De Duitse studiospecialist Neumann.Berlin is een bedrijf met een lange geschiedenis. Vanaf de oprichting in 1928 door Georg Neumann ontwikkelde dit bedrijf een bijzondere reeks uiteenlopende producten. Van machines voor het snijden van grammofoonplaten tot oplaadbare batterijen. Gedurende vele jaren bouwde het bedrijf op maat gemaakte apparatuur voor radiostudio’s, theaters en concertzalen.
Tekst: Ward Maas
@D Op het gebied van condensator microfoons is Neumann een icoon. Opnamemicrofoons zoals de U 47, M 49, U 67 en U 87 zijn legendarisch. Sommige ontwerpen zijn al meer dan vijftig jaar oud maar zijn nog steeds zeer geliefd. In 1991 werd Neumann een belangrijk onderdeel van de Sennheiser Group. Sinds 2010 heeft Neumann.Berlin zijn expertise in elektro-akoestisch transducer ontwerp uitgebreid naar de studio-monitor-markt. De eerste Neumann studio-hoofdtelefoon, de NDH 20 werd pas begin 2019(!) geïntroduceerd. En hoewel iedereen Neumann als een premium microfoon merk kende waren de verwachtingen hooggespannen. Gelukkig waren de reacties op deze gesloten hoofdtelefoon lovend. Nu, met de NDH 30 die gepositioneerd wordt boven de NDH 20 is de vraag of Neumann opnieuw de verwachtingen kan waarmaken en er nog een schepje boven op kan doen.
De nieuwe NDH 30 open-back hoofdtelefoon die recent werd uitgebracht, belooft het lineaire geluidsbeeld van een Neumann luidsprekeropstelling, perfect gekalibreerd via MA 1 Automatic Monitor Alignment, in een draagbaar formaat. Dat wilden we uiteraard eens ervaren. Na het succes van de bekroonde NDH 20, uitgebracht in 2019, is de NDH 30 een referentieklasse studio-hoofdtelefoon bedoeld voor de meest veeleisende mix- en mastering toepassingen in zowel stereo als immersieve formaten.
Nieuw ontwerp
Hoewel de NDH 30 de hoogwaardige metalen constructie van de NDH 20 met gesloten achterzijde behoudt, is het veel meer dan een versie met open achterzijde. Het gehele akoestische systeem is een nieuw ontwerp, inclusief geoptimaliseerde en perfect gepositioneerde dynamische drivers die de resolutie van planaire magnetische drivers evenaren. De harmonische vervorming is extreem laag en dankzij frequentieselectieve absorbers heeft de NDH 30 een opmerkelijk gelijkmatige respons over het hele audiospectrum.
“We wilden een hoofdtelefoon creëren die volledig betrouwbaar is. De NDH 30 vertelt je precies of je bas te hard staat of dat je stem wat meer warmte moet krijgen”, legt Portfolio Manager Sebastian Schmitz uit. “Ook de ruimtelijke resolutie is uitstekend, omdat de drivers gemaakt zijn met extreem lage toleranties.”
@E Draagcomfort
Wat betreft het draagcomfort is er eigenlijk niets te wensen. Dankzij de grote over-ear oorkussens, het zachtleren kussentje op de hoofdbeugel en een gewicht van 352 gram is de NDH 30 comfortabel in gebruik en geschikt voor lange luistersessies. Ook ‘trekt’ de kabel niet wanneer je je hoofd beweegt. Voor gemakkelijk transport kunnen de oorschelpen van de NDH 30 opzij worden gevouwen waardoor deze weinig ruimte inneemt.
Open achterkant
De NDH 30 is in de meeste opzichten identiek aan de NDH 20, maar met één belangrijk verschil: hij heeft een open achterkant. Nu is de NDH 20 een uitstekend analytisch instrument met lage vervorming voor de serieuze technicus, de NDH 30 kan door dit open achterkant ontwerp een wat gladdere frequentierespons krijgen, aanhakend bij de Neumann wens om een hoofdtelefoonversie te maken van een optimaal gekalibreerd studio luidsprekersysteem.
De NDH 30 is minder gevoelig dan de NDH 20, maar met een 104 dB gevoeligheid (1kHz, 1Vrms) is dat geen probleem. De impedantie van 120 Ohm is ook heel bruikbaar. Niet zo laag als een aantal Hifi hoofdtelefoons tegenwoordig, maar gewoon praktisch. De vervormingscijfers van 0.03% voor een 1kHz input bij 100dB SPL is heel indrukwekkend.
De meegeleverde kabel is een ‘intern gebalanceerde kabel’. Daarmee wordt eigenlijk bedoeld dat de hoofdtelefoon, zoals in de ‘Hifi-wereld’ gebruikelijk is voor topmodellen, gebalanceerd kan worden aangestuurd. Aangezien dit in de Pro-wereld meestal niet gebruikelijk is, zorgt deze kabel weer voor een single ended aansluiting. Handig om te weten dat, wanneer je echt het onderste uit de kan wilt halen, gebalanceerde aansluiting op een daarvoor geschikte hoofdtelefoon versterker gewoon mogelijk is.
Deze hoofdtelefoon klinkt echt heel goed. De NDH 30 biedt een zeer beheerst, neutraal maar toch krachtig laag-midden en een gecontroleerd midden-hoog gebied. De hoge tonen zijn plezierig, niet overdreven. De bas, daarvan ben ik onder de indruk. Deze is diep en helder en vooral moeiteloos. Erg informatief, met een hoog onderscheiden vermogen. De positionering is heel erg goed. Doordat de drivers zo identiek mogelijk zijn voorkom je dat wat ruimtelijkheid betreft er fouten worden gemaakt. Het wordt niet zo gebracht, maar high end aspiraties kan deze NDH 30 niet worden ontzegd.
Wereldwijde referentie
Neumann’s CEO Ralf Oehl vertelt: ”Neumann wordt snel de wereldwijde referentie in hoogwaardige monitoring. Van met een Oscar bekroonde blockbuster filmscores tot het meest recente Grammy-winnende ‘Best Immersive Audio Album’ – allemaal gemixt op Neumann monitoren. Onze klanten vroegen om een soortgelijke referentie bij het mixen voor hoofdtelefoons. Hoofdtelefoons worden, met name voor immersief geluid, het meest gebruikte afspeelsysteem onder consumenten. De NDH 30 is ons antwoord op die vraag.”
De benadering als portable referentie door Neumann is natuurlijk een slimme zet. Wanneer je waar dan ook opnames maakt en mixing en mastering doet is er behoefte aan een referentie. Dat die referentie portable is, en zo dicht mogelijk in de buurt komt van een gekalibreerde Neumann monitorinstallatie, maakt deze hoofdtelefoon zo bijzonder bruikbaar.
De catalogusprijs van de NDH 30 is €649/$649. Dat is niet direct goedkoop, maar natuurlijk nog altijd goedkoper dan de aanschaf van een monitorinstallatie van dezelfde kwaliteit. Wanneer je op zoek bent naar een serieuze hoofdtelefoon voor precieze monitoring van geluidsopnames dan ontkom je er niet aan om deze NDH 30 mee te nemen in je overwegingen, beter nog, gewoon er naar te gaan luisteren.