Prolight + Sound 2023 biedt kans voor grote én kleine partijen

Prolight + Sound 2023 biedt kans voor grote én kleine partijen

Een krachtig statement voor evenementen en entertainment, zo noemde de beursorganisatie de Prolight + Sound 2023. De vakbeurs voor de entertainmenttechnologie-industrie kon na vier dagen terugkijken op een aanzienlijke stijging van de bezoekersaantallen. Meer dan 27.500 professionals uit 113 landen bezochten van 25 tot 28 april deze beurs in Frankfurt.

Na het einde van de wereldwijde reisbeperkingen was het voor veel deelnemers uit de industrie de eerste gelegenheid sinds 2019 om de show te bezoeken. Dit kon je terugzien in het hoge aantal internationale bezoekers: de helft van de bezoekers kwam van buiten Duitsland.

Uiteraard is dat de mening van de organisatie. Er waren natuurlijk ook andere geluiden te horen. Een daarvan was dat het voor de Nederlandse deelnemers ongelukkig uitkwam dat Koningsdag midden tijdens de beurs viel. En natuurlijk viel het iedereen op dat het Sound-gedeelte wel wat erg mager was.

Ja, het was een slimme zet om de Sound-hal op te vullen met een tentoonstelling van vintage-mengpanelen en PA-luidsprekers. Zeker, aan de glimlach op ieders gezicht kon je zien dat die nostalgie wel werd gewaardeerd. Maar het doet niets af aan het feit dat Sound op de beurs in een moeilijk parket zit.

Op de ISE begin dit jaar was de audiohal juist opvallend groot. Betekent dat dat de Prolight + Sound niet meer die rol kan opeisen als de belangrijkste beurs voor de entertainmentindustrie in Europa? Wel, zo eenvoudig is het allemaal niet. De beursorganisatie gaf aan dat ze het nodige gaan verbeteren en mogelijk zelfs uitbreiden. Want hoe goed een ISE het dit jaar ook heeft gedaan en hoe goed de beurslocatie in Barcelona ook is, de linker onderhoek van Europa is voor bezoekers niet alleen een kostbare aangelegenheid (vliegen, hotels) maar ook neemt het de nodige tijd in beslag. Dan is een rit naar Frankfurt niet alleen makkelijker, maar ook goedkoper (zeker als je meerdere dagen gaat en even buiten Frankfurt de hotelprijzen redelijk zijn). Natuurlijk is er ook de CUE beurs in Rotterdam die de laatste keer, vlak voor de pandemie, zeer geslaagd was en mogelijk een meer internationaal karakter kan krijgen. Wel, duidelijk is dat het laatste woord hier nog niet over gesproken is. Zoals gewoonlijk houdt AV& Stage u op de hoogte!

Terugkijkend op de Prolight + Sound van dit jaar waren er opvallend positieve geluiden te horen van de firma’s die er wel waren. De stands waren druk en er werd vlot zaken gedaan. Ook gaf de afwezigheid van een aantal grote namen de ruimte voor kleine firma’s om eens in de spotlight te staan.

Gc-Audio

Een van die firma’s was het Franse Gc-Audio die met hun ‘Inherit’ systeem in de belangstelling stonden. Dit is een microfoon voorversterkersysteem waar je door middel van een ‘hot plugable’ unit een grote verscheidenheid aan ‘heritage’ voorversterkerkarakteristieken kan kiezen en dat in een enkel 19″ rack past.

LAWO

LAWO presenteerde dit jaar op Prolight + Sound zijn oplossingen voor theaters en operahuizen op basis van HOME, Lawo’s managementplatform voor IP-media-infrastructuren. HOME creëert snel en veilig een netwerk van verschillende apparaten, faciliteiten, locaties, hubs en datacenters. De sterren in Frankfurt waren Lawo’s vlaggenschip van de mc²-serie, de mc²96 Grand Production Console, en de mc²56 audioproductieconsole, beide gebaseerd op de A__UHD Core audio engine.
De mc² 96 Grand Production Console is geoptimaliseerd voor IP-productieomgevingen met native ST2110-ondersteuning. Met LiveView™-functie kunnen miniatuurvoorbeelden van videostreams rechtstreeks op de fader-displays worden weergegeven.

De Lawo mc²56 audioproductieconsole werd in Frankfurt getoond met een remote extender. Deze biedt native ondersteuning voor SMPTE 2110, AES67/RAVENNA, DANTE (via een Power Core gateway), MADI en Ember+. Wat lokale I/O betreft omvat het 16 MIC/lijningangen, 16 lijnuitgangen, acht AES3 in- en uitgangen, acht GPIO, en een lokale MADI poort (SFP).

RL Sales

Online groothandel en importeur RL Sales.nl liet de nieuwste ontwikkelingen en producten zien van de merken Dirty Rigger, Peli, Nichiban, Gaffergear, Pro-Tapes, Le Mark, Magtape en Sharpie. Met een focus op gebruiks- en verbruiksartikelen zoals koffers, batterijen, tape, kabelbinders, sjablonen en stickers is RL Sales een groeiende onderneming die op de beurs liet zien wat ze er aan doen om met een one stop shopping concept voor gebruiks- en verbruiksproducten hun klanten te ontzorgen.

Hof Alutec

HOF Alutec presenteerde op Prolight + Sound 2023 een nieuw lid van de Pre Rig Truss MLT serie: de MLT THREE. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe MLT THREE zijn: continu open aan de onderzijde, verlengde telescopische poten en een optioneel railsysteem.
Doordat de MLT THREE geen gesloten hoofdframe heeft is de onderzijde doorlopend open. Dit maakt het gemakkelijker om moving lights of videomodules in de truss te monteren. Ook de verlengde telescopische poten helpen de gebruiker om complete videomodules, inclusief het ophangframe, in de truss te monteren die tijdens het transport in de truss kunnen blijven zitten.

Meyer Sound

Meyer Sound had indrukwekkende demonstraties van immersief geluid. Daarnaast liet Meyer Sound de recent geïntroduceerde 2100-LFC zien. De geheel nieuwe 21-inch driver met vier spreekspoelen gekoppeld aan een klasse D-versterker van 1200 Watt (piek 8000 Watt) realiseert een prestatie die vergelijkbaar is met de 1100-LFC in een behuizing die 20% lichter en meer dan 30 cm smaller is. Met een frequentie respons van 30 – 125 Hz past de 2100-LFC bij de PANTHER serie luidsprekers. Met PANTHER en de 2100-LFC heeft Meyer Sound een complete oplossing met volledige bandbreedte voor geluidsversterking met hoge impact voor grootschalige toepassingen. De 2100-LFC biedt digitale audio volgens het Milan-protocol in combinatie met uitgebreide bewakingsmogelijkheden.

DAS Audio

DAS Audio de Spaanse fabrikant van professionele geluidsversterkingproducten was prominent aanwezig op ProLight + Sound. Met meer dan 50 jaar ervaring is DAS Audio een van de meest traditionele Europese luidsprekerfabrikanten. Meer dan 90% van het gehele portfolio wordt niet alleen in eigen huis ontwikkeld, maar ook geproduceerd in de 30.000 m2 grote fabriek in Valencia, Spanje.
Als een van de weinige fabrikanten van luidsprekersystemen omvat de ontwikkeling en productie ook eigen luidsprekers en HF drivers. DAS Audio blijft een van de pioniers op het gebied van actieve luidsprekersystemen en ontwikkelt en produceert ook elektronica inclusief DSP-platform en versterker, software en firmware.  Met de presentatie van de ARA-serie maakt DAS Audio duidelijk dat het de intentie heeft om een van de toonaangevende fabrikanten in de industrie te worden. Mede daarom is het sales team in Duitsland uitgebreid met Henri van Bergen die voor de klanten in Nederland, België en Luxemburg gaat zorgen en het merk DAS Audio in deze markten verder gaat ontwikkelen.

Astera

In hal 12.1 was Astera te vinden met een indrukwekkende stand waar onder andere de volgende producten te zien waren: de AX9 PowerPAR, de PixelBrick, de AX2 PixelBar en de Titan Tube. Natuurlijk zijn deze producten ontworpen volgens de Astera filosofie, battery powered en remote controlled. Uiteraard zijn alle nodige accessoires beschikbaar. Ook het nieuwste product, de HydraPanel, mocht niet ontbreken op de Prolight+Sound. Dit compacte beam shaping LED panel genereert een indrukwekkende1300 Lumen output terwijl hij 1.45u op batterijvoeding werkt. Met zes bijgevoegde Snap on light modifiers kan de lichtbundel ingesteld worden van 40° to 100°.

ROE Visual

Het ROE Visual-team kan terugkijken op een geweldige show. Ze lieten een reeks LED-gebaseerde oplossingen zien voor de touring- en live-evenementenmarkt zien en een reeks LED-schermen die zijn ontworpen voor verhuurtoepassingen in binnen- en buitenomgevingen. Met productseries zoals Ruby, Black Marble, Black Quarz, Opal en  Black Pearl (waarvan er wereldwijd meer dan 100.000 in gebruik zijn) is het productaanbod bijzonder groot. Ook voor veeleisende omgevingen waar bijvoorbeeld windvastheid (Graphite serie) of opbouwsnelheid (Carbon serie) een factor van belang zijn heeft ROE een oplossing. Opvallend op  Prolight + Sound waren ook de Vanish schermen met 62% transparantie.

Uiteraard levert ROE Visual ook de bijbehorende ondersteuningsproducten. Het HELIOS LED Processing Platform is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen ROE Visual en Megapixel VR. Het is een toekomstbestendig Processing Platform dat groot formaat LED displays ondersteunt. De HELIOS Processor zal exclusief beschikbaar zijn voor ROE Visual LED schermen.

Riedel

Riedel had zoals gewoonlijk een stand vol met producten die de afgelopen jaren hun waarde wel bewezen hadden in real time network en communicatiebusiness. Maar een bijzonder product was toch wel de Simplylive Productie Suite. Dit is een multicamera live productie platform dat compatibel is met alle gangbare videoformaten en intrinsiek migreerbaar naar het IP- en cloud-universum. Deze zeer modulaire oplossing laat de operator kiezen uit een reeks acties. Van slow motion replay, masteropname, streaming of scheidsrechterbeoordeling tot een All-in-One productieoplossing waarmee  vrijwel alles beschikbaar is wat men nodig heeft om een show te maken: Live schakelen van camera’s en video bronnen, cueing en scrubbing slomo replays, het regelen van audio, of het toevoegen van graphics – alles met behulp van een enkele touchscreen interface. Riedel demonstreerde dat een enkel persoon een voetbalwedstrijd kan produceren complet met het terughalen van spelmomenten en slow motion beelden: absoluut indrukwekkend!

L-Acoustics

Op de Prolight + Sound stand van L-Acoustics stond de nieuwe L-serie in het middelpunt van de belangstelling. L-Acoustics introduceerde het moderne line array concept in de jaren ’90, en drie decennia later is deze technologie nog steeds de standaard voor live evenementen over de hele wereld.
De L-serie bestaat uit twee elementen die zijn ontworpen om samen of afzonderlijk te werken: L2 boven en L2D onder. Eén L2- of L2D-element biedt dezelfde contouren als vier K2-elementen in een formaat dat 46% kleiner en 40% lichter is. Elk element bevat acht drie-inch drivers voor hoge frequenties en acht tien-inch drivers voor lage frequenties, aangevuld met vier zijdelings geladen 12-inch drivers waarbij er een keuze is  uit cardioïde of supercardioïde patronen. De L-serie beschikt ook over L-Acoustics Panflex™-technologie, waarmee geluidsontwerpers snel kunnen kiezen uit vier horizontale richtingspatronen: 70° of 110° symmetrisch, of 90° asymmetrisch aan beide zijden.

Admiral Staging

Admiral Staging demonstreerde overtuigend de Shark Keder klem. Deze klem, die gebruikt wordt bij keder (tent) profiel maakt het mogelijk een ophangpunt te realiseren waar anders geen bevestiging mogelijk is. Deze Tüv gecertificeerde klem kan door de veerbelasting met een hand worden bevestigd. Door de vorm zal de last altijd in het midden hangen. De nieuwe truss wall plate zorgt voor een veilige installatie wanneer een truss met de kopse kant op een muur bevestigd wordt in bijvoorbeeld een vaste installatie. Deze wall plate kan op verschillende manieren gemonteerd worden waardoor kleine lengteverschillen tussen truss en te overspannen afstand elegant opgevangen kunnen worden. Ook was er de nodige interesse voor de transportsystemen van Admiral Staging, zoals het systeem voor standaard opslagbakken. Met dit systeem kan je met keuze uit zes verschillende afmetingen van bakken je eigen cart ontwerpen. Met de diverse handige producten stond Admiral Staging ruim in de belangstelling.

Robe

Robe had dit jaar de nadruk gelegd op armaturen die geschikt zijn voor buiten. De IP65 gekeurde iFORTE® FS is slechts 1,5 kg zwaarder dan de indoor versie maar is volledig weerbestendig. De iFORTE® FS biedt dezelfde prestaties en hetzelfde uiterlijk als het oorspronkelijke armatuur, samen met alle voordelen van het ingebouwde RAINS™ (Robe Automatic Ingress Neutralization System) om de vochtigheid, temperatuur en druk te regelen. De 1.000W High Performance witte LED TRANSFERABLE ENGINE genereert dezelfde 50.000 lumen armatuur output met een identiek 11:1 zoom optisch systeem en 5,5° tot 55° zoombereik voor maximale flexibiliteit. Ook de PAINTE® is nu verkrijgbaar als IP65-gecertificeerd  armatuur onder de naam iPAINTE® en behoudt alle kwaliteiten en kenmerken van de zeer succesvolle indoor-versie. Ook dit armatuur is geschikt  voor buitengebruik door de ongevoeligheid voor regen, stof, vocht, rook of nevel. Met een identieke footprint en DMX-kaart kunnen iPAINTE® en PAINTE® desgewenst naadloos in dezelfde lichtinstallatie worden geïntegreerd!

Chauvet Professional

Opvallend op de Chauvet Professional stand was de drukte zonder dat er een complete lichtshow werd gegeven. “Die zien onze klanten al elke dag”, merkte Arnaud Thaler, Euopean marketing manager van Chauvet Professional, op. “Ze zijn hier om over producten te praten”. Dus relatief weinig producten, maar de nieuwe WELL STX 360 met IP65-classificatie was er gelukkig wel. Dit is een grote, vrijstaande, op batterijen werkende en voor buitengebruik geschikte LED-buis die 360° ultrahelder licht van hoge kwaliteit uitstraalt. Opvallend is de keuzemogelijkheid voor 3, 5, 8, en 12 uur batterijtijd vs. helderheid.  Met de draadloze controle van 16 zones van de RGBWW LED’s zijn fraaie effecten mogelijk met een hoge CRI. De unit is verpakt als onderdeel van een complete kit die bestaat uit 4 WELL STX 360, 4 oogbouten voor hangende ophangmogelijkheden, 4 inklapbare vloerstandaards, 1 IR Remote en 1 oplaad flightcase. Besturing kan via W-DMX.

BEO groep

Trekwerk, CueSupport en BEO Staal onderdeel van de BEO groep grepen de Prolight + Sound aan om hun expertise op het gebied van hijs- en heftechniek, constructies en bedieningssoftware onder de aandacht te brengen. Wereldwijd ontwikkelen, bouwen en onderhouden ze zo’n 120 theatertechnische installaties. Trekwerk ontwikkelt en bouwt met de focus op het mogelijk maken van alle horizontale, verticale en 3D bewegingen, terwijl zusterbedrijf CueSupport 24/7 ondersteuning, TNM-trainingen en servicecontracten op maat biedt. Met BEO Staal in dezelfde groep is een bijzonder flexibele  ontwikkeling en productie mogelijk zonder logistieke beperkingen mogelijk.

@E Visual Productions

Visual Productions, opgericht in 1999, is een in Nederland gevestigd bedrijf dat controllers ontwerpt en produceert voor de installatie- en architecturale verlichtingsindustrie. Ondanks deze wat bescheiden omschrijving was het druk op de Visual Productions stand op de Prolight + Sound. Het portfolio bestaat uit in eigen huis ontwikkelde besturingsoplossingen voor verlichting in horeca, musea, thema-omgevingen, systeemintegratie en architainment. De softwaretoepassingen en hardware zijn ontworpen met een sterke nadruk op bruikbaarheid, wat resulteert in veelzijdige en eenvoudig te gebruiken verlichtingscontroleproducten. Die bruikbaarheid zie je terug in de de multi protocol benadering van controllers van bescheiden afmetingen en in de multi protocol benadering van controllers van bescheiden afmetingen en in de toegankelijke bedieningssoftware.

BeamZ

BeamZ heeft een aantal nieuwe producten geïntroduceerd. Zo heeft het zijn succesvolle IGNITE moving head assortiment uitgebreid met een drietal betaalbare modellen – de IGNITE740, de IGNITE300 en de IGNITE400 – die indrukwekkende lichtoutput en geavanceerde functies bieden. Tevens is het lage gewicht van de IGNITE-series een pré. Kortom, met de uitbreiding van het IGNITE moving head assortiment heeft beamZ een reeks indrukwekkende en veelzijdige moving heads geïntroduceerd die geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.
De nieuwe beamZ SB420IP Stage Blinder met amber drift is een gamechanger voor in- en outdoor evenementen en producties. Met zijn 4x 100W LED lichtbron is deze krachtige blinder ontworpen om een indrukwekkende output van warm wit en amber licht te leveren. 
Een ander nieuw product was de nieuwe Starcolor200 LED flood light. Het laatste nieuwe product is de MHL1940 van beamZ Pro. Deze LED moving head is uitgerust met 19x 40W ultra-bright 4-in-1 LEDs, een auro effect ring, een CTB en CTO filter en voorzien van unieke honeycomb design lenzen, waarbij elke LED afzonderlijk aan te sturen is.

Elation

Elation Professional demonstreerde Elation-, Obsidian- en Magmatic-producten. De belangstelling was vooral groot voor de KL CYC™, een ideale LED-verlichtingsoplossing voor vloeiende en gelijkmatige cyclorama-, set- en wallwashing-toepassingen. Ook de KL Profile FC™ kreeg veel aandacht. Het is een manuele ellipsvormige armatuur met 305W RGBMA LED-engine, ontworpen voor een breed scala aan precisieverlichtingstoepassingen.

Er waren ook nieuwe apparaten in de eenvoudig te configureren NETRON-datadistributielijn van Obsidian Control Systems, waaronder de NETRON RP2 ™, een intelligent 2-weg DMX-vermogensrelais dat dient als een beveiligingsapparaat voor verlichtingsarmaturen. De NETRON RP2 helpt de efficiëntie te verhogen door het stroomverbruik te verminderen, gevoelige apparatuur te beschermen en de levensduur van verlichtingssystemen te verlengen.

Fotocredit: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera

Lees voortgang

Delen met anderen