L-Acoustics levert kristalhelder geluid boven het gebrul van 28.000 fans in Ullevaal Stadium

L-Acoustics levert kristalhelder geluid boven het gebrul van 28.000 fans in Ullevaal Stadium

Al bijna een eeuw is het Ullevaal Stadion het kloppend hart van de stad Oslo en een smeltkroes van lokale gemeenschap en identiteit. Het werd opgericht door de Lyn Oslo-voetbalclub in 1926 en het is momenteel de thuisbasis van het Noorse nationale voetbalelftal. Het is ook de locatie van de Noorse bekerfinale, wanneer duizenden fans het stadion binnenkomen, eenstemmig brullend terwijl de teams strijden om de overwinning. Met het vorige PA-systeem dat het stadion 24 jaar lang goed heeft gediend, markeert dit jaar het begin van een nieuw akoestisch tijdperk voor het Ullevaal Stadium met de installatie van het L-Acoustics A Series-systeem.

L-Acoustics Certified Provider Distributor voor Noorwegen, Scandec Systems AS werkt sinds het begin van de jaren tachtig samen met het Ullevaal Stadium en heeft het vorige PA-systeem in 1998 ontworpen en geleverd. Bakke was al in 2018 begonnen met het ontwerpen van een nieuw systeem.

Toen de officiële aanbesteding vorig jaar uitkwam, werkten drie bedrijven, Spectre, Assemblin en Scandec, samen om volledig voorbereid te zijn met een nieuw, toekomstbestendig L-Acoustics geluidssysteemontwerp, dat ze presenteerden aan Stadion Ullevaal. Spectre is een Noors verhuurbedrijf en is al enkele jaren verantwoordelijk voor het beheer van het geluid van het stadion, terwijl de Scandinavische end-to-end installatie- en servicepartner Assemblin verantwoordelijk zou zijn voor de installatie van het uiteindelijke L-Acoustics-systeem. Het ontwerp werd met veel enthousiasme ontvangen en werd uiteindelijk als winnend bod gekozen.

“We wisten dat de L-Acoustics A-serie de perfecte match zou zijn voor deze locatie en ultieme dekking zou bieden over het hele zitgedeelte”, zegt John Idar Bakke van Scandec. “De A15i Focus en A15i Wide bieden dispersies die precies zijn wat we nodig hadden bij Ullevaal, en we waren heel blij dat we werden gekozen en konden ons systeemontwerp tot leven brengen.”

Het systeem bestaat uit in totaal 24 hoofdhangen met in totaal 111 A15i Wide/Focus kasten. De hangs zijn gelijk verdeeld over de zaal, met 6 hangs per stadionkant. De meeste hiervan bestaan ​​uit één A15i Focus, drie A15i Wide, met één extra A15i Focus, van boven naar beneden. Er zijn ook zes andere hangt – vier hiervan in de stadionschommel. Deze variëren van twee tot vier A-series per hang, afhankelijk van de verschillende dekkingseisen. Daarnaast worden vier X12-kasten ingezet als vullingen in de mediazone van het stadion. Een laatste twee hangen coversecties voor het mediagebied, bestaande uit drie A15i Wide boven op één A15i Focus.

“Het systeem wordt aangestuurd door in totaal 30 LA4X versterkte controllers, die één kanaal per kast gebruiken, wat ons geweldige controle geeft”, legt Bakke uit. “Bovendien zorgt Panflex-technologie voor een gelijkmatige dekking en geweldige SPL-distributie.”

L-Acoustics LS10-switches distribueren AVB via glasvezel in het stadion, terwijl Biamp Tesira Server DSP’s de audiodistributie via AVB en Dante regelen. “De DSP’s zorgen ook voor de vertraging en EQ voor alle vulzones”, voegt Bakke toe.

Bakke merkt op dat hoewel het technische proces erg soepel verliep, de Noorse winter een echte uitdaging bleek te zijn voor het installeren van het buitensysteem; de temperaturen daalden tot onder de -15 graden Celsius, dus het omgaan met moeilijk weer, waaronder sneeuw, was onderdeel van het projectplan. “We moesten extra voorzichtig zijn bij het installeren van de ophangingen en het ervoor zorgen dat alle werkoppervlakken ijs- en sneeuwvrij waren. Gelukkig zijn we Noorse mensen, dus geen vorst of bijtende kou kan ons afschrikken!”, grapt Bakke.

Met de installatie van het definitieve systeem in februari was de reactie van het team in Stadion Ullevaal fenomenaal.

“We zijn verbaasd over de veelzijdigheid die het L-Acoustics-systeem biedt”, besluit Thomas Sletbakk. “Toen we aan dit project begonnen, was het belangrijk voor ons om een ​​systeem te krijgen dat ons niet alleen akoestische prestaties zou bieden die vergelijkbaar zijn met die bij grote concerten en evenementen, maar ook een geweldige dekking en solide spraakverstaanbaarheid zou bieden. Ons nieuwe systeem vinkt al die vakjes aan! Dankzij de laserprecieze dekking krijgen we onder alle omstandigheden perfect geluid, en in Noorwegen kan dit echt ALLE omstandigheden betekenen!”

Lees voortgang

Delen met anderen