Rentek creëert indrukwekkende tentoonstelling op de Sint Martinustoren

Rentek creëert indrukwekkende tentoonstelling op de Sint Martinustoren

De Sint Martinuskerk met een toren van 65 meter hoog in de lucht, en die ook nog eens bovenop een heuvel ligt, is een bekend herkenningspunt. De kerk charmeert de lokale bevolking met zijn elegante architectuur en de geruststellende klanken van zijn 52-klokken. Onlangs trok de neogotische kerk extra de aandacht met het dynamische en rijk getextureerde lichtontwerp dat zich over de gevel bewoog als onderdeel van het Vurige Vijvers-festival.

Jan Siegers en zijn team van Rentek creëerden dit panorama als onderdeel van het jaarlijkse festival. Hierbij werden verschillende locaties langs een begeleide wandeling van 1,5 kilometer in Genk opgesierd met lichtshows. Ze werden hierbij geholpen door een verzameling CHAUVET Professional IP65-armaturen met acht Maverick Storm 1 Washes en acht Maverick Storm 1 Spot-units.

@E Wandtapijt van licht

Het kunstzinnige ontwerpconcept dat door Rentek is ontwikkeld, probeerde de unieke architecturale elementen van het gebouw te benadrukken en tegelijkertijd een tijdgecodeerde overvloed aan bewegende gobo-texturen en effecten op te nemen om de gevel te transformeren in een uniek en abstract wandtapijt van licht.

De Maverick Storm Wash-armaturen werden geplaatst voor de kerk en zorgden ervoor dat de architecturale pilaren bij de ingang van het gebouw konden worden gemarkeerd met diepe en verzadigde kleuren. Hierdoor werd een zekere diepte toegekend aan de toch al indrukwekkende structuur. De rest van de gevel, inclusief de majestueuze toren, werd geaccentueerd met de krachtige worp van de Maverick Storm Spots, met de toevoeging van abstracte gobo-effecten om de aandacht van kilometers ver op de structuur te vestigen.

Tijdgecodeerde show

De tijdgecodeerde show, die bijna 20 minuten duurde, bood een kinetische uitvoering met een overvloed aan levendige, steeds evoluerende kleurencombinaties. Om de impact van het programma te vergroten, maakte het animatiewiel van de armatuur tal van gelaagde visuele effecten mogelijk, zoals vuur- en watervalgobo’s, tot grote vreugde van de toeschouwers.

“Het was erg leuk om abstracte figuren op zo’n historisch gebouw te projecteren. Vooral omdat het een Genkse landmark is die vanuit de hele stad te zien is”, aldus Siegers. “De kerk heeft ook enkele van de mooiste gekleurde glazen ramen, die echt ‘tot leven’ kwamen met de CHAUVET Professional-armaturen.”

Na een eerste locatiebezoek konden Siegers en zijn team de ideale positie voor de armaturen op locatie vinden. Dankzij de uitstekende focus en het 7,1° tot 51° zoombereik van de Storm Spot armaturen waren ze in staat om ter plaatse te finetunen en kleine aanpassingen te doen om ervoor te zorgen dat de hele gevel nauwkeurig met licht werd geprojecteerd.

Zoombereik

“Ik ben dol op het zoombereik van de Spot”, zegt Siegers. “In combinatie met de krachtige lichtbron maakte het het mogelijk om grote texturen op het oppervlak van de kerk te projecteren en tegelijkertijd nauwkeurige, haarscherpe zoeklichtstralen te creëren om de directe omgeving van de lucht rondom het gebouw te verlichten.”

Compacte footprint

Door de compacte footprint van de armaturen kon het team de installatie dagelijks snel op- en afbouwen op het bruisende marktplein voor de kerk. Terwijl ze dit deden, hoefden ze zich geen zorgen te maken over het weer, gezien de IP65-classificatie van de armaturen.

“Zoals we uit eerdere ervaringen hebben geleerd, is het hebben van een waterdichte armatuur op een buitenevenement als dit een absolute must”, aldus Siegers. “Maar lelijke koepels of gekke constructies wilden we eigenlijk vermijden, want dat zou het zicht op het gebouw belemmeren.”

Siegers en zijn team waren vastbesloten om dergelijke afleiding te vermijden, zegt hij, vanwege de hoge esthetische eisen die ze aan dit project stellen. Zoals iedereen die hun Vurige Vijvers-display zag, werd aan die hoge normen niet alleen voldaan, ze werden ver overtroffen!

https://www.chauvetprofessional.com/

Lees voortgang

Delen met anderen