden als een soort lichtplafond en accentueerden het kenmerkende uiterlijk van de transparante tent die het podium en het publiek overkoepelde. Hun krachtige, vlijmscherpe stralen doorkruisten het terrein en creëerden een levendige sfeer met diepe, krachtige kleuren en een groot aantal effecten. Ondanks de zinderende zon, de extreme temperaturen en het broeikaseffect van de tent, bleven de iB-2R moving heads operationeel en schenen ze krachtig en zonder aarzelen. Geen enkele liet het afweten, een bewijs van hun robuustheid en betrouwbaarheid. En toen de schemering viel en het zonlicht vervaagde, werd het effect van de iB-2R’s nog eens versterkt, wat een schitterende ervaring opleverde voor het hele publiek.

De achtergrond voor het podium van Joy was een oude asfaltfabriek en T.Y.S Productions gebruikte 18 Showtec Helix S5000 Q4 wash fixtures om het prominente gebouw op de achtergrond te verlichten en te accentueren, zodat het deel ging uitmaken van de set. De krachtige washers droegen bij aan de sfeer en creëerden indrukwekkende achtergronden in combinatie met de industriële look van de installatie, vooral na zonsondergang.

In de Basistent ging het er anders aan toe. De verlichting was zo opgezet dat er een diepte-effect ontstond vanaf het podium tot aan de ingang van de tent. Dit effect werd versterkt door de manier waarop de 108 iB-2R’s waren geplaatst. Opgesteld in zes rijen van voor naar achter, versterkten ze het diepte-effect van de lichtopstelling, waardoor de voor- en achterkant van de locatie met elkaar werden verbonden en het hele gebied een eenheid werd. Daarnaast werden tunnel- en diepte-effecten gecreëerd door Kenneth Brouns van T.Y.S Productions, die die dag het Basis podium bediende. Met hun krachtige kleuren-LED’s wisten 41 Helix S5000 Q4 washers ook indruk te maken wanneer ze werden gebruikt als stroboscooplichten. Voor de achtergrondverlichting van het podium zorgden 13 Infinity Furion S401 Spot moving heads voor de nodige power om de gewenste lichteffecten te creëren.

Lees voortgang

Delen met anderen