Nieuwe firmware-updates voor diverse Canon Cinema EOS-camera’s en -lenzen

Nieuwe firmware-updates voor diverse Canon Cinema EOS-camera’s en -lenzen

Canon Europe heeft een reeks firmware-updates aangekondigd met nieuwe functies en verbeteringen voor diverse Cinema EOS-camera’s en -lenzen. Dankzij de feedback van Canon-gebruikers komen er updates voor de EOS C70, EOS C500 Mark II en de EOS C300 Mark III, alsook voor de EF-EOS R 0.71x Mount Adapter. Na de updates zullen bovendien twee Compact-Servo cinema-lenzen – de CN-E18-80mm en CN-E70-200mmi – volledig compatibel zijn met de EOS R5ii systeemcamera, onderdeel van het EOS R System. In totaal zorgen 24 Cinema EOS firmware-updates voor verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor de bovenstaande modellen, wat voordelen biedt voor professionals die ermee werken in sectoren zoals nieuwsuitzendingen, sport, films, bedrijfs-, live- en offline-producties – ongeacht de schaalgrootte.

Hoger creatief niveau bij films

Na deze update is de EOS C500 Mark II in staat opnamen te maken met een beeldverhouding/resolutie van 4:3 en 6:5, terwijl de camera in de Full Frame-sensormodus staat in Cinema RAW Lightiii. De EOS C500 Mark II en EOS C300 Mark III konden eerder alleen 2x of 1,33x de-squeezeopties bieden, maar beschikken nu over een 1,8x de-squeezeoptie, waardoor gebruikers kunnen kiezen uit een groter aantal anamorfe lenzen. Deze updates bieden extra mogelijkheden voor professionals in de filmwereld om hun creativiteit nog verder te vergroten, hun producties een nieuwe anamorfe uitstraling te geven, hun workflow te verbeteren bij het maken van opnamen in verschillende anamorfe formats en om hen in staat te stellen optimaal te profiteren van de grote sensor met hoge resolutie in de EOS C500 Mark II.

Verbeterde mogelijkheden bij live-producties

De updates voor de EOS C500 Mark II en EOS C300 Mark III zijn ook interessant voor live-productieomgevingen. De ondersteuning van Canon’s originele IP-gebaseerde XC Protocol voor beide camera’s maakt bediening op afstand mogelijk met de Canon RC-IP100-afstandsbediening. Deze functie biedt gebruikers in een set-up op afstand ook controle over zoom, scherpstelling, iris, gain adjust en witbalans van de camera’s, plus nog veel meer voor naadloze integratie van Cinema EOS-camera’s in live-productieworkflows naast de PTZ-oplossingen van Canon. Deze update volgt op de introductie van de drie nieuwe Canon PTZ-camera’s en de RC-IP100 eerder dit jaar als reactie op de toenemende populariteit van productie op afstand.

Meer functionaliteit voor een reeks aan producties

Naast de bestaande LUT-ondersteuning voor weergave, ondersteunen de EOS C500 Mark II en EOS C300 Mark III nu ook de Look File-functionaliteit. Look Files zijn 3D LUT’s die kunnen worden geïmporteerd voor interne opname en die unieke kleur-/contrastkenmerken bieden zonder dat kleurgradatie uitgevoerd moet worden. Na uitvoering van de update zien gebruikers van de EOS C500 Mark II, EOS C300 Mark III en EOS C70 ook dat de optie ITU BT.709 Standard Gamma is toegevoegd, waarbij het CP-bestand ‘BT.709 Standard’ is toegewezen aan het Custom Picture Profile. Bij interne opnamen van 5,9K RAW of 4K/UHD wordt nu ook 2K- en FHD-output via de 12G-SDIiv-aansluiting ondersteund. Dit zorgt voor een grotere compatibiliteit met externe HD-monitoren. Op beide camera’s komt ook gelijktijdige output voor Monitor Out en HDMI beschikbaar, waardoor nog meer flexibiliteit bij het controleren van beeldregistraties ontstaat.

Nieuwe voordelen voor gebruikers van de EOS C70 en EF-EOS R 0.71x

Gebruikers die de update voor de EOS C70 uitvoeren, krijgen meer flexibiliteit en creatieve controle. De functie Whole Area AF is nu toegevoegd aan de bestaande ‘Large/Small’ beeldgrootte-opties, waardoor gebruikers meer controle hebben over AF en dat binnen een groter gebied. Daarnaast kan bij gebruik van de Whole Area AF-modus de functie Touch Tracking worden gestart door het lcd-scherm aan te raken, net als Gezichtsdetectie door het aanraken van het gezicht van het onderwerp. Wanneer de EF-EOS R 0.71x Mount Adapter wordt gebruikt in combinatie met de EOS C70, wordt de ondersteuning van de lenzen uitgebreid met zeven nieuwe EF-lenzenv, naast de drie die al worden ondersteundvi. De volledig ondersteunde lenzen bieden een reeks aan voordelen, zoals optische correctie (aberratiecorrectie en correctie van lichtafval), automatische iris (AE), autofocus (AF) en lensmetadata (correctie van brandpuntsafstand en T/F-getal). Canon bevestigt dat bij toekomstige firmware-updates nog meer lenzen zullen worden toegevoegd aan de lijst met lenzen die met deze Mount Adapter worden ondersteund.

Compact-Servo cinema-lenzen nu compatibel met de EOS R5

Filmmakers die de Canon EOS R5 gebruiken voor filmproducties profiteren nu van de verbeterde ondersteuning van cine-lenzen. De unieke Canon CN-E18-80mm en CN-E70-200mmvii Compact-Servo cinema-lenzen worden ondersteund via de EF naar EOS R Mount Adapter, zodat gebruikers met de compacte EOS R5 een hoogwaardige optische cinematografische kwaliteit bereiken en optimaal kunnen werken bij het maken van video-opnamen. Met deze nieuwe functie krijgen gebruikers van de EOS R5 controle over het volgende: optische correctie, lensmetadata, ondersteuning van de lensgrip en servobesturing, automatische scherpstelling, automatische belichting en werking van de beeldstabilisatie (IS).

Ga voor meer informatie over deze nieuwste firmware-updates naar https://www.canon.nl/support/. De officiële releasedatum van de firmware-updates voor de EOS C70 en EF-EOS R 0.71x Mount Adapter is 30 juni 2021, voor de EOS C500 Mark II en C300 Mark III is de releasedatum 30 juli 2021, voor de CN-E18-80mm en CN-E70-200mm zomer 2021.

i De officiële releasedatum van de firmware-updates voor de EOS C70 en EF-EOS R 0.71x Mount Adapter is 30 juni 2021; voor de EOS C500 Mark II en C300 Mark III is de releasedatum 30 juli 2021; voor de CN-E18-80mm en CN-E70- 200mm zomer 2021

ii Voor zowel camera als lenzen is een update nodig

iii XF-AVC wordt niet ondersteund

iv Alleen Cinema RAW Light, XF-AVC wordt niet ondersteund

v De Canon EF 16-35mm F2.8L II USM, EF 16-35mm F4L IS USM, EF 24-105mm F4L IS USM, EF 70-200mm F2.8L IS II USM, EF 70-200mm F2.8L IS III USM, EF 70-200mm F4L IS USM, EF 70-200mm F4L IS II USM

vi EF 16-35mm F2.8L III USM, EF 24-70mm F2.8L II USM, EF 24-105mm F4L IS II USM

vii Voor zowel camera als lenzen is een update nodig

Lees voortgang

Delen met anderen