Meer dan 100 Barco-projectoren zorgen voor visueel spektakel bij expositie

Meer dan 100 Barco-projectoren zorgen voor visueel spektakel bij expositie

Op 10 juni 2020 opende een nieuwe expositie, Bassins de Lumières genaamd, in Bordeaux, Frankrijk. De expositie nodigt het publiek uit om de beeldende kunst van Gustav Klimt en Paul Klee te ontdekken in de onverwachte setting van een voormalige onderzeebootbasis uit de Tweede Wereldoorlog. Het beroemde kunstwerk is opnieuw gemaakt door digitale kunstenaars en wordt tot leven gebracht door meer dan 100 Barco-projectoren als een visueel verbluffend spektakel.

Voormalige onderzeebootbasis

Gelegen in een voormalige onderzeebootbasis uit de Tweede Wereldoorlog met uitzicht op de Atlantische Oceaan, biedt Bassins de Lumières een overweldigende, meeslepende ervaring gewijd aan grote namen uit de geschiedenis van de hedendaagse kunst. In de eerste tentoonstellingen wordt kunst van Gustav Klimt en Paul Klee in bewegende beelden geprojecteerd op de monumentale architectuur van de onderzeebootbasis en weerspiegeld in het water van vier enorme bassins. Bezoekers kunnen virtueel het kunstwerk binnenlopen, via gangboorden en langs de kades van de bassins.

“Bassins de Lumières biedt een totaal unieke, zintuiglijke ervaring, inclusief geprojecteerde video, licht en geluid”, zegt Augustin de Cointet de Fillain, directeur van Bassins de Lumières en Culturespaces Digital, de organisator van de expositie. “De mix van de locatie, het nagebouwde kunstwerk van Klimt en Klee en de uitstekende beeldkwaliteit van Barco-projectoren maken deze expositie tot een ongeëvenaarde ervaring.”

Waarheidsgetrouwe kleuren

Culturespaces heeft een geschiedenis van vele jaren met Barco-projectoren. Maar deze keer deed de enorme omvang van de onderzeese basisstructuur en het beschikbare projectieoppervlak – bijna 14.000 m2 – de organisatie besluiten om alles uit de kast te halen als het gaat om projectietechnologie. Culturespaces koos voor Barco’s F80-Q12, G60-W10 en UDX-W32 laserprojectoren. “We kenden de kwaliteit van Barco-projectoren al van onze vorige projecten. Ze zijn stabiel, betrouwbaar en bieden geweldige beelden van rand tot hart. En het allerbelangrijkste: Barco-projectoren stellen ons in staat om de kleuren waarheidsgetrouw te laten zien zoals de originele kunstenaar ze bedoeld heeft.”

Dankzij de WQXGA-resolutie van de F80-Q12 kon Culturespaces meer pixels weergeven en zo verbluffende kleuren en details bieden, zelfs vanaf grote kijkafstanden. Hoewel de UDX-W32 ideaal was om de grootste muren van het centrum te verlevendigen, beantwoordde de G60-W10 perfect aan de behoefte aan beelden die op kortere kijkafstanden werden geprojecteerd.

Bewaking van beeldkwaliteit op afstand

Bij een expositie van 12 uur per dag, vele maanden lang, is stabiele beeldkwaliteit een must. Gelukkig kan de kwaliteit van de meer dan 100 projectoren 24 uur per dag, 7 dagen per week op afstand worden bewaakt, met behulp van een breed scala aan beeldparameters. Wanneer er zich een afwijking voordoet, wordt het technische team van Culturespaces onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Maar zelfs met systeembewaking op afstand is de ondersteuning van het onderhoudsteam van Barco van onschatbare waarde gebleken, aldus dhr. De Cointet de Fillain: “Barco heeft altijd heel goed gereageerd op onze vragen. Bassins de Lumières is een complex project, met meer dan 100 projectoren, en we kunnen het ons niet veroorloven om problemen te hebben tijdens de expositie. Maar de kwaliteit van de projectoren en de paraatheid van het Barco-team hebben deze expositie tot een succes gemaakt.”

Reactieve Barco-ondersteuning

“De enorme omvang van het Bassins de Lumières-project was zeker een uitdaging, net als de vochtigheid van de onderzeese omgeving, maar Barco hielp ons altijd om oplossingen te vinden. Als creatieve organisatie waarderen we het ook dat Barco rekening houdt met onze feedback als het gaat om het nadenken over hun toekomstige productroadmap. Hoewel technologie betrouwbaar moet zijn, gaat deze expositie niet over technologie op zich. Met de kwaliteit van de Barco-projectoren in gedachten, hoeven we ons geen zorgen te maken over technologie, waardoor onze beeldend kunstenaars zich volledig op de creatieve kant van de dingen kunnen concentreren.”

Barco-oplossingen:

74 x F80-Q12

24 x G60-W10

3 x UDX-W32

Belangrijkste voordelen:

• Uitstekende beeldkwaliteit en waarheidsgetrouwe kleuren

• Stabiele en betrouwbare werking

• Systeembewaking op afstand en snelle ondersteuning 

Fotocredit: PublicBassins.HD©ANAKA

Lees voortgang

Delen met anderen