Met Barco-projectoren kun je elke dag van het jaar het Noorderlicht zien

Met Barco-projectoren kun je elke dag van het jaar het Noorderlicht zien

Toeristen van over de hele wereld reizen naar Noorwegen om getuige te zijn van het Noorderlicht of Aurora Borealis. Vanwege de onvoorspelbare aard kan het noorderlichtspektakel echter gemakkelijk worden gemist. Het beste alternatief om het alsnog te vangen is daarom het Artic University Museum in Tromsø, Noorwegen. Het is de enige plek ter wereld waar je het Noorderlicht elke dag van het jaar kunt zien, in een geavanceerde projectieopstelling, mogelijk gemaakt door Barco.

Tentoonstellingen

Het Arctic University Museum of Norway biedt diverse en inzichtelijke tentoonstellingen over de noordelijke cultuur, waaronder de Sami-cultuur, arctische dieren in het wild en middeleeuwse kerkkunst. Maar een van de meest recente en aansprekende toevoegingen aan het museum is de noorderlichttentoonstelling. Deze wetenschappelijke tentoonstelling toont de interessante geschiedenis van het noorderlichtonderzoek, maar er is ook veel gelegenheid om je te verwonderen over de schoonheid van dit fenomeen.

Opwindende museumervaring

“Met deze tentoonstelling wilden we verder gaan dan een traditionele, statische museumopstelling en iets echt innovatiefs creëren”, zegt Cathrine Paus, projectmanager bij het Artic University Museum. “We waren van mening dat we het geavanceerde noorderlichtonderzoek alleen recht konden doen met geavanceerde technologie, en dat is precies wat we ontdekten bij Barco.”

De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om de aurora van dichtbij te bekijken en laat ze ontdekken hoe deze gevormd wordt door middel van verbluffende projecties, interactieve modellen en computeranimaties. Op deze manier brengt het museum een ​​interessante mix van educatie en ervaring.

Maak het Noorderlicht opnieuw

De beurs kwam tot stand met de hulp van Nordic Barco-distributeur Stagelab, systeemintegrator Caverion en AV-specialist Superlys. “We wilden een wow-ervaring creëren, maar die moest ook wetenschappelijk correct zijn”, zegt Tor Ditlevsen, lichtontwerper bij Superlys. “De grootste uitdaging van de tentoonstelling was om het Noorderlicht daadwerkelijk na te bootsen door middel van projectoren. Dit is niet eenvoudig, omdat de aurora-kleuren op een zo donker mogelijke achtergrond moeten worden weergegeven. Dankzij de uitstekende zwartniveaus van de Barco-projectoren konden we dit doen.”

De tentoonstelling maakt gebruik van 8 eenheden van Barco’s G60-W8 voor een 7,5 meter lange tunnel waar bezoekers doorheen kunnen lopen om ondergedompeld te worden in het Noorderlicht. Het totale geprojecteerde oppervlak van deze tunnel is maar liefst 56 vierkante meter. Twee G60-W8-projectoren worden gebruikt voor een projection mapping-installatie waarbij onderzoeksgerelateerde beelden worden geprojecteerd op een Sami-tent van een naburige tentoonstelling. Dankzij het compacte ontwerp van de G60-projector hoefde er geen onroerend goed van de naburige tentoonstelling te worden opgeofferd. Twee high-end F80-4K7-projectoren worden gebruikt om wetenschappelijk nauwkeurige kleurweergaven van de aurora te bieden in twee verschillende opstellingen.

Betrouwbare projectietechnologie

“Ik werk nu al meer dan 25 jaar in de industrie en ik heb de projectietechnologie van Barco goed leren kennen”, zegt Tor Ditlevsen. “Ik was erg blij dat we Barco-projectoren konden gebruiken voor deze technisch uitdagende beurs. Bij tentoonstellingen als deze is het van cruciaal belang dat alle technologiecomponenten feilloos werken. Bij Barco ben ik ervan overtuigd dat we jarenlang veilig zijn, zonder dat we 24/7 een toegewijde ondersteuningsmedewerker nodig hebben.”

Een ander voordeel van het hebben van een digitale tentoonstelling is dat het heel gemakkelijk is om de inhoud van de tentoonstelling te wijzigen. Volgens Cathrine Paus willen studentengroepen andere dingen zien dan gewone toeristen. Nu is het heel eenvoudig om de toeristisch georiënteerde inhoud te veranderen in een meer educatieve opzet.

“Onze ambitie is om weer meer jongeren naar het museum te halen en we willen ook hun interesse voor Noorderlichtonderzoek stimuleren. Musea hoeven niet saai te zijn. Met de Barco-technologie die in de noorderlichttentoonstelling wordt gebruikt, hebben we bewezen dat musea ook cool en dynamisch kunnen zijn, en dat ze een beroep kunnen doen op de interesses van jonge mensen.”

• Gerelateerde producten: G60-W8 en F80-4K7

• Markten: themamuseum

• Stad, land: Tromsø, Noorwegen

Barco-oplossingen:

10 x G60-W8

2 x F80-4K7

Belangrijkste voordelen:

• Noorderlicht nagebouwd in ware kleuren

• Uitstekende zwartwaarden

• Ruimtebesparend ontwerp

Foto met dank aan Daniel Mikkelsen Photography

Lees voortgang

Delen met anderen