Kippenvel bij het 50+2 jubileum van Bläck Fööss voor de Dom van Keulen

Kippenvel bij het 50+2 jubileum van Bläck Fööss voor de Dom van Keulen

Het kon niet beter worden voor de ziel van Keulen. De legendarische Keulse band Bläck Fööss vierde eindelijk hun 50-ste podiumjubileum met drie openluchtconcerten in het hart van Keulen op het Roncalliplein voor de Dom van Keulen. Na een uitstel vanwege corona doopte de band het evenement al snel om tot 50+2. Op de drie concertavonden kwamen meer dan 20.000 fans om feest te vieren en mee te zingen. De Domplatte van Keulen barstte uit zijn voegen, zoveel fans luisterden overal naar de muziek.

Tijdens de drie jubileumconcerten, die de Duitse cabaretier Guido Cantz organiseerde, speelden de Bläck Fööss een best off van hun hits en nodigden oud-leden en vrienden, zoals Wolfgang Niedecken, uit op het podium. Een bijzonder hoogtepunt was ook het eerste gezamenlijke optreden met Tommy Engel. De voormalige frontman, die 28 jaar geleden voor het laatst met Bläck Fööss op het podium stond, en de huidige bezetting van de band zorgden voor een ervaring die alle bezoekers zich zeker zullen herinneren.

Memorabel event

Bläck Fööss en dBTechnologies, waarvan de Duitse vestiging ook in Keulen is gevestigd, zijn al jaren bevriend. Wat de Bläck Fööss meer dan 50 jaar geleden begon, heeft een enorme betekenis voor het Keulse dialect, de Keulse muziek, maar ook voor carnaval en ver daarbuiten; daar was iedereen het over eens. De band vertrouwde op een uitgebreid systeem van dBTechnologies-audiocomponenten uit de VIO-serie om van deze concerten een hoogstaand memorabel event te maken. De band bereidde zich ook voor op de jubileumconcerten in de showroom van dBTechnologies.

“Voor de concerten op de Domplatte hebben we een behoorlijk geavanceerd systeem van VIO-componenten gebruikt”, zegt Jochen Gotzen, productmanager bij dBTechnologies. “Last but not least, de Bläck Fööss is een instelling van de stad Keulen. We waren allemaal erg tevreden met het resultaat, wat ons nog gelukkiger maakt, omdat de locatie enkele akoestische eigenaardigheden kent en we moesten ook rekening houden met de volumespecificaties in het midden van de stad.”

“We hebben echt lang moeten wachten op dit geweldige concertweekend, en de 50+2 jubileumconcerten zorgden voor kippenvelmomenten voor alle betrokkenen, voor de band in ieder geval, maar ook vooral voor het publiek”, zegt Tobias Nievelstein, de vaste FOH ingenieur van de Bläck Fööss. “Het geluid was perfect en het audiosysteem speelde zijn rol om van de Domplatte een huiskamer te maken voor alle inwoners van Keulen.”

dBTechnologies

Voor het podium voor de imposante achtergrond van de Dom van Keulen, droeg dBTechnologies 14 eenheden bij, elk van de VIO L212 line array-modules, aangezien de belangrijkste hangen rechts en links van het podium. Daaronder werden 2x VIO L1610 gevlogen als downfill. De VIO S218F-subwoofer voltooide de hoofdophanging. Zes VIO S218F-units werden achter elke hoofdhelling geplaatst als een vliegende subwooferarray. De VIO S218F breidt dus de mogelijkheden voor weergave van lage frequenties uit in elke grote VIO-geluidsversterkingssituatie. Gebruikers kunnen het gebruiksbereik van de subwoofer uitbreiden door tot 14 VIO S218F-modules te laten vliegen met een enkele DRK-218F-flybar. Ook werden 24 eenheden van de S218-subwoofer paarsgewijs in een cardioïde configuratie voor het podium opgesteld. Extra VIO C212 en VIO L1610 werden gebruikt als frontfills en nearfills. Het team gebruikte 6x VIO L1610 en 2x VIO X310 als delay-speakers. De VIP-ruimte werd ook voorzien van VIO-geluid met behulp van VIO X205. Voor het monitoren van de Bläck Fööss, die met veel gastmuzikanten optrad, waaronder een blazerssectie, werden naast het Inear-systeem 12x W15T-monitorwiggen op het podium geplaatst.

De Bläck Fööss maakten van dit weekend een onvergetelijke ervaring voor veel inwoners van Keulen en fans van Keulse muziek, en de concerten toonden het buitengewone belang dat de band de afgelopen 50 jaar heeft gehad en nog steeds heeft voor de Keulse muziekscene.

Wie het concert nog eens wil herbeleven, kan dat doen in de mediatheek van omroep WDR: https://www.ardmediathek.de/video/unterhaltung/blaeck-foeoess-50-plus-2-das-jubilaeumskonzert-vor-dem -koelner dom/wdr/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLWMxMTE4NGVkLTc1NGUtNDkwOC1iZTcwLTJhNmMyOTNkZGViOQ.

VIO-systemen

Alle details en informatie over de VIO-systemen van dBTechnologies zijn te vinden op de website op: https://www.dbtechnologies.com/de/produkte/vio/.

Afbeelding © Sascha Gansen

Lees voortgang

Delen met anderen