Een plek met een donkere geschiedenis wordt getransformeerd tot een meeslepend kunstwerk als geen ander in de wereld. Het project ‘Bassins des Lumières’ in Bordeaux ontvangt de ‘Sinus – Systems Integration Award 2022’. Sinds juni 2020 nodigt de technisch complexe installatie cultuurliefhebbers uit om zich onder te dompelen in een zee van beelden, kleuren, geluiden en geschiedenis op de plek van een voormalige onderzeeërbunker. Vertegenwoordigers van het Parijse kunstcollectief ‘Culturespaces’, dat verantwoordelijk is voor het project, zullen de prijs in ontvangst nemen op Prolight + Sound op 27 april 2022.
Van 26 tot 29 april 2022 zal de vakbeurs in Frankfurt am Main de aftrap geven voor internationale branche-evenementen rond media- en evenementtechnologie, waarbij producten en oplossingen van honderden exposanten worden gepresenteerd. De Sinus-jury roemt vooral het betekenisvolle totaalconcept dat het ijzerbetonkolos een tweede leven geeft als plek van culturele ontmoeting en fascinatie voor kunst. De prijs erkent ook het toekomstgerichte gebruik van state-of-the-art mediatechnologie-oplossingen. Op deze manier konden de makers van Bassins des Lumières de meest veeleisende taken in de technische en creatieve uitvoering van het project op een ongekende manier beheersen.
The Sinus
The Sinus is een van de meest prestigieuze brancheprijzen op het gebied van audiovisuele installatie. Het wordt sinds 2004 jaarlijks uitgereikt bij Prolight + Sound. De Sinus-jury en de raad van toezicht bestaan uit vertegenwoordigers van de German Entertainment Technology Association (VPLT), de European Association of Event Centers (EVVC), de vakpers, bedrijven uit de sector en de Messe Frankfurt.
Bassins des Lumières: kunst, water, beton, technologie
Meteen na het betreden van het historische militaire gebouw in de Bacalan-wijk van Bordeaux, opent zich een schijnbaar grenzeloze virtuele wereld voor bezoekers in de surrealistische sfeer van de betonnen grot. Het 600.000 kubieke meter gewapende beton van de bunker wordt omgevormd tot een gigantisch 360-graden projectiescherm dat ook de wateroppervlakken van de 12 meter diepe bassins omvat. Met behulp van uitgebreide edge blending- en vervormingsalgoritmen worden kunstwerken van Gustav Klimt en Paul Klee naadloos geïntegreerd in de kronkelende architectuur van de faciliteit die in 1941 werd gebouwd voor de Duitse onderzeeërvloot. Deze vormen de basis voor de 50 minuten durende multimediaperformance die kunstliefhebbers in een continue loop beleven. Het publiek beweegt zich volledig vrij door de enorme werelden van licht en geluid, begeleid door tromboneklanken op Wagners Tannhäuser Ouverture, fragmenten van Beethoven, Mahler, Rachmaninoff en Puccini.
Meer dan 90 Barco DLP-projectoren wikkelen de grijze betonnen oppervlakken in een bijna weelderig kleurrijk gewaad. Ongeveer 30 Kinetic-mediaservers van Modulo-Pi zorgen voor een harmonieuze weergave van de inhoud door middel van complexe analyse- en simulatieprocessen. 80 actief bediende, netwerkgestuurde CAL-luidsprekers van Meyer Sound gebruiken bundelbesturingstechnologie om een gerichte geluidservaring te bieden zonder enige diffusiviteit.
Bassins des Lumières geopend
Van 11 februari 2022 tot 2 januari 2023 is Bassins des Lumières geopend met een nieuwe tentoonstelling. De focus zal liggen op de artistieke en architectonische meesterwerken rond de lagunestad Venetië.
Informatie over Bassins des Lumières op www.bassins-lumieres.com.
Meer details over Prolight + Sound op www.prolight-sound.com.
Prolight + Sound wordt gehouden van 26 tot 29 april 2022
Fotocredit: Sinus2022_(c)Culturespaces_Anaka_Photographie(2)