ORF gebruikt Lawo als eerste volledig IP OB FÜ1 voor de productie van sport- en culturele evenementen

ORF gebruikt Lawo als eerste volledig IP OB FÜ1 voor de productie van sport- en culturele evenementen

De nieuwe, volledig IP-gebaseerde Oostenrijkse omroeporganisatie (ORF) FÜ1 is optimaal uitgerust voor de ambitieuze productie van sport- en culturele evenementen. Centraal in zijn vermogen om alpineskiën, voetbaluitzendingen, entertainmentshows en concerten met evenveel gemak te verzorgen, zijn twee Lawo mc²96 Grand Production Console-systemen en vijf V__matrix-frames geladen met 37 C100 Processing Blades voor multiviewing en IP-streaming.

Belangrijk onderdeel

De Lawo-installatie is een belangrijk onderdeel van de A / V-infrastructuur van de in Wenen gevestigde OB-bestelwagen, die werd gebouwd door systeemhuis BFE. De nieuwe truck vervangt ORF’s FÜ22 TV OB – die al in gebruik was sinds 2005 – en brengt de nieuwste technologische mogelijkheden naar de OB-faciliteiten van het bedrijf.

FÜ1 werd gedoopt met de productie van Wereldbeker evenementen in de Hochfilzen Biathlon, de Nordic Combined in Ramsau, evenals het Four Hills Tournament, de raceweek in Kitzbühel en de dekking van het Weense operabal op 14 februari 2020 na inbedrijfstelling.

“De FÜ1 is het eerste IP-project van ORF en is ontworpen om op grote schaal te worden gebruikt voor de televisieproductie van sport-, amusement en culturele evenementen”, zegt Andreas Fraundorfer, groepsmanager videotechnologie bij de afdeling Broadcast Technology Planning bij ORF. “Twee beeld- en geluidscontrolekamers – aangeduid met ‘A’ en ‘B’ – leveren respectievelijk de internationale en nationale video- en geluidssignalen. Het aanvankelijke concept gebruikte IP-switches en converters met een optionele monitoring IP-oplossing, maar door technologische veranderingen werd dit concept efficiënt aangepast zodat nu, afgezien van de bestaande camera’s en de verbinding met de buitenwereld, alles IP is.”

Netwerk

De trailer van 38 ton – 16,5 m lang, 2,5 m breed en 2,5 m hoog tijdens het rijden – heeft twee uitschuifbare wanden. Met een monitorwand van 0,6 m en de tegenoverliggende achterwand van de audio- en videowerkplekken met 1,6 m, biedt FÜ1 ongeveer 77 m² vloeroppervlak voor 24 werkstations. Het netwerk van de mobiele productie-eenheid SMPTE2110 (die redundantie SMPTE 2022-7 heeft) gebruikt twee Arista-netwerkswitches voor audio- en videogegevens en nog eens 14 switches voor het controlenetwerk en andere taken.

In de twee videocontrolekamers hosten vijf Lawo V__matrix-units in totaal 37 C100-verwerkingsbladen – 13 voeren multiviewer-taken uit als vm__dmv-eenheden en 24 voeren de conversie uit tussen SDI en IP als vm__streaming-blades. Met Lawo theWALL software kunnen hier tot 52 individuele schermen worden geconfigureerd voor multiviewing.

Lawo mc²96 productieconsoles zijn geïnstalleerd in beide audiocontrolekamers. De console voor internationaal geluid in controlekamer A is uitgerust met een dual-fader unit, waardoor de geluidstechnicus 56 faders heeft. De HD-kern van de console, uitgerust met zes DSP-kaarten, berekent 288 DSP-kanalen en biedt Waves SoundGrid-integratie. De kern integreert ook zes RAVENNA-kaarten en redundante routerkaarten; vier DALLIS stageboxen vormen de interface tussen de bijdrage en het audiosysteem.

De Control Room B, voor nationaal geluid, is uitgerust met een andere Lawo mc²96 die ook een dual-fader-optie integreert, met 24 faders. De HD-kern met vijf DSP-kaarten maakt het gebruik van 240 DSP-kanalen mogelijk – ook Waves SoundGrid is hier geïntegreerd. Twee RAVENNA-kaarten en redundante routerkaarten maken de uitrusting compleet. Nog eens vier DALLIS-units dienen als stagebox.

“Aan het begin van het project werden IP-gebaseerde, conventionele en gepatenteerde oplossingen vergeleken. Naast de technologische overwegingen werd gekozen voor de IP-oplossing om tot een toekomstbestendig concept te komen”, meldt Reinhard Tomek, projectmanager bij ORF’s audiotechnologie Afdeling. “Er ontstond een zeer flexibel systeem, waarbij de front-end voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk werd gehouden en ook state-of-the-art aanpassingen werden uitgevoerd.”

Naast de FÜ1 OB-truck werd ook een materiaalwagen van 30 ton in gebruik genomen, die naast een multifunctionele ruimte opslagruimte biedt voor materiaal voor 17-cameraproducties. “De samenwerking met de hoofdaannemer van deze truck en Lawo omvatte vele afdelingen en functionele teams. Aan het resultaat is te zien dat de gezamenlijke inzet van alle betrokkenen heeft geresulteerd in een uitstekend product, dat door ORF in gebruik kon worden genomen op schema en binnen budget”, concludeerde Fraundorfer.

ORF-audiopersoneel is al bekend met Lawo-systemen, aangezien ORF tal van Lawo-audiomixconsoles in de mobiele en stationaire sector exploiteert, die worden gebruikt voor radio- en tv-producties.

Lees voortgang

Delen met anderen