Materialise ontwikkelt 3D geprint zuurstofmasker om mondiale tekort aan beademingstoestellen aan te pakken

Materialise ontwikkelt 3D geprint zuurstofmasker om mondiale tekort aan beademingstoestellen aan te pakken

In de strijd tegen de coronavirus crisis hebben ziekenhuizen wereldwijd dringend behoefte aan mechanische beademingstoestellen voor de behandeling van COVID 19 patiënten. Als antwoord op dit tekort heeft Materialise, een Belgische pionier op het gebied van 3D-printing, de Materialise NIP Connector ontwikkeld, een apparaat om standaardapparatuur die in de meeste ziekenhuizen beschikbaar is, om te zetten in een masker om de ademhaling van patiënten te vergemakkelijken door het creëren van positieve druk in de longen. Met deze geassembleerde maskers kunnen artsen de tijd die een patiënt aan een mechanische beademingstoestel hangt verkorten, wat helpt om de druk op de leveranciers van beademingstoestellen te verminderen.

Materialise heeft tientallen jaren ervaring in gecertificeerde medische 3D-printing en is nu bezig met het versnellen van de reglementaire registraties die cruciaal zijn om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te garanderen. Het bedrijf verwacht het apparaat midden april ruim beschikbaar te hebben voor ziekenhuizen.

Over de hele wereld zijn ziekenhuizen op zoek naar medische apparatuur die lucht kan leveren met toegevoegde zuurstof voor de behandeling van ernstig zieke coronaviruspatiënten. Op dit moment wordt deze behandeling uitgevoerd met behulp van mechanische ventilatoren, die slechts zeer beperkt verdeeld zijn. Als gevolg hiervan onderzoeken artsen verschillende methoden om ‘positieve eindexpiratoire druk’ (PEEP) toe te passen op de longen van COVID 19 patiënten zonder gebruik te maken van een beademingstoestel.

Oplossing

Materialise heeft een oplossing ontwikkeld om zuurstof toe te dienen en een hoge positieve druk te creëren zonder het gebruik van een ventilator. Een 3D geprinte connector zet standaardapparatuur die al beschikbaar is in de meeste ziekenhuizen om in een niet-invasief PEEP-masker (NIP) dat kan worden aangesloten op de zuurstoftoevoer (om de ademhaling van coronaviruspatiënten te vergemakkelijken). Deze oplossing geeft patiënten een langere periode voordat mechanische beademingstoestellen nodig zijn voor de behandeling, en helpt hen om de beademingstoestellen eerder uit te schakelen, waardoor deze toestellen vrijgemaakt worden voor kritieke patiënten. Door gebruik te maken van standaard medische apparatuur, waaronder een niet-invasief beademingsmasker (NIV), een filter en een PEEP-klep, is de oplossing eenvoudig en vertrouwd om te gebruiken door medische professionals.

Gecertificeerde medische productie

Hoewel 3D-printing een snelle en lokale productie van medische apparatuur mogelijk maakt, waardoor het mogelijk is om snel oplossingen naar de ziekenhuizen te brengen, is het van cruciaal belang om te voldoen aan de regelgeving om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te waarborgen. Materialise is nu bezig met een versnelde regulatie (in Europa en de VS). Tegelijkertijd ondersteunt Materialise een klinische studie om de klinische impact van het gebruik ervan op COVID 19 patiënten te testen en verwacht dat de eerste resultaten binnen de komende twee weken beschikbaar zullen zijn.

“3D-printing speelt een cruciale rol in de strijd tegen de wereldwijde coronavirus pandemie door het mogelijk te maken innovatieve oplossingen te ontwikkelen en deze zeer snel wereldwijd beschikbaar te hebben”, aldus Brigitte De Vet, Vice President van Materialise Medical. “Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat de medische producten die we op de markt brengen veilig en effectief zijn. Materialise heeft tientallen jaren ervaring met gecertificeerd medisch 3D-printen, waardoor we snel en veilig 3D-geprinte apparaten op de markt kunnen brengen.”

Opschalen productiecapaciteit

Ondertussen is  Materialise bezig met het opschalen van zijn productiecapaciteit om de oplossing breed en snel beschikbaar te maken voor ziekenhuizen die op zoek zijn naar een noodoplossing. De Materialise NIP Connectors zullen worden geproduceerd in de ISO 13485 gecertificeerde faciliteiten van het bedrijf in België en Plymouth, Michigan en on-site 3D-printfaciliteiten van kwaliteitsvolle partners. Materialise is op zoek naar partners om deze oplossing voor zoveel mogelijk patiënten beschikbaar te maken.

3D-printing is een digitale productietechnologie die het mogelijk maakt om snel en lokaal te produceren. Naarmate reizen en transport moeilijker worden en snelheid van essentieel belang is, wordt de mogelijkheid om lokaal te produceren belangrijker. In dit geval is het product ontworpen in België en kan het worden geprint in een Materialise gecertificeerde faciliteit, of in een ziekenhuis dat de mogelijkheid heeft om dit op een betrouwbare manier te doen.

Lees voortgang

Delen met anderen