Luidsprekersysteem van L-Acoustics levert kraakheldere aftrap van nieuw footballseizoen

Luidsprekersysteem van L-Acoustics levert kraakheldere aftrap van nieuw footballseizoen

Voor fans van het Horned Frogs-football team van Texas Christian University (TCU) was het football seizoen van dit schooljaar groter en brutaler dan ooit. De aftrap vond plaats in het vernieuwde Amon G. Carter Stadium op de campus van Fort Worth. Een van de verbeteringen was een upgrade van de video- en audiofaciliteiten van het stadion – met een capaciteit van bijna 50.000 bezoekers, waaronder een nieuw L-Acoustics K1 / Kara-luidsprekersysteem, ontworpen en geïnstalleerd door de lokale integrator Electro Acoustics (EA).

Volgens EA-accountmanager Ryan Walker, die al twintig jaar bij het bedrijf werkt, was het project eigenlijk het tweede L-Acoustics-systeem dat op de campus van TCU werd geïnstalleerd. In 2015 installeerde het bedrijf een zeer effectief Kara-luidsprekersysteem gecombineerd met SB18i-subs in het Garvey-Rosenthal Soccer Stadium van de school, de thuisbasis van het populaire Lady Frogs-vrouwen football team.

“Na gesprekken met Ryan en Chris (Jordan, EA-president), en onze eigen ervaring met L-Acoustics op onze locatie, wisten we dat dit de juiste keuze zou zijn voor ons football stadion”, zegt TCU Senior Associate Athletic Director T Ross Bailey, die ook overzeese faciliteiten en operaties leidt.

Videodisplay

Toen de universiteit onthulde dat ze een veel groter videodisplay van 5.500 vierkante meter zou installeren aan de bovenkant van het zitgedeelte aan de noordkant van de zone in ‘The Carter’, nam het Electro Acoustics-team contact op met L-Acoustics Sports Facilities Application Manager Gino Pellicano voor productbegeleiding en Soundvision-ontwerphulp.

“De videodisplay nam de maximale ruimte in beslag en liet weinig ruimte over om onze luidsprekerarrays op te hangen in het gebied boven het scherm”, aldus Walker. “Met zulke krappe ruimtebeperkingen hadden we een redelijk compact luidsprekersysteem nodig dat nog altijd 95 tot 98 dB op die afstand kon duwen wanneer dat nodig was. Gino stelde voor dat we de K1 zouden gebruiken.”

Nieuw systeem

EA Systems Designer Steve Burge werkte samen met Pellicano aan het ontwerp van het nieuwe systeem van het voetbalstadion, dat momenteel drie centraal gepositioneerde K1-arrays bevat. Elk bestaat uit zes behuizingen die er voor zorgdragen dat ook de uiterste zuidelijke helft van de kom wordt bedekt. Om de fans op de dichtstbijzijnde noordelijke helft aan te spreken, werden in totaal 16 kleinere Kara-behuizingen direct boven het videobord gevlogen. Deze waren onderverdeeld in arrays van zeven, vijf en vier behuizingen, afgestemd op de unieke hoogtes van de nabijgelegen zitplaatsen. Dual hangs van vijf SB28-subs werden achter de centrale K1-array gevlogen voor LF-impact.

Aan de onderkant van het scherm bieden zes X12-behuizingen met korte projectieafstand dekking naar de gebieden in de schaduw van het videobord. Bovendien voeden twaalf LA12X- en zeven LA4X-versterkte controllers het volledige luidsprekercomplement, dat ook is genetwerkt via een nieuwe Milan-conforme P1 AVB-processor.

Nu het nieuwe geluidssysteem eind augustus 2019 in gebruik is genomen en klaar is voor de seizoensopener van de Horned Frogs, merkte Walker op dat de sonische verbetering onmiddellijk duidelijk was, zelfs voor ongetrainde oren. “Iedereen merkt de helderheid van het L-Acoustics-systeem. Het grappige is dat iedereen denkt dat dit systeem luider is dan het oude. Het kan zeker veel luider zijn, maar ze zijn nu gemiddeld tussen de 88 en 90 dB voor games, wat eigenlijk stiller is dan hun oude rig. En ik heb al van meerdere mensen gehoord dat ze nu eindelijk verstaan wat de omroepers en scheidsrechters zeggen.”

Bailey van TCU vult Walker aan. “Ik zou zeggen dat het geluid duidelijker is zonder luider te hoeven zijn. Dat is een grote verbetering voor onze schare fans”, merkt hij op.

Consistent geluid

Hoewel Pellicano bevestigde dat de voorspellingen van het Soundvision-model zeer nauwkeurig overeenkwamen met de prestaties van het echte systeem, verifieerde Walker die resultaten ook met zijn eigen oren. “Ik was zeer verrast en onder de indruk van hoe gelijkmatig en consistent het geluid in het hele stadion is. De overgang tussen de dekkingsgebieden van Kara en K1 is zo soepel dat het bijna onmerkbaar is, zelfs als je luistert naar de omschakeling. We hadden een  vergelijkbare positieve ervaring toen we vorig jaar een K2-systeem installeerden in de nieuwe Dickies Arena hier in de stad, en nu hebben twee van de beste locaties van Fort Worth premium L-Acoustics-oplossingen voor een verbeterde publiekservaring.”

Bezoek www.gofrogs.com voor details over TCU’s Horned Frogs en de voortdurende uitbreidingsplannen voor Carter Stadium. Electro Acoustics is ook online te vinden op www.eavi.com

Lees voortgang

Delen met anderen