Première in Volksoper Wenen: Lawo mc²56 in opdracht via afstandsbediening

Première in Volksoper Wenen: Lawo mc²56 in opdracht via afstandsbediening

De ‘Weense Volksoper’, voor operette, opera, musicals en ballet, is een culturele schat. Het is gevestigd in een gebouw uit 1898 en is het enige concertgebouw in Wenen dat operettes produceert. Volksoper is kleurrijk, veelzijdig, vrolijk en biedt superieur muzikaal entertainment.

Historische locatie

Deze historische locatie herbergt niet alleen opera- en theaterfaciliteiten, maar ook een opnamestudio en ultramoderne controlekamer – een van de weinige theaters in Europa die zijn uitgerust met opname- en controlefaciliteiten. En die faciliteiten beschikken nu ook over een gloednieuwe Lawo mc²56-console, in opdracht van Lawo-technici die gebruik maken van technologie voor bediening op afstand.

Faciliteiten

De faciliteiten van Volksoper Wien worden gebruikt om uitvoeringen op te nemen voor zowel televisie-uitzendingen als concertopnames, vooral van premières, en ook om audioclips te maken die tijdens uitvoeringen worden gebruikt. In feite wordt alle openbaar beschikbare audiocontent van de opera geproduceerd binnen hun eigen muren. Als enige multifunctionele locatie in Wenen die een volledig aanbod aan opera, operette, musical en ballet produceert, is flexibiliteit essentieel; meer dan 150 zangers, 95 orkestmuzikanten en 100 dansers maken deel uit van het ensemble van Volksoper Wien, dat hoge eisen stelt aan de audiotechnologie die wordt gebruikt in zowel de speelruimte als de opnamesuite. Om aan deze eisen te voldoen en ook voor te bereiden op de toekomst, werd de Volksoper uitgerust met een nieuwe, IP-gebaseerde mc²56 mengtafel van Lawo.

Zoals met alles werd ook de Volksoper dit seizoen getroffen door het coronavirus, waarbij veiligheidsmaatregelen stilstand brachten op het podium en beperkte toegang tot het gebouw en de audiocontrolekamer. Dit leverde unieke uitdagingen bij de installatie en configuratie van de nieuwe console. Martin Lukesch, Volksoper Project Manager en Hoofd Geluids- en Mediatechnologie, besloot samen met Lawo-projectingenieur Daniel Egea om het proces te benaderen met inbedrijfstelling op afstand. Naast de mxGUI-software die bij de mc²56-console wordt geleverd, werden geselecteerde online conferentiemedia gebruikt, waardoor een optimale interactie tussen Wenen en Rastatt mogelijk was.

Op afstand

De benadering van afstandsbediening is Egea zeer vertrouwd geworden. “Begin april, toen de coronavirus-veiligheidsmaatregelen nog steeds extreem streng waren en niemand, zelfs niet de eigen ingenieurs van de klant, in staat waren om installaties of fabrieksacceptatietests ter plaatse of bij ons uit te voeren, ontwikkelde Lawo een infrastructuur die het mogelijk maakte om op afstand de bijbehorende workflow tot een standaardonderdeel van ons proces te maken. Het is nu bijna routine voor ons om een ​​project op afstand te begeleiden!”

De nieuwe mc²56 met 32 ​​faders beschikt over 96 DSP-kanalen en biedt een routeringscapaciteit van 8.192 x 8.192 kruispunten. Het ondersteunt SMPTE 2110, AES67 / RAVENNA en DANTE, allemaal geoptimaliseerd voor IP-videoproductieomgevingen. Button-glow, kleurverlichte touch-sense encoders en kleuren-TFT’s zorgen voor duidelijke kleurcodering van kanaalstrips voor betere zichtbaarheid en snellere toegang, zelfs bij weinig licht, en Lawo’s LiveView-technologie biedt miniatuurweergaven van videostreams op de fader-kanaalweergaven. De mc²56 biedt functies die speciaal zijn afgestemd op theater- en live-uitvoeringen, zoals Selective Recall, Oversnaps (relatieve trimsets), uitgebreide theaterautomatisering via Cue List met verschillende triggers (MIDI, GPIO, LTC), integratie van Waves SoundGrid en Neumann DMI-8 digital microfoons en bediening van de spiegelconsole.

Seizoen

Tijdens een normaal voorstellingsseizoen van september tot juni staan ​​er op het programma van het repertoiretheater met 1337 zitplaatsen van Volksoper Wien tientallen verschillende producties met bijna 300 voorstellingen. Dit jaar vond het laatste optreden plaats op 10 maart, maar de repetities gingen in juni van start. In het weekend presenteert de Volksoper momenteel concerten voor maximaal 100 luisteraars in de aula, met regelmatige optredens gepland voor 1 september.

Tot slot zegt Lukesch: “Iedereen – het ensemble, de muzikanten, de technici en onze collega’s uit de verschillende beroepen – is blij dat er weer een grotendeels normaal seizoen mogelijk is. Hoewel we al bekend zijn met onze nieuwe console door training en ervaring met de vorige Lawo-console, zullen we geleidelijk de mogelijkheden van onze nieuwe mc²56 in de dagelijkse praktijk volledig kunnen verkennen – en ik kijk er erg naar uit om dat!“

Lees voortgang

Delen met anderen