Painting With Light ontwerpt lichtkunstwerk voor StuBru

Painting With Light ontwerpt lichtkunstwerk voor StuBru

Creatief licht- en multimediaontwerpspecialist Painting with Light (PWL) kreeg van de stad Leuven in België de opdracht om een ​​opvallend, levend, ademend lichtkunstwerk voor te stellen en te realiseren dat aansluit bij het populaire Belgische radiostation StuBru (Studio Brussel) voor De Warmste Week.

Meestal een zeer zichtbare liefdadigheidsinzamelingsactie, werd het concept van De Warmste Week dit jaar opnieuw uitgevonden en gepresenteerd in een subtieler formaat vanwege pandemische beperkingen. Terwijl de stad Leuven StuBru uitzond vanuit 20 ‘warme plekken’ in de stad, werd de lichtkunsttentoonstelling een visueel brandpunt dat aansloot bij deze actie. De aangewezen locatie voor de verlichting was de gevel van de Katholieke Universiteitsbibliotheek Leuven. Het gebouw heeft een indrukwekkende neo-Vlaamse-renaissancistische architectuur en bevat meer dan 4 miljoen boeken en manuscripten. 

Geestverruimende installatie

Het belangrijkste doel was om een ​​geestverruimende installatie te maken die leuk was, met de muziek danste en gevuld was met positieve toekomstgerichte energie, die hoop en betere dagen vertegenwoordigde na een moeilijke tijd voor iedereen tijdens de pandemie.

Het moest wat esthetische magie toevoegen aan de directe omgeving en in harmonie kunnen lopen met het muziekstation, en dat allemaal zonder zoveel aandacht op zichzelf te vestigen dat de menigte stopte om zich te verzamelen!

Het PWL-team werd geleid door Céline Cuypers en Jo Segers, wiens uitdaging erin bestond om extreem snel het juiste ontwerp- en controlesysteem te creëren en te leveren, met een deadline van bijna drie weken.

Beats of Leuven

Beats of Leuven is gemaakt van 153x Chauvet ÉPIX Strip IP-armaturen, een IP-65-geclassificeerde pixel-mapping ledstrip van één meter lang, met 50 leds en een kijkhoek van 125º. Deze werden gekozen als een robuuste, kostenefficiënte oplossing met kwaliteits output en goede kleuren, en werden geleverd door verhuurbedrijf Splendit.

De ÉPIX Strip IP’s waren opgetuigd in een schuine opstelling en creëerden een elegant uiterlijk op een speciaal metalen steigerframe – ook ontworpen door PWL – en opgetrokken door de Splendit-crew aan de overkant van de straat voor de bibliotheek, waardoor de optische illusie van verder weg werd gecreëerd dat het aan het gebouw was bevestigd.

Aangepaste videocontent

Céline en Jo hebben aangepaste videocontent gemaakt om via de armaturen af ​​te spelen.

De kenmerkende look was een zacht, elegant, vloeiend herhalingspatroon met dubbele golven dat door twee verschillende kleurbereiken liep – blauw en goud – dat werd afgespeeld via MadMapper, terwijl een vlameffect – dat het vlamsymbool van De Warmste Week vertegenwoordigt – om de twee even opflakkerde tot drie minuten, geactiveerd door Christie Widget Designer.

Het idee achter het vlameffect was om de indruk te wekken dat de installatie reageerde elke keer dat een StuBru-luisteraar belde of een verzoek stuurde voor een nummer ter ere van een speciaal persoon die hen had geholpen, beïnvloed, geïnspireerd of veel voor hen had betekend tijdens de afgelopen jaar.

Lichtkunstinstallatie

Luc Peumans, creatief directeur van PWL: “Dit was een fantastisch project voor ons! We hebben van over de hele wereld veel goede reacties ontvangen met betrekking tot deze lichtkunstinstallatie, dus grote complimenten voor ons team en onze leveranciers die hebben geholpen om op zo’n korte termijn een geweldige creatie te realiseren – van offerte tot levering in minder dan vier weken!”

Beats of Leuven was een ander fantasierijk voorbeeld van hoe licht een symbool van eenheid en hoop is geworden, dat mensen samenbrengt in deze zeer uitdagende en geïsoleerde tijden van lockdowns en andere beperkingen. PWL ontwierp voor het tweede jaar ook alle tien de lichtkunstwerken voor het verlichte stadsparcours ‘WinterGlow’ Brugge 2020.

Foto’s: Jo Segers

Lees voortgang

Delen met anderen