Panasonic projectie brengt historische landing in Normandië tot leven

Panasonic projectie brengt historische landing in Normandië tot leven

Het D-Day Museum in Arromanches-les-Bains aan de Noord-Franse kust heeft projectoren van Panasonic gekozen om de activiteiten voor, tijdens en na de historische landing in Normandië weer te geven en zo de gebeurtenissen van 1944 door meerdere meeslepende en interactieve belevingen tot leven te brengen.

Het nieuw gebouwde museum, dat samenwerkte met AV-integrator Auvisys, had innovatieve, stille en betrouwbare projectoren nodig om de gebeurtenissen van 1944 tot leven te brengen in vier belangrijke onderdelen van de tentoonstelling. Het ging om een auditorium, een videomuur, projectiemapping en Virtual Reality-projecties. Het museum koos voor een combinatie van Panasonic’s state-of-the-art PT-MZ16K, PT-RZ790 en PT-RZ990 laserprojectoren en ET-EMW300, ET-DLE060, ET-DLE085 en ET-DLE020 lenzen.

Mulberry-havens

Het museum, het eerste in zijn soort, is gevestigd in het geografische epicentrum van de D-Day-landing op Gold Beach – een van de vijf stranden tijdens de landing op 6 juni 1944. Het toont de invasie en de daaropvolgende bouw van een van de twee kunstmatige havens, de zogenaamd Mulberry-havens. ‘Mulberry B’ werd gebouwd in Arromanches om manschappen, uitrusting en voorraden in de zomer van 1944 landinwaarts te vervoeren. Daardoor was het niet noodzakelijk om de zwaar versterkte diepwaterhavens van Cherbourg en Le Havre te veroveren. De logistiek via de havens was de sleutel tot de bevrijding van Europa en op zijn hoogtepunt verliet gemiddeld elke 80 seconden een volle vrachtwagen de kunstmatige haven.

Met behulp van de projectiemappingtechnologie van Panasonic kunnen bezoekers de ongekende logistieke operatie zien en begrijpen, door middel van een meeslepende en interactieve ervaring die een aanvulling vormt op de bestaande verzameling van voorwerpen uit die periode.

Short- en Ultra-Short-Throw-lenzen

Omdat veel van de projectieruimtes klein en intiem zijn, had het museum Short-Throw en Ultra-Short-Throw-lenzen nodig, een belangrijke onderscheidende factor bij het kiezen van de Panasonic-technologie. Voor de projectie op de grote maquette van 28 m² dat post-D-Day-operaties weergeeft, gebruikt het museum een PT-RZ990-projector met een ET-DLE020 ultragroothoeklens die alleen door Panasonic leverbaar is.

De visuele mogelijkheden van de technologie van Panasonic blijken vooral uit de projectie van de Mulberry B-haven op een transparant holografisch canvas voor ramen die uitkijken op het Kanaal. Hierdoor kunnen bezoekers getuige zijn van de bouw van de kunstmatige haven in minder dan 10 dagen, net zoals het was in 1944.

Het state-of-the-art stofbestendige optische blok en de 20.000 uur onderhoudsvrije werking van Panasonic’s PT-MZ16K- en PT-RZ-projectoren zorgen ervoor dat de exposities continu kunnen doorlopen. De discrete en stille Panasonic-projectoren zorgen ervoor dat bezoekers niet worden afgeleid in een omgeving die respect en rust verdient.

Frédéric Sommier, directeur van het D-Day Museum: “Dankzij de technologie van het nieuwe gebouw en met name door het gebruik van Panasonic-projectoren, ontmoet de geschiedenis de toekomst. Het gebruik van video helpt de geschiedenis van de landingen op D-Day op een onvoorstelbare manier te visualiseren.”

Bekijk hier de case study video: https://www.youtube.com/watch?v=45VwkpmW44A

Meer informatie over het museum: https://musee-arromanches.fr/

Lees voortgang

Delen met anderen