Nieuw Amare-project investeert in Robe T-serie

Nieuw Amare-project investeert in Robe T-serie

Het nieuwe Amare-gebouw is een kunst-, cultuur- en educatief centrum aan het Spui in Den Haag, dat vorig jaar na zes jaar bouwen in het hart van deze levendige hoofdstad werd geopend. Gebouwd op de footprint van het oude Lucent Danstheater, is Amare een nieuw centre for excellence en huisvest het Centrum voor Dans en Muziek, de Stichting Den Haag, het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater (NDT) en het Koninklijk Conservatorium.

Groots project

Met een concertzaal met een capaciteit van 1.500 (2.500 staand) en een theater met 1.300 zitplaatsen, plus twee andere zalen voor optredens en uitgebreide repetitiefaciliteiten, was het een groot probleem om meer dan 100 Robe moving lights gespecificeerd te krijgen voor het project.

Dit is een mix van 86x T1-profielen en 30x T2-profielen plus 60x ParFects, allemaal geleverd door Robe’s Benelux-distributeur Controllux en geïnstalleerd in de twee primaire locaties en hun belangrijkste black box-ruimte.

Ervaring met Robe

Arjen Bijtelaar is de stagemanager van de zaal en gespecialiseerd in verlichting. Hij werkt sinds 2006 voor de zaal – ook in het Lucent Danstheater voordat het werd gesloopt – en legde uit dat de oorspronkelijke aanbesteding voor LED-profielarmaturen met volledige witte en meerkleurige kleurregeling was.

De locatie had al goede ervaringen met Robe die als een van de eersten in het land in 2016 investeerde in de DL7-serie. Dit was voor hun tijdelijke onderkomen in Theater Zuiderstrand in de Scheveningse Haven, Den Haag, dat tijdens de langdurige bouwperiode in bedrijf was. Hier behaalde het bedrijf een nieuwe mijlpaal als de eerste culturele instelling in de Benelux met het T1-profiel van Robe.

T2 en ParFects

Toen het Amare-bouwproject begon, was de T2 nog niet ontwikkeld, dus de eerste specificatie die door Controllux werd gewonnen, was voor de 86x T1-profielen. Nadat ze vorig jaar naar de fantastische nieuwe faciliteiten waren verhuisd, kwam er echter wat extra geld beschikbaar waarmee ze de T2’s en ParFects konden kopen. De vereiste was verlichting die zowel de concertzaal als het podium zou ondersteunen, alle dansgenres, plus theater en concerten.

Van de 30x T2’s worden er acht gebruikt voor de concertzaal FOH, vier voor een van de bars op het podium, en de overige 18 armaturen bevinden zich in het theater, bij FOH en op sommige zijposities.

De extra kracht van het T2-profiel maakte het perfect voor de klus en de 30 meter afstand van de FOH-posities naar het podium.

Door de extra intensiteit van het T2-profiel kunnen ze prachtig verlichten tot aan de achterkant van het concertgebouwpodium, dat zich op ongeveer 40 meter van de bron bevindt. “We hebben veel geluk dat we de extra investering hebben gekregen”, merkte Arjen op, eraan toevoegend dat het hebben van deze armaturen een hoop discussie bespaart die ze in eerdere tijden hadden met bezoekende bedrijven.

De T1’s die oorspronkelijk bedoeld waren voor de FOH-bruggen van de Concertzaal, worden op andere posities in de zaal ingezet, meestal op de voorbalk en enkele op de zijbalkonposities, waarbij de vier andere T2’s de vorige FOH-posities vervangen. De overige 18x T2-profielen bevinden zich in het theater.

Solide en betrouwbaar

Arjen en Amare lichttechnicus Mathijs Grol zijn erg blij met de armaturen, net als alle gast-LD’s die tot nu toe met hun verschillende shows zijn langs geweest. Gevraagd om hun favoriete functies uit de Robe T-serie te kiezen, staat de veelkleurige engine zonder fysieke kleurvlaggen bovenaan de lijst. “De uitvoerkwaliteit is geweldig en heeft een zekere elegantie”, aldus Arjen, eraan toevoegend dat ze ook de verfijnde dimmercurve en andere elementen, zoals de wolfraamvervaging die door Robe zijn afgewerkt, waarderen. Als we het over Robe in het algemeen hebben, zijn Arjen en Mathijs het erover eens dat het merk solide en betrouwbaar is, wat belangrijk is voor een drukke productie- en ontvangstlocatie als Amare.

Gevarieerd programma

De Concertzaal biedt een gevarieerd amusementsprogramma, variërend van volledige symfonieorkestuitvoeringen tot intieme barokmuziek tot volledige pop- en rockshows. Het theater organiseert voornamelijk ballet, musicals en opera’s, en de verschillende Amare-ruimtes zijn ook beschikbaar voor evenementen, privé- en commerciële verhuur en ander gebruik. Er worden ongeveer 4 shows per week opgevoerd in zowel de concertzaal als het theater plus repetities, dus het schema voor beide is constant druk.

Er zijn geen klachten over omgevingsgeluid met deze armaturen geïnstalleerd – niet van het publiek, muzikanten of dirigenten, en zelfs niet van het NDT, bekend om hun nauwkeurige productie-eisen en die hun eigen crew hebben en altijd de house-installatie gebruiken.

Bezoekende bedrijven hebben verschillende mogelijkheden. Ze kunnen gebruik maken van de full house rig – die ook LED-washes en verschillende andere armaturen bevat, delen ervan gebruiken of hun eigen volledige of gedeeltelijke producties inbrengen. De bedieningsconsoles in het gebouw zijn allemaal ETC en de DMX-samenvoeging wordt bereikt via een ACN-netwerk.

Nieuwe dynamiek

Amare is een modern, gestroomlijnd, glanzend creatief juweel dat voor nieuwe dynamiek in het stadscentrum heeft gezorgd. Kuno van Velzen van Controllux: “De lichtploeg in het Zuiderstrand Theater (de tijdelijke locatie voor de Amare tijdens de bouw) was een van de eersten ter wereld die in februari 2019 het Robe T1 Profile kochten.”

Foto: Louise Stickland

V.l.n.r: Kuno van Velzen (Controllux), Amare lichttechnicus Mathijs Grool en Amare stage manager Arjen Bijtelaar.

Lees voortgang

Delen met anderen