IP OB-vrachtwagens luiden een nieuw tijdperk in voor de Belgische RTBF

IP OB-vrachtwagens luiden een nieuw tijdperk in voor de Belgische RTBF

De openbare omroep van RTBF België, voor de Franstalige gemeenschap van het land, nam de eerste van twee baanbrekende, volledig IP-OB-vrachtwagens in ontvangst. Vanwege de covid-19-vergrendeling moest de 12 meter lange trailer op afstand worden geconfigureerd met TeamViewer, een paar webcamera’s en microfoons voor bevestigingsdoeleinden en via VPN om op tijd te worden afgeleverd. Op 1 juli komt de tweede identieke OB-truck aan.

Voor acht jaar verhuurd

Onder leiding van Geert Thoelen van NEP Belgium en Dirk Sykora van Lawo worden de door Broadcast Solutions in Duitsland gebouwde voertuigen voor acht jaar verhuurd aan RTBF.

De OB-vrachtwagens zijn uitgerust met een 100 Gbps Arista-aangedreven netwerkkern (audio, video en matrix) die draait om Lawo’s V__matrix C100-platform voor SDI- en IP-gebaseerde video- en audio-invoer / uitvoer en verwerking.

Videobediening

Een Sony XVS-8000 IP vision-mixer biedt krachtige videobediening voor de 16 Sony-camera’s. De Sony Live System Manager biedt indien nodig de besturingsinterface voor Lawo’s VSM- en NMOS-IS04 / 05-protocollen. Met de LSM kon Sony op afstand toegang krijgen tot het Switcher-netwerk om de IP-routing en XVS-instellingen ‘vanuit huis’ te configureren tijdens de pan-Europese lockdowns.

Multiviewdoeleinden

Elke truck biedt 36 vm_dmv-koppen geleverd door V__matrix C100-bladen voor multiview-doeleinden. Overkoepelende controle en orkestratie wordt beheerd door Lawo’s VSM IP-controlesysteem. Beide OB-trucks ondersteunen alle audioformaten (analoog, AES3, MADI met SRC, Dante met SRC en AES67 / RAVENNA), die worden gemengd met een 48-kanaals strip mc² 56 audioproductieconsole en 512 DSP-kanalen van A__UHD Core. Audio- en videosignalen kunnen worden verkregen uit zes video-stageboxen die zijn uitgerust met V__matrix Silent-frames en A__mic8 audio I / O-edge-apparaten. Daarnaast zijn er acht audio-stageboxen met max-out Power Core-units en twee stageboxen met elk één DALLIS I / O-frame, die 128dB microfooningangen bieden voor veeleisende audiokwaliteitsvereisten. Al het bovenstaande loopt in ST2110.

‘Droomtrucks’

Bij het doorlezen van de aanbestedingsdocumenten beseften Geert Thoelen en Maxime Delobe van NEP Belgium dat de RTBF zeer efficiënte en toekomstbestendige ‘droomtrucks‘ verwachtte. Aangezien er een IP-backbone was gespecificeerd, stelden Thoelen en Delobe voor om de twee voertuigen te baseren op ST2110-20 voor video en ST2110-30 voor audio. Als reactie op een verzoek om Dolby E-signaalcompatibiliteit, stelde Lawo voor om alle audiostreams ook beschikbaar te maken in het ST2110-31-formaat. “Op deze manier voldoen de OB-trucks aan zowel 24-bits als 32-bits audiobehoeften in elke combinatie: de ST2110-30- of ST2110-31-audiostreamversies kunnen met een druk op de knop worden geselecteerd op een VSM-soft- of hardware panel”, legt Lawo’s Dirk Sykora uit. “Deze gebruiksvriendelijke aanpak elimineert tijdrovende en kostbare systeemconfiguraties vóór een aanstaande gebeurtenis“, voegt Geert Thoelen toe.

Gigantisch systeem

Volgens Olivier Malevez, projectmanager New IP Outside Broadcast bij RTBF, was de beslissing om twee identieke OB-vrachtwagens te bestellen gedeeltelijk gebaseerd op de verwachte mogelijkheid om ze indien nodig als één gigantisch systeem te gebruiken voor grote evenementen. Ze worden gebruikt als stand-alone vrachtwagens en omvatten alle toepassingen, variërend van compacte opdrachten met zes camera’s tot grote live-concerten en sportevenementen. Beide OB-vrachtwagens kunnen via SDI of IP in het uitzendgebouw van RTBF worden geplaatst: “We wilden ook de mogelijkheid hebben om de twee OB-vrachtwagens in extra situaties op ons terrein als extra controlekamers te gebruiken“, legt Jean Vanbraekel, RTBF’s Head of Technology Operations and Distribution, uit.

Twee uitdagingen

Voor Broadcast Solutions in Duitsland waren het plannen en configureren van de 100G Arista-netwerkkern en het bouwen en leveren van de eerste full-IP OB-truck twee uitdagingen: het uitrusten met een SMPTE 2110-fabric en de deadline halen ondanks de wereldwijde covid-19 lockdown, terwijl ze ook alle gevraagde wijzigingen doorvoert. Matthias Hahn, projectleider bij Broadcast Solutions: “Het bouwen van een op IP en ST2110 gebaseerde OB-truck is nog steeds de uitzondering die de regel bevestigt. Door een solide IP-basis te leggen, bewees het Broadcast Solutions-team dat het deze uitdagende taak aankon.”

Ervaring

De ervaring die is opgedaan met de eerste OB-truck wordt nu ‘gekopieerd en geplakt’ naar het tweede voertuig. Dirk Sykora van Lawo: “Het verklaren van de enorme mogelijkheden en flexibiliteit van het V__matrix-platform aan het begin van het project was zeer gunstig voor een snelle en effectieve configuratiefase. Beide HD-trucks zijn 4K / UHD-ready, wat – vanuit het perspectief van Lawo – een simpele kwestie is van het opnieuw intypen van bestaande C100-blades.”

Accountmanager van Sony, Daan Herreman: “We werden al jaren erkend als een betrouwbare en innovatieve technologiepartner voor RTBF en NEP Belgium, en we waren verheugd dat Sony de voorkeur had voor dit unieke IP-project. We kunnen de SMPTE ST2110 & AMWA NMOS-serie open standaarden volledig ondersteunen om onze klanten de noodzakelijke interoperabiliteit te bieden.”

Geert Thoelen van NEP Belgium: “De twee nieuwe OB-trucks van RTBF behoren tot de meest geavanceerde ter wereld en weerspiegelen de innovatieve manieren waarop NEP consequent de nieuwste technologieën implementeert. Relaties opbouwen op basis van wederzijds vertrouwen en innovatie staat altijd centraal in de activiteiten van NEP. De op ST2110 gebaseerde aanpak van RTBF heeft geresulteerd in zeer flexibele tools voor OB-opdrachten van elke schaal.“

Cécile Gonfroid, CIO bij RTBF: “We wisten duidelijk dat een IP-infrastructuur het antwoord was op onze huidige en toekomstige behoeften. De begeleiding van NEP Belgium was van onschatbare waarde en hun voorstellen waren gebaseerd op wat uiteindelijk het grootste voordeel voor RTBF opleverde. We beschouwen onze twee full-IP OB-vrachtwagens als de eerste bouwstenen van onze toekomstige Media Square-faciliteit.”

Lees voortgang

Delen met anderen