L-Acoustics levert perfecte helderheid voor Puy du Fou’s internationale vuurwerkspektakel op ‘s werelds grootste podium

L-Acoustics levert perfecte helderheid voor Puy du Fou’s internationale vuurwerkspektakel op ‘s werelds grootste podium

Ter gelegenheid van de 45-ste verjaardag van het beroemde themapark Puy du Fou in Frankrijk, werd het spectaculaire vuurwerkfestival La Nuit des Feux Follets onlangs nieuw leven ingeblazen na een onderbreking van 15 jaar. Door drie wereldberoemde pyrotechnische ontwerpteams uit China, Australië en Portugal samen te brengen, koos het grote internationale evenement voor het industriestandaard K Series-systeem van L-Acoustics om een ​​uitstekende dekking en geluidskwaliteit te leveren. Het geluid moest de overhand krijgen op het lawaai van het vuurwerk zelf voor de 14.000 toeschouwers op het 23 hectare grote podium van La Cinéscénie, de beroemdste Puy du Fou-show en de grootste nachtshow ter wereld.

Puy du Fou, gerangschikt als het op één na populairste themapark van Europa, werd eind jaren zeventig geopend door ondernemer Philippe de Villiers en zijn zoon Nicolas. Het op geschiedenis gebaseerde park is verspreid over 500 hectare in de regio Pays de la Loire in West-Frankrijk. Om het 45-jarig jubileum van de Puy du Fou te vieren, werd La Nuit des Feux Follets nieuw leven ingeblazen, waarbij ‘s werelds drie beste professionele vuurwerkspecialisten elk een muziekshow van 15 minuten en een pyrotechnisch optreden presenteerden voor een panel van beroemde juryleden, met een grote finale georganiseerd door het eigen pyrotechnische team van het park.

“Een jaar was er voor de planning en realisatie uitgetrokken. Van het technische en logistieke beheer van het evenement, van de 3D-programmering tot de behandeling en installatie van de drie ton vuurwerk”, legt Samuel Briand, geluidsontwerper bij Puy du Fou, uit. “De belangrijkste vereiste was om geluid van de hoogste kwaliteit te leveren, dus moesten we een systeem configureren dat niet alleen tegemoet kon komen aan het grote publiek, maar ook de muzikale en gesproken elementen van de displays kon projecteren boven het lawaai van het vuurwerk.”

Opgevoerd in de Cinéscénie van het Parc, een speelruimte aan een meer en met ‘s werelds grootste podium, gevormd in een 100 meter brede boog, wordt het vuurwerk gepresenteerd in een hoek van 180 graden, cirkelend rond het zitgedeelte van het publiek. Het permanent geïnstalleerde audiosysteem beschikt over eersteklas K1-luidsprekers van L-Acoustics. Voor La Nuit des Feux Follets werd het huissysteem uitgebreid met zes extra stapels van zes K2, elk met een aangrenzende stapel van vier SB28-subwoofers, gepositioneerd aan de voet van de zittribunes die naar het publiek zijn gericht. Voor het surroundsysteem werden vijf stapels van drie Kara, onderdeel van het permanente systeem, ingezet. Een P1 Milan AVB-processor en M1-meetplatform werden ook gebruikt om het systeem te kalibreren.

De audio voor de vuurwerkshow was vooraf opgenomen weergave, bestaande uit muziek en spraak gechoreografeerd op het vuurwerk, waarbij elk team zijn eigen soundtrack verzorgde. Daarnaast waren er live optredens van gastartiesten tijdens de viering. Het audioteam installeerde drie audiospelers – primaire en twee back-ups – om technische ongelukken te voorkomen.

“Het doel was om een ​​gelijkmatige, zuivere en verstaanbare dekking voor het hele publiek te bieden en het geluid van het vuurwerk tegen te gaan”, legt Briand uit. “Het was een ongelooflijk uitdagend project, maar we organiseren al 45 jaar evenementen op dat podium, dus het is bekend terrein. De grootste uitdaging bij dit speciale evenement was het beheersen van de vertraging, maar de P1-processor van L-Acoustics hielp ons ervoor te zorgen dat de audiodistributie in de tijd was uitgelijnd en gesynchroniseerd.”

De bedrijven die zijn uitgekozen om deel te nemen aan het evenement worden beschouwd als de beste op het gebied van pyrotechniek. Hunan Liuyang Fireworks uit China ontwierp het vuurwerk voor de openingsavond van de Olympische Spelen in Beijing, het Australische Howard & Sons Pyrotechnics bestaat al meer dan een eeuw en Grupo Luso Pirotecnia uit Portugal is betrokken bij prestigieuze Europese evenementen zoals het Eurovisie Songfestival en Het muziekfestival Rock In Rio in Lissabon. Het panel van beroemdheden, bestaande uit tv- en radiopersoonlijkheden, koos de Portugese inzending als winnaar. “Het beste van het genre was die avond te zien, en het stelde ons in staat om de technologische vooruitgang in pyrotechniek te analyseren en nieuwe creatieve ideeën voor onze volgende shows te ontdekken”, besluit Briand. “We hebben een AV-systeem van wereldklasse geconfigureerd dat gemakkelijk de uitdagende publieksparameters en creatieve elementen van de displays aankan. Het succes van de avond was fundamenteel te danken aan het uitstekende distributiebereik en de sonische helderheid van L-Acoustics, die de publiekservaring bepaalden.

Foto: ©PuyDuFou and ©FredericLEPL 

Lees voortgang

Delen met anderen