L-Acoustics levert kracht en flexibiliteit aan de staatszender van Nedersaksen

L-Acoustics levert kracht en flexibiliteit aan de staatszender van Nedersaksen

Hannover is de thuisbasis van Landesfunkhaus Niedersachsen (staatsomroepstation), een van de bekendste herkenningspunten van de regio en onderdeel van de regionale openbare radio en televisieomroep, Northern German Broadcasting (NDR). Het iconische gebouw is de thuisbasis van Kleiner Sendesaal, een zaal met 350 zitplaatsen waar een scala aan bedrijfs- en muziekevenementen wordt gehouden, samen met de Großer Sendesaal met een capaciteit van 1.250 personen, die voornamelijk is gebruikt voor de NDR Radiophilharmonie, die elk meer dan honderd concerten produceren per jaar. Deze zomer hebben beide zalen een belangrijke audio-upgrade ontvangen, ontworpen rond de ultracompacte, krachtige Kiva II en flexibele A-serie van L-Acoustics.

Hoogwaardige geluidsversterking

In beide zalen worden evenementen georganiseerd die variëren van livemuziek tot filmconcerten met bioscoopgeluid. Het bestaande geluidssysteem voldeed niet aan de eisen voor hoogwaardige geluidsversterking. “De steeds hogere eisen aan geluidskwaliteit in combinatie met de eisen van de rider van inkomende producties, brachten ons ertoe op zoek te gaan naar een nieuw, geoptimaliseerd geluidssysteem dat ons naar een nieuw tijdperk van audio kan brengen”, legt Ingo Schwarze, teamleider muziekproductie bij Landesfunkhaus uit.

Uniformmogelijke dekking

Na een beoordeling van de beschikbare oplossingen die voldeden aan de strenge eisen van het team, werden twee systemen behouden en kreeg Theapro de opdracht om de laatste vergelijkingsronde te starten. L-Acoustics was de onbetwiste winnaar in zowel technische geluidsmeting als luistertests. “Afgezien van de vereiste voor een vervormingsvrije reproductie van bepaalde akoestische niveaus, zoals hoofdruimte, was de lijst met belangrijkste criteria het bereiken van een zo uniform mogelijke dekking van het hele auditorium”, vervolgt Schwarze. “We hadden ook een systeem nodig dat muurreflecties zou elimineren, een hoge spraakverstaanbaarheid zou bereiken en het geluid op het podium zou dempen.”

Architectonische eisen

Naast overwegingen van geluidskwaliteit werkte het team volgens architectonische eisen. Er waren duidelijk gedefinieerde bevestigingspunten met gewichtsbeperkingen, lengtebeperkingen voor filmoptredens waarbij de speaker niet in de buurt van het bioscoopscherm zou moeten hangen, en vooraf geconfigureerde plaatsing van zij- en frontvullingen.

L-Acoustics Sales Manager, Sebastian Wittrock, en Martin Rode, Head of Application, Install, begonnen met het maken van het systeemontwerp. De uiteindelijke configuratie voor de Großer Sendesaal omvat links / rechts zeven Kiva II en twee SB15m subwoofers in een cardioïde opstelling. Drie L-Acoustics SB18m-subwoofers zijn als mobiele stapels aan weerszijden van het podium geplaatst, terwijl vijf Kiva II worden ingezet voor side-fill. Voor front fill zijn negen 5XT coaxiale luidsprekers gelijkmatig verdeeld over het podium, waardoor het geluid volledig door het auditorium wordt verdeeld. Eén 5XT per kant dient ook voor outfill. “Kiva II blinkt uit in de grote zaal, waar de zeshoekige plattegrond het buitengewoon moeilijk maakt om een ​​uniforme geluidsverdeling te bereiken”, zegt Schwarze enthousiast. “Vroeger hadden we grote problemen met reflecties, frequentie-annuleringen en de daaruit voortvloeiende slechte spraakverstaanbaarheid. Met Kiva II zijn die problemen merkbaar verbeterd”, besluit hij.

De Kleiner Sendesaal heeft links / rechts-hangs van een A10 Focus en een A10 Wide. Twee mobiele stapels van twee SB18m-subwoofers zijn links en rechts geplaatst, opnieuw in cardioïde modus. vervolgt Schwarze. “Er werd gekozen voor een serie voor de kleine hal omdat het team een ​​volledig systeem wilde dat ook zeer veelzijdig zou kunnen zijn”, legt Wittrock uit. “De variabele richtingsgevoeligheid van de A-serie Panflex geeft ons de mogelijkheid om de verspreiding in het horizontale vlak te sturen, waardoor onnodige reflecties van de muren worden voorkomen.”

Mobiele subwoofers

Schwarze waardeert vooral het feit dat de SB18m-subwoofers mobiel zijn. “We kunnen ze in beide hallen gebruiken, afhankelijk van de geluidsvereisten, wat goed is voor onze ROI”, benadrukt hij. De volledige systeemimplementatie werd gedaan door Amptown System Company.

Lees voortgang

Delen met anderen