Opnamewagen richt zich op IP-technologie voor de toekomst

Opnamewagen richt zich op IP-technologie voor de toekomst

Degenen die op zoek zijn naar een studio in Oostenrijk voor ultrahoge kwaliteit opname van klassieke muziek, komen onvermijdelijk bij de naam ‘tonzauber’. De studio, wiens naam ‘geluidsmagie’ betekent, heeft een reputatie opgebouwd voor het leveren van superieure geluidskwaliteit en deskundige technische diensten voor de artiesten die er opnemen. Waaronder niet alleen klassieke uitvoeringen, maar ook andere muzikale genres, van jazz tot metal. Nu heeft tonzauber hun mogelijkheden uitgebreid met de toevoeging van een nieuwe mobiele opnametruck op locatie, uitgerust met een ultramoderne Lawo mc²36 MkII-mengtafel.

Georg Burdicek, die de studio in 1998 oprichtte, zegt dat het een droom is die uitkomt: “Het bouwen van een OB-truck was mijn langgekoesterde wens. De noodzaak om die te bouwen werd door de pandemie enorm vergroot.”

Burdiceks beslissing om een ​​OB-truck te bouwen die was ontworpen om aan zijn specifieke behoeften te voldoen, werd ook door andere factoren gedreven: de beperkte selectie van vrachtwagenmaten en beschikbare opties.

Trend naar kleine opnametrucks

“Ik heb gemerkt dat voor de muziekproducties waar ik de leiding over heb in Oostenrijk, de trend naar steeds kleinere tv-opnametrucks gaat, omdat je niet het budget hebt voor meer dan 5 of 6 camera’s. Het probleem hiermee is dat er geen geluidscontrolekamer is ingebouwd – althans niet een waar ik een orkest zou willen mixen”, zegt Burdicek.

Burdicek besloot begin 2021 zijn wens waar te maken. “Vooral omdat de technologie er al was en ik alleen de OB-truck hoefde te bouwen”, glimlacht Burdicek. Na het doornemen van verschillende mogelijkheden, van aanhangwagens tot bestelwagens, begon de gedetailleerde planning van een degelijke opnamewagen op basis van een volwassen vrachtwagen in augustus en de bouw begon in oktober 2021, waarbij het interne tonzauber-team samenwerkte met tv-serviceprovider Euro -TV, die veel ervaring heeft met het bouwen van OB-trucks. De nieuwe mobiele studio werd in het voorjaar van 2022 uitgerold.

IP-technologie

Burdicek zet in op IP-technologie voor de toekomst. “Ons hele voertuig is gebaseerd op RAVENNA / AES67-technologie, wat me een niveau van flexibiliteit geeft dat voorheen niet beschikbaar was in de uitzendsector. Mijn kleinste stagebox is 1RU en biedt acht microfooningangen, 4 lijnuitgangen en wordt gevoed door PoE. Dit maakt het geschikt voor gedistribueerd gebruik en kan lange analoge multicores vervangen”, zegt Burdicek. “Deze granulaire stageboxen, evenals extra apparaten zoals DirectOut’s prodigy.mp voor het overnemen van MADI- en Dante-signalen inclusief klokontkoppeling, laten nauwelijks iets te wensen over.”

Grote orkestrale producties

Op basis van zijn jarenlange ervaring met mengpanelen van Lawo en anderen, koos Burdicek voor een Lawo mc²36 MkII All-in-One productieconsole. Met zijn A__UHD-kerntechnologie biedt het 256 verwerkingskanalen die beschikbaar zijn op zowel 48 als 96 kHz, waardoor het mogelijk wordt om zelfs grote orkestrale producties te beheersen. De alles-in-één mixer ondersteunt standaard ST2110, AES67, RAVENNA en Ember+. Met een I/O-capaciteit van maximaal 864 kanalen en lokale I/O’s biedt de mc²36 MkII uitgebreide connectiviteit, waaronder 3 redundante IP-netwerkinterfaces, 16 Lawo-kwaliteit mic/line-ingangen, 16 lijnuitgangen, 8 AES3-ingangen en -uitgangen, 8 GPIO-connectoren en een SFP MADI-poort.

De eisen aan de monitoringomgeving zijn hoog, dus werd een bovenbouw met een zeer uitgebreide akoestische behandeling op een vrachtwagenchassis gemonteerd, waarbij de buitenschil en het interieur van elkaar geïsoleerd waren en voorzien van dikke isolatie van 10 cm. De truck is ontworpen voor ‘meeslepende audio’, kan worden gemixt voor Dolby Atmos en is uitgerust met een 7.1.4-geluidssysteem.

De nieuwe tonzauber audio-OB-truck debuteerde triomfantelijk in mei 2022 op het ‘Fest der Freude’, een openluchtconcert van het Weens Symfonieorkest, waarbij Burdicek de live-uitzending produceerde voor de Oostenrijkse openbare omroep ORF. Andere uitzendingen en opnames van concerten van gerenommeerde orkesten volgden, waaronder het London Symphonic Orchestra met Sir Simon Rattle, het Bruckner Orchestra Linz op de ‘Gmunden Open Air’, en een televisie-uitzending van een Oostenrijkse operette tijdens het Summer Arena-evenement vanuit de City Theatre Baden.

“De grootste en meest uitgebreide productie tot nu toe was de uitvoering van de opera Nabucco van Guiseppe Verdi in ‘Oper im Steinbruch’ in St. Margarethen in de provincie Burgenland”, vertelt Burdicek. “Ik had daar 128 kanalen om te mixen, dus ik moet de console perfect kunnen instellen om alles bij te houden en zonder na te denken snel bij knoppen of faders te komen. Dat is de enige manier om met een live concertmix van die complexiteit om te gaan, en Lawo geeft me een groot voordeel omdat ik alles heel gemakkelijk kan labelen, ik word ondersteund door de kleurgecodeerde bedieningselementen en ik kan ook werken met logo’s en symbolen van de nieuwe mc²36 MKII. Dit alles vergroot het overzicht drastisch.”

Flexibiliteit

De nieuwe tonzauber sound OB truck kan echter meer dan alleen klassieke muziek. “Ik heb het voertuig in de eerste plaats gebouwd voor klassieke opnames, maar dat betekent niet dat ik het niet ook door andere mensen laat gebruiken”, zegt Burdicek, erop wijzend dat hij onlangs naar het metalfestival in Wacken (Duitsland) ging om toezicht te houden op een concert. “De collega die de productie mixte kwam met zijn eigen voorbereide plug-ins op zijn eigen hardware, die ik binnen enkele minuten in ons systeem integreerde. Dit toont de flexibiliteit van mijn sound OB-truck – qua geluid zijn er praktisch geen beperkingen,”

Ten slotte concludeert Burdicek: “Qua geluid ben ik erg blij met Lawo, omdat de console geen inherent geluid heeft; het levert gewoon wat het moet doen en reageert op mijn controle. Ik wil geen grote klankkleuren. Wat er voor de microfoon gebeurt en uit de microfoon komt, zou moeten eindigen met mijn specificaties.”

Lees voortgang

Delen met anderen