Poppodium De Bosuil heeft nieuwe geluidsinstallatie

Poppodium De Bosuil heeft nieuwe geluidsinstallatie

Eerste concert na lockdown

Op 4 juli gaf poppodium De Bosuil weer het eerste concert sinds de coronaperikelen. Jack Poels, bekend van Rowwen Hèze, gaf twee concerten voor in totaal 200 fans. Maar voor het zover was, was Hoofd Techniek Geer van Tuel druk bezig om de puntjes op de i te zetten qua geluid. AV&Stage reisde in juni af naar Weert en sprak met hem en andere betrokkenen over de nieuwe, moderne, sound.

Begin juli ‘mocht’ Geer ‘ eindelijk weer live in zijn geliefde poppodium De Bosuil. Maar voor het zover was, werd er nog druk gewerkt om de laatste dingen op de juiste plek te plaatsen, hangen, afwerken, finetunen, bijstellen en opruimen. Hoofd Techniek Geer van Tuel is samen met Frank Schulenberg van FRANKS Audio Consultancy, enkele Duitse systeem technici van KS Audio en audio engineer Viek Gosen van Viking Cable druk bezig met het geluid op het podium in de grote zaal die – voor coronatijd – bestemd was voor 600 bezoekers.

Post coronatijdperk

Nu staan er volgens de richtlijnen van het RIVM 100 stoelen opgesteld in groepjes van 2 met wandelroutes er tussendoor. “Het eerste concert dat weer mag is van Jack Poels. Het zou een akoestisch optreden worden voor 250 mensen. Nu splitsen we het op in twee sessies voor 100 mensen. En met de nieuwe geluid set van KS Audio die we nu aan het finetunen zijn, weet ik zeker dat het een heel mooie opening zal zijn van het – hopelijk – post coronatijdperk.”

We lopen allereerst naar de kelder van De Bosuil die middels een luik op het podium te betreden is. Recht onder het podium staat de kast met de benodigde audioapparatuur. “Op het podium is er simpelweg geen plaats voor”, begint Geer te vertellen. “Maar hier staat ‘ie eigenlijk ook veel beter; hier is het niet vochtig en de temperatuur is perfect. Ook hebben we minder lange kabels nodig om bij het rack, de monitors en andere spullen op het podium uit te komen. We kunnen nu direct door het plafond via het podium met de bekabeling.”

Het centrale punt: het rack

Rechts achter in de hoek op het podium – wanneer je met het gezicht naar het podium staat – bevindt zich het centrale punt, het rack. Vanaf deze plek worden de versterkers en de netwerksoftware bediend. Ook de aansluitpanelen bevinden zich hier in het eerste paneel. De band kan inprikken op het aansluitpaneel (dit is het 48 i/o paneel) of de band kan inprikken op eigen apparatuur en door middel van het tweede paneel de eigen apparatuur op onze versterkers aansluiten.

Bekabeling

De bekabeling is verzorgd door Viking Cable, de expert in bekabeling voor audio-, licht- en hifi-toepassingen, uit Valkenswaard. Eigenaar en audio engineer Viek Gosen: “We gebruiken uitsluitend audiokabels en connectoren van topmerken zoals Tasker, Neutrik, Syntax LK en Harting. Voor de Bosuil hebben wij 48x XLR in/out met per 12 kanalen een LK37 aansluiting gebruikt. Deze 48 lijnen worden gesplit naar de Allen and Heath stagebox voor de FOH en voor de monitor. Vanaf dit rack lopen 4 CAT6a lijnen naar de FOH en 2 CAT6a lijnen naar de monitorpositie voor het aansluiten van de mengtafels op deze stageboxen.”

Tweede paneel

In het tweede paneel is een schakelpaneeltje ingebouwd om de versterkers te schakelen en een paar aansluitingen voor de backline spanning. Viek: ”Op dit tweede paneel komen de AES outputs van de A&H stageboxen (zowel monitor als FOH) terug. Deze zijn vanaf dit paneel te patchen naar de PA amps en de monitoramps die in de kelder staan. Deze amps zijn vanaf dit paneel zowel analoog als digitaal (AES) aan te sturen.”

De uitgangen van de PA amps gaan rechtstreeks naar het PA systeem. De uitgangen van de monitoramps gaan weer terug naar het tweede paneel. Vanuit dit paneel lopen ook weer vier speakerlijnen naar de linker- en vier naar de rechterkant van het podium zodat de monitors op elke positie makkelijk aan te sluiten zijn. Viek: “Je kunt dus kiezen of je de monitor aansluit aan de linker-, rechter- of achterkant van het podium.”

Tot slot komen er nog 3 XLR lijnen en 3 speakerlijnen vanuit het kleine café podium (voorin de Bosuil) terug op dit paneel. Hierdoor hoeven de monitors op dit podium geen eigen amps te hebben en kunnen ze aangestuurd worden door de monitoramps van het grote podium.

Maatwerk flightcases

Voor de flightcases heeft Geer wederom een beroep gedaan op Van der Werf Flightcases uit Schoonebeek. De samenwerking gaat al jaren terug en Geer is altijd erg tevreden over de op maat gemaakte producten die Van der Werf levert. “ Zoals het op papier wordt bedacht, zo wordt het ook.”

“Wij leveren vooral maatwerk en specials, maar ook standaardkisten”, aldus eigenaar Jos van der Werf. “We proberen vooral in te zetten op langetermijnrelaties met onze klanten. Voor De Bosuil hebben wij in het verleden ook al diverse Flightcases mogen ontwerpen en uitvoeren, waaronder een Dubbele ladencase en een Flightcase voor een Digico. Deze keer hebben wij 1x Tiltcase voor A&H S7000, 1x Tiltcase voor A&H C3500, 2x 19 inch racken voor randapparatuur en 1x vloeroppervlakte besparende ladencase met vakverdeling en inlays voor microfoons en dergelijke geleverd waar Geer het zojuist al over had.”

Audio (Zaal systeem)

Als main PA wordt gebruik gemaakt van 4 elementen KS P LINE per kant. Dit 90° line array systeem bestaat uit twee 10” woofers en twee 1.75” drivers, de verticale spreiding bedraagt 5°.

Deze compacte line array staat als groundstack op het podium en maakt gebruik van een riggingsysteem dat in de subwoofer is geïntegreerd. Als Subs zijn in gebruik een KS U SUB met twee 18” luidsprekers en twee KS C WH met een enkele 18” weergever. Ze staan als blok gestapeld met één KS C WH reversed zodat er een cardioïde subsysteem ontstaat. Daarnaast worden er per kant 2 elementen KS P LINE gevlogen voor het balkon.

“Helaas is het nodig de 6 elementen P LINE te splitsen omdat we met het mainsysteem diep onder het balkon moeten stralen. Daarnaast loopt het plafond op dus de set voor het balkon moest zo hoog mogelijk hangen om iedereen op het balkon te kunnen bereiken. Niet ideaal, maar voor De Bosuil de beste oplossing”, aldus Frank Schulenberg van audio.consultancy.com. “De vier elementen P LINE als main PA voldoen prima voor De Bosuil met haar veelzijdige programmering in deze ruimte voor 600 mensen.”

“De bedoeling is om de ruimte nog uit te breiden naar 800 mensen, maar dat is nu met de coronaperikelen even afwachten”, vult Geer aan. “Maar ook dan kunnen we nog prima met dit luidsprekersysteem presteren. We werken al sinds 2003 samen met KS Audio en dat bevalt ons heel goed. We zijn heel erg tevreden over de systemen die ze leveren; de directheid, de headroom, en de balans in het systeem.”

Balkon

Het balkon vormde nog even een uitdaging voor het geluid, maar met de P LINE van KS Audio lijkt dat probleem ook verholpen. “De energie tussen de koof en de hoofden van het publiek op de begane grond is nu veel beter verdeeld. Het nieuwe systeem heeft een nauwere afstraling van 90°, waardoor het geluid komt waar we het echt willen hebben”, legt Frank uit. “Dit nieuwe systeem heeft 10” woofers in plaats van de 8” die ze hadden. Hierdoor is er meer energie in het mid-laag en dat sluit beter aan bij de programmering van De Bosuil.”

Moderne sound

De grote zaal van De Bosuil wordt ingezet voor verschillende genres; van klassiek tot rock. “Het systeem heeft een moderne sound, die op dit moment erg gewild is”, legt Frank uit. “De klankkleur en smaak van musici, technici en publiek verandert ook door de jaren heen. Dat heeft vooral te maken met de veranderingen in de muziek zelf maar het lijkt er inderdaad op dat ‘sound’ ook modegevoelig is. De sound van KS Audio voldoet aan de verwachtingen van een moderne PA. Het heeft de juiste energie verdeling, het impulsgedrag is onbetwist en daarmee is het systeem erg in your face en het nodigt daarom uit om op zoek te gaan naar de fijne details in muziek.”

*KS Audio

Zaal P/k

1x KS U SUB 2x 18” Hybride Subwoofer

2x KS C WH 1x 18” Hybride Subwoofer (waarvan 1 is omgedraaid om een cardioide opstelling te creëren.)

4x KS P LINE 2x 10” / 2x 1.75” Bi-amped Line Array Element 90°x5°

1x KS C10 1x 10” / 1.75” (InFill) Bi-amped full-range systeem met HDSP hoorn (smalle afstraling boven en breed beneden)

X-Over 100Hz / 1000Hz

Balkon P/k

2x KS P LINE 2x 10” / 2x 1.75” Bi-amped Line Array Element 90°x5°

LoCut 120Hz X-Over 1000Hz

Monitoring

Drumfill: KS CB 18 / KS T 4 – 18” / 12” / 2” Tri-amp (Amp + FIR DSP in de CB 18 geïntegreerd)

Floor: 8x KS T4 – 12” 2” Bi-amp 

Afl: 1x KS T4 – 12” 2” Bi-amp 

Amping

SUB

2x KS TA 2D – 2x 2kWrms versterker met geïntegreerde FIR DSP (3x 18” / 1x 18” Cardioide opstelling)

LINE Zaal

2x KS TA 4D – 4x 1kWrms versterker met D MOD 2 module  (Bi-amp modus)

LINE Balkon

1x KS TA 4D – 4x 1kWrms versterker met D MOD 2 module  (Bi-amp modus)

InFill

1x KS CA 4D – 4x 600Wrms versterker met D MOD 2 module (Bi-amp modus)

Monitor

4x KS CA 4D – 4x 600Wrms versterker met D MOD 2 module  (Bi-amp modus)

DSP Module

11x KS D MOD 2 – DSP met FIR filtering en netwerk aansluiting.

KS heeft een F MOD module met bediening op de module zelf en natuurlijk ook via netwerk. Voor De Bosuil hebben we gekozen voor de D MOD 2 omdat deze altijd achter hetzelfde systeem worden gebruikt.

De inputs van de versterkers/modules zijn zowel AES/EBU als ook analoog en schakelen automatisch op basis van het signaal dat gedetecteerd wordt. Alle modules zijn Dante voorbereid.

www.debosuil.nl

www.vikingcable.nl

Dit is een case uit de gedrukte uitgave van AV&Stage 5, verschenen in juli 2020.

Lees voortgang

Delen met anderen