Van 22 tot 29 september vindt het Nederlands Film Festival in Utrecht plaats op verschillende locaties en in bioscopen in de stad. Het publieksprogramma is vooral geconcentreerd op premières van films, digitale projecten en series en op films en andere projecten die in het afgelopen jaar zijn uitgebracht. Het programma omvat 269 producties. Er zijn 82 Nederlandse premières. Eén daarvan is de openingsfilm Sweet Dreams van Enna Senijerevic. Deze heeft op het filmfestival van Locarno reeds twee prijzen ontvangen. Reneé Soutendijk werd bekroond als beste actrice van het festival met haar rol als despotische landeigenaar tijdens de nadagen van de koloniale overheersing en de vrijheidsstrijd van de Indonesiërs. De film werd tevens door de Junior jury bekroond als een van de drie beste films van het festival. Ook de slotfilm Zomervacht van Joren Molter is een première die net als Sweet Dreams meedingt naar een Gouden Kalf. Het is het verhaal van Brian en zijn gehandicapte broer Lucien. Ondanks de trieste leefomgeving lukt het Brian voor hun beiden soms wat plezier te maken.
NIEUW: Apart programma
Voor het eerst zal dit jaar een apart programma worden gelanceerd waar het festival samenwerkt met andere Utrechtse culturele instellingen. NFF x 030 met filmdiners na een filmvoorstelling, muziekoptredens en een expositie in het Centrale Museum van Manon Uphoff bijvoorbeeld. Op 26 september vindt in het Slachtstraat Filmtheater de regio Utrechtdag plaats waar films van Utrechtse makers, interviews en discussies zullen worden georganiseerd.
Professionals
Voor professionals heeft het NFF weer een eigen programma samengesteld. Het festival heeft de laatste jaren een groot deel van het professionele programma gericht op jonge makers die door deelname aan workshops, masterclasses, discussies maar ook door informele bijeenkomsten te bezoeken, kennis kunnen maken in de professionele wereld zoals op de Talentdag op 25 september. Op die dag zijn personen van alle relevante instellingen en verenigingen zoals het Filmfonds, omroepen, verenigingen en regionale hubs aanwezig. De precieze invulling van de dag wordt begin september bekend.
De dagen voor de professionals zijn geconcentreerd van 23 tot 26 september. De jaarlijkse conferentie over de situatie van de filmindustrie in Nederland zal op 23 september worden gehouden met algemene gedeeltes en workshops waar de twee belangrijkste onderwerpen zullen zijn hoe de filmpolitiek zal moeten reageren op de arbeidsmarkt, welke investeringen zij moet doen dan wel stimuleren en hoe fair practice kan beter worden ingevuld door de verschillende instituten. Net zo belangrijk lijkt mij de discussie over creativiteit, inspiratie, nieuwe trends die zullen leiden tot bijzondere projecten waarbij diversiteit en eigenheid uitgangspunt zullen zijn. Het lijkt wel of de commissie die over de toekenning van het jaarlijkse Gouden Kalf voor Cultuur besliste juist met Digna Sinke als winnaar een keuze maakte voor zo’n filmmaker. Zij heeft als regisseur en producent met creativiteit maar ook met praktische inzichten en doorzettingsvermogen een zeer eigen weg gekozen Met volgens Imdb 42 credits voor producent, 19 films als regisseur en 16 films als scenarioschrijver heeft zij een groot oeuvre opgebouwd. In haar statement naar aanleiding van de toekenning geeft zij aan dat zij van plan is om verder te gaan.
Masterclasses
De vier masterclasses voor professionals zijn al ingevuld met Enna Senijerevic en de film Sweet Dreams; Cynthia McLeod en Mildred Roethof historicus en regisseur en de lange documentaire The President’s Daughter & the Richest Free Born Lady; Bouba Dola en Tjon Rochon en de film Grande Loge Filantropia samen met Biserka Suran en haar film Scènes met mijn vader. In de vierde masterclass komen de makers van de serie Lampje met regisseur Margie Rogaar, scenarioschrijver Mieke de Jong, poduction design maker Barbara Westra en auteur Annet Schaap aan het woord. De discussies worden voorafgegaan met de vertoning van de projecten.
Pro Talks
Van de Pro Talks die voor het merendeel met de beroepsverenigingen worden georganiseerd zijn eind augustus als spreker bekend de regisseurs Felix van Groningen en Charlotte Vandermeersch die zullen praten over hun samenwerking en de manier waarop zij hun films voorbereiden. Hun laatste film De acht bergen krijg een prijs op het filmfestival in Cannes. De Prof Talk over Sound design houdt Paula Fair die betrokken was bij o.a. Games of Thrones.
Via de website van het festival zullen in de eerste week van september alle programmaonderdelen bekend worden gemaakt en zijn kaartjes te reserveren.
Tekst: Dorothee Verdaasdonk