KQED klaar voor Remote Radio Master Control met Lawo

KQED klaar voor Remote Radio Master Control met Lawo

Radio is altijd een essentiële bron van nieuws en informatie geweest wanneer de crisis toesloeg. De openbare omroepen in Californië zijn van oudsher voorbereid op bijna alle situaties, zoals aardbevingen, overstromingen en bosbranden. En nu moeten ze bereid zijn om ook luisteraars te informeren tijdens een pandemie.

In San Francisco observeerde NPR-lidstation KQED andere stations in de Verenigde Staten waar personeel geen toegang had tot hun faciliteiten vanwege COVID-19-shutdowns. Daarop ondernam het actie om toegang op afstand te garanderen tot hun FM’s Master Control Room en aangrenzende productiefaciliteiten.

Externe locatie

“We moesten ons afvragen wat we zouden doen als een van onze medewerkers positief testte op het virus. Hoe zouden we onze dagelijkse programmering produceren als de faciliteiten niet toegankelijk waren?”, zegt Donny Newenhouse, uitvoerend directeur van Broadcast Engineering and Operations bij KQED. “We wisten dat we de mogelijkheid zouden hebben om onze Master Control Room vanaf een externe locatie te laten draaien. We moesten ook op afstand de drie productiestudio’s bedienen waar ons dagelijkse inbelprogramma ‘Forum’ vandaan komt. Al deze kamers hebben Lawo saffier mengpanelen, dus namen we contact op met Lawo.”

“Er was geen kant-en-klare oplossing om de saffierconsoles op afstand te bedienen en ook de geïntegreerde netwerksystemen te besturen, maar onze technische staf had enkele ideeën”, zegt Herbert Lemcke, Key Account Manager / President, Lawo Corp. Americas. “Een belangrijk aspect van de oplossing was om het reserve-saffiermengoppervlak van KQED te gebruiken als afstandsbediening voor die in MCR door CANBus-naar-IP-converters te gebruiken om verbinding te maken met de consolekern en Nova73-router van het station.”

Sutro Tower

De technische ruimte van KQED in Sutro Tower (de belangrijkste transmissielocatie voor veel Bay Area TV- en FM-stations) biedt plaats aan de noodafstandsbediening, een oplossing die al wordt gebruikt door de televisie-activiteiten van KQED, die een back-up TV Master Control hebben in Sutro. Met behulp van het saffieroppervlak dat op de toren is geïnstalleerd, kunnen de operators van KQED de werking van de saffier in de MCR van het station rechtstreeks regelen voor volledige controle over alle satellietfeeds en lokale programmabronnen.

Virtuele studio

Het tweede deel van het project – het creëren van een ‘virtuele studio’ in Sutro voor operators om het dagelijkse ‘Forum’ inbelprogramma te produceren – vereiste een ander soort afstandsbediening. Hiervoor ontwierpen Lemcke en Lawo R & D-ingenieur Andreas Schlegel een touchscreen mengpaneelinterface met behulp van Lawo’s VisTool GUI Building-software. Deze verbindt via IP vanaf de Sutro Tower-site met de studio’s in het centrum van KQED, die volledige toegang moeten geven tot alle mengfuncties en consolebronnen in de drie controlekamers van het station, waaronder de codec-pool, het uitgezonden VoIP-telefoonsysteem, het Dalet-afspeelsysteem – zelfs talkback en mix-minus kanalen.

Oplossing

Lawo-ingenieurs konden KQED de oplossing bieden die ze nodig hadden: de volledige fysieke en virtuele afstandsbedieningsoplossing werd binnen een week uitgevoerd, getest en gecontroleerd en de rapporten van operators over de implementatie van virtuele studio’s waren zeer positief.

“Met de combinatie van hardware-afstandsbediening van Master Control en VisTool virtuele besturing van onze studio-mengpanelen zijn onze rampenplannen gereed en klaar mochten we ze nodig hebben”, zegt Newenhouse.

Lees voortgang

Delen met anderen