Patronaat investeert in Robe ESPRITES

Patronaat investeert in Robe ESPRITES

Robe ESPRITES heeft zich aangesloten bij de huisverlichtingsinstallatie van Patronaat in Haarlem, een van de belangrijkste muzieklocaties in Noord-Nederland, met twee zalen en een cafégedeelte waar optredens, een levendige mix van rock- en popshows, clubavonden en dynamische, op muziek gebaseerde festivalevenementen.

De nieuwe armaturen zijn begin 2020 daadwerkelijk geleverd, maar met opeenvolgende Covid-19-lockdowns zijn ze pas sinds de heropening intensief gebruikt, legt hoofd verlichting Robin van der Plas uit. Lichtontwerpers en de eigen huisverlichtingsploeg van het Patronaat – waaronder senior lichttechnicus Frits Barends – zijn dol op de nieuwe bewegende lichten.

Vierentwintig ESPRITES zijn geïnstalleerd in de grote zaal met een capaciteit van 950, en de andere 12 in de kleinere ruimte van de tweede zaal, goed voor in totaal 36 armaturen, die allemaal een enorm verschil maken voor de manier waarop shows nu kunnen worden verlicht. Ze vervangen effectief de eerste Robe-armaturen in huis – 36x MMX-spots gekocht in 2012 van Robe’s Benelux-distributeur, Controllux.

Ridervriendelijk

In de twee jaar voor 2020 waren er ook 14 Robe Spiider LED wash beams en 48 x LEDBeam 150’s toegevoegd aan de huisinstallaties, samen met 26 x ParFect 150’s, dus Robe is een ‘enorm populaire ridervriendelijke’ keuze, legt technisch manager Victor Jas uit, die in juni 2021 bij het team kwam.

ESPRITES werden gekozen vanwege hun output en functionaliteit, inclusief de luiken, wat een ‘groot pluspunt’ was, merkte Robin op, die ook erg enthousiast was over het hebben van een witte bron-LED in huis. “Het zijn geweldige multifunctionele lampen die voor veel taken kunnen worden gebruikt.”

Voordat Robin en Frits de verbintenis aangingen, vergeleken ze ESPRITE met producten van drie andere merken – waaronder een shootout op de locatie. “De ESPRITE kwam gemakkelijk als beste uit de bus”, zegt Frits, die al 15 jaar deel uitmaakt van het technische team en over het algemeen elke inkomende artiest zonder LD zal aansteken.

Betrouwbaarheid

Hij is verheugd om de ESPRITES in het tuig te hebben. “Betrouwbaarheid is de sleutel”, verklaarde hij, eraan toevoegend dat hij de intensiteit, kleurmenging en de luiken evenals de snelheid van het armatuur voor programmering leuk vindt. Hij becommentarieert hoe mooi de kleuren overeenkomen met alle verschillende armaturenreeksen van Robe.

Gast-LD’s maken altijd graag gebruik van de systemen van Patronaat en omdat ze zulke hoge productiewaarden in huis hebben, hoeven artiesten zelden hun eigen producties in te brengen.

Een Road Hog-console biedt controle op beide locaties, en de kleine zaalverlichtingsinstallatie is een verkleinde versie van de grote, met de 12 ESPRITES plus LEDBeam 150’s in plaats van Spiiders.

Frits hield nog steeds van de oude MMX-spots voordat ze werden vervangen, en in feite is dit een van Robe’s ‘legacy’-armaturen die nog steeds een eigen fanclub heeft. Tijdens de pandemie bleef het kernpersoneel van Patronaat druk bezig met re-branding, onderhoud en het hosten van livestream-concerten en digitale optredens. En nu zijn de deuren weer wagenwijd open voor het publiek!

Lees voortgang

Delen met anderen