LD Miguel ‘Miki’ Molina gebruikt meer dan 500 Elation-armaturen in ‘La Casa de Los Famosos’ in Mexico

LD Miguel ‘Miki’ Molina gebruikt meer dan 500 Elation-armaturen in ‘La Casa de Los Famosos’ in Mexico

Tientallen armaturen uit de Proteus™, Artiste™, KL™ en andere lijnen van Elation Professional werden gebruikt door lichtontwerper Miguel ‘Miki’ Molina in het laatste seizoen van ‘La Casa de Los Famosos’ Mexico, dat wordt uitgezonden op Televisa Univision. De grote finale van seizoen vier vond plaats op 13 augustus en bereikte meer dan 195 miljoen kijkers.

Elation-pakket

Het Elation-pakket werd het hele seizoen gebruikt in zes verschillende sets, inclusief de grote finale, waarbij alleen al op het hoofdpodium zo’n 400 Elation-lampen stonden. Andere Elation-lijnen die in het programma werden gebruikt, waren onder meer Pixel Bar, SixBar, Chorus Line en DTW Blinders, samen met Therma Tour 600 waaseffectgeneratoren van Magmatic-effecten. Bovendien werden EN12-knooppunten en RDM10-splitters van de NETRON-lijn van Obsidian Control gebruikt voor signaaldistributie. De levering van de Elation armaturen en de lichttechnische productie voor het project werd uitgevoerd door het Mexicaanse bedrijf AVIT Services Integrales onder supervisie van Joel Isair Torres.

“We kozen voor Elation vanwege de veelzijdigheid van de producten, waar we erg blij mee waren”, legt lichtontwerper Miguel Molina uit. Hij zegt dat hij Elation-apparatuur heeft gebruikt als basis voor zijn televisieprojecten in Mexico en de VS voor de afgelopen vijf jaar. “Voor live-uitzendingen geeft de Elation-apparatuur mij het vertrouwen dat ik over de kenmerken en kwaliteiten beschik die nodig zijn om het juiste beeld te bereiken op het gebied van colorimetrie en belichting. Elation heeft een reeks zeer interessante producten en het resultaat is in de kwaliteit van het beeld.”

De flexibiliteit om je aan te passen

Bij het selecteren van sleutellampen voor een televisieprogramma benadrukt de ontwerper het belang van het vinden van lampen met het juiste vermogen. Bovendien zoekt hij, als het gaat om het aanpassen van huidtinten, naar licht dat een flexibel belichtingsbereik biedt, waardoor hij correcties kan aanbrengen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Molina merkt ook op dat de cast van de show hun diepe waardering uitsprak voor de uitstekende weergave van huidtinten.

“Ik waardeer de helderheid van de LED’s die we voor de camera gebruiken”, legde hij uit. “Ik heb nauwkeurige controle over kleuren, zodat er geen ongewenste kleurvervorming optreedt. Het geeft mij de flexibiliteit om me aan te passen aan de specifieke vereisten van verschillende projecten en verschillende cameratypes. Je kunt ook werken met de vernieuwingsfrequenties van de armaturen als dat nodig is en alle Elation apparatuur heeft het.”

KL-serie

Molina wendde zich tot verschillende armaturen uit de voor uitzendingen geoptimaliseerde KL-serie van Elation, de KL Fresnel 8 FC™ en KL Par FC™ met het volledige kleurenspectrum, samen met de zachte lampen KL Panel™ en KL Panel XL IP™. “Naast de functionaliteit en veelzijdigheid vind ik het leuk dat de KL-serie binnen- en buitenversies biedt, wat ons de zekerheid geeft dat we onder elke omgeving kunnen werken. Daardoor kunnen we zowel binnen als buiten dezelfde opstelling hebben.”

Wat de KL Panel XL en KL Panel XL IP betreft, zegt Molina dat hij ze heel eenvoudig te programmeren vindt, hetzij via de console, hetzij via het ingebouwde display van elk armatuur. Hij benadrukt de helderheid en fijne kleuren van de armaturen, evenals de texturen die ze bieden en het gemak waarmee de kleurtemperatuur kan worden gekalibreerd.

Proteus Rayzor

Molina werkte ook met de Proteus Rayzor 760 en de nieuwe Proteus Rayzor 1960, evenals met de nieuwe lineaire Proteus Rayzor Blade, allemaal RGBW LED-armaturen met pixelcontrole. “Wat ik het leukst vind aan deze apparaten is de helderheid en de mogelijkheid om ze te pixeleren, omdat het de indruk wekt dat het verschillende armaturen zijn. Het Rayzor-mes is een wonder. Er zit een spectaculaire flitser in die ik niet alleen gebruik als blinder, maar ook als effectlicht of voor modelbouw.”

Lichte magie

De ontwerper beschrijft één multifunctionele ruimte die vaak op de set wordt gebruikt: een kamer van 5 x 6 x 3 meter die fungeerde als bioscoop, feestzaal en uitzettingsruimte. “Kijkers kregen het idee dat er veel sets waren, terwijl het er in werkelijkheid maar één was. Het licht is wat je deze magie geeft. Als je goede verlichting en een goed landschap gebruikt, kun je die magie creëren, en dat allemaal dankzij de veelzijdigheid van Elation-producten.”

Voor deze show is gebruikt:

80 x Proteus Maximus™

40 x Proteus Rayzor Blade L™

40 x Proteus Rayzor 760™

08 x Proteus Rayzor 1960™

16 x Artiste Mondriaan™

110 x PixelBar 120 IP™

70 x PixelBar 60 IP™

60 x SixBar 1000 IP™

24 x KL Paneel™

08 x KL Paneel XL IP™

06 x KL Fresnel 8 FC™

12 x KL Par FC™

06 x Koorlijn 16™

24 x DTW Blinder 350 IP™

16 x DTW Blinder 750 IP™

04 x Therma Tour 600™

NETRON EN12™

NETRON RDM10™

Lees voortgang

Delen met anderen