Nieuw Theater Zuidplein investeert in Robe LED-armaturen

Nieuw Theater Zuidplein investeert in Robe LED-armaturen

Het gloednieuwe Theater Zuidplein in Rotterdam heeft meer dan 200 Robe LED-armaturen – inclusief T1 Profiles, Spiiders, LEDBeam 150s en ParFect 150s – geïnstalleerd als onderdeel van een volledige LED-verlichtingsinstallatie. Het is een van de eerste culturele centra ter wereld die geen dimmers hebben.

Theater Zuidplein is ontworpen door architecten van De Zwarte Hond en wordt een bruisende culturele hotspot in de dynamische wijk Rotterdam-Zuid (zuid), met een levendig programma van multi-genre werk, waaronder dans, drama, muziek, concerten, jeugdtheater, festivals, gastcuratoren, enzovoort, die alle sectoren van de gemeenschap bereiken.

Twee auditoria

Het heeft twee auditoria – de grootste met een capaciteit van 1000 (staand) en 600 zitplaatsen, plus een kleinere flexibele studioruimte en hal Z die zich in de entree bevindt – samen met een café/restaurant en een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam. Het vervangt een bestaand bouwwerk uit 1953, een halve kilometer verderop.

Lichtspecificatie

De lichtspecificatie is gemaakt door theateradviseurs Theateradvies b.v. Amsterdam en het toonaangevende bedrijf Controllux heeft de aanbesteding gewonnen voor de levering van de LED-verlichtingsarmaturen en de bijbehorende datasystemen en stroomverdeling voor het project onder coördinatie van Kuno van Velzen. Hij kende de bestaande verlichtingsafdeling van het theater al, waaronder Fred den Hartog, hoofd Technische Dienst, regisseur Rémon van den Bekerom en Jeffrey de Werker van de verlichtingsafdeling.

In het oude pand gebruikten ze al enige tijd Robe-armaturen. In feite dateren de eerste van rond 2004, met zo’n 250 XT-washes en 575 Spots, die na 16 jaar hard werken nog steeds in gebruik waren. Drie jaar geleden investeerde Theater Zuidplein in enkele Spiider LED wash-beams en DL4S Profiles, waar ze ook blij mee waren. Ook deze zijn verhuisd naar de nieuwbouw.

Een deel van de verlichtingsafdeling heeft de afgelopen twee jaar de Robe-fabriek in Valašské Meziříčí bezocht, voordat dit nieuwe bouwproject van start ging. Toen ontstond direct het plan om te kiezen voor een volledige LED-installatie. Het was logisch in termen van duurzaamheid en kostenefficiëntie op de lange termijn.

Centraal in het verlichtingsschema stond de specificatie van een LED-profiel met een ‘meerkleurig mengsysteem’, dus de T1 voldeed hier perfect aan met zijn 5-kleuren – rood, blauw, groen, amber en limoen – motor.

Daarnaast zijn de helderheid, hoge CRI, supervloeiend dimmen, DataSwatch-filters, 2700K tot 8000K kleurcorrectie en andere functies allemaal hulpmiddelen die als essentieel worden beschouwd voor verlichting in theater- en performance-stijl.

T1: geruisloze werking

Het andere grote voordeel van de T1 is zijn vrijwel geruisloze werking, opnieuw ideaal voor theatervoorstellingen en televisie- en filmomgevingen waarvoor hij is ontworpen als een elegant en verfijnd precisie-instrument.

Achtenveertig van de Robe T1’s in huis zijn de profielversie met nauwkeurige luiken, en tien extra pc-versie T1’s werden vervolgens toegevoegd, met een nauwkeurig +/- 90 graden draaibaar (individueel bestuurd) intern barndoor-systeem, een 7 tot 50 graden zoom en een straalvormer.

De extra Spiiders waren een voor de hand liggende keuze, vooral na de positieve ervaringen met degene die in 2017 zijn geïnstalleerd, dus de 13 originele eenheden die naar het nieuwe gebouw zijn verhuisd, hebben gezelschap gekregen van nog eens 24 nieuwe.

LEDBeam150

De LEDBeam 150 bewijst zo’n handig en krachtig armatuur dat hij op allerlei locaties en huisverlichtingsinstallaties verschijnt en geweldig is voor een multifunctionele locatie als deze. Met 64 units in het gebouw zullen ze naar behoefte worden verdeeld over de verschillende prestatieruimten. Perfect passend bij de LEDBeam 150 zijn de 76 x ParFect 150s, die in wezen dezelfde armatuur en lichtmotor zijn in een statische behuizing die zeer betaalbaar is. “De verlichting was in wezen doordacht en gekozen om de LD’s van het theater en alle bezoekers de meest flexibele en hoogwaardige opties te geven”, zegt Kuno.

Rémon van den Bekerom zegt: “Sinds we Robe’s 250 MSD-washes en 575 AT Spots sinds het begin van de jaren 2000 hadden gebruikt, zijn we onder de indruk van de kwaliteit van Robe en hoe deze zo betrouwbaar zijn in ons oude theater. We hebben dezelfde hoge verwachtingen voor de volledige ledverlichting in het nieuwe pand.”

De verlichting wordt aangestuurd door vijf ETC Gio @ 5 consoles die ook door Controllux zijn geleverd. De apparatuur is aangekocht door de gemeente Rotterdam voor het project dat nu eind 2020 van start gaat, uitgesteld van de oorspronkelijke datum vanwege de coronaviruspandemie. Theater Zuidplein is ontwikkeld en gerealiseerd als een ontwerp-/bouw-/onderhoudsproject door het Europese bouwbedrijf Heijmans met het hoofdkantoor in Nederland en het in Nederland gevestigde bouw- en ingenieurspecialist Ballast Nedam met een hoofdkantoor in Nieuwegein.

Foto: Kuno van Velzen

Lees voortgang

Delen met anderen